CONSTRUCŢII CELEBRE: Castelul Sforzesco, Milano, Italia

Timp de secole milanezii au considerat castelul Sforzesco ca fiind o emblemă atât a tiraniei, cât şi a dominaţiei străine şi, în consecinţă, au încercat să asalteze şi să demoleze fortăreaţa. Abia după unificarea Italiei, castelul a devenit cu adevărat drag inimii milanezilor şi, ca atare, un simbol al oraşului.
Între 1360 şi 1370, ducele de Milano Galeazzo Visconti al II-lea a construit un fort care se întinde pe zidul medieval şi acoperă intrarea din spate şi anume Porta Giovia sau Zobia. Succesorul său, Gian Galeazzo, a adăugat cazărmi pentru trupe în 1392. Cele două părţi ale clădirii erau împărţite de o structură defensivă medievală, aşa-numitul şanţ mort şi aveau să fie unite doar sub domnia lui Filippo Maria, ultimul dintre Visconti, menţionează www.milanocastello.it. În această perioadă castelul, cel mai mare dintre cele construite de Visconti, a fost reşedinţă oficială a familiei. La acea vreme, castelul cu plan pătrat avea 180 de metri lungime, fortificat cu patru turnuri pătrate şi delimitat de un zid de apărare. Câmpurile necultivate din nord-vest au fost transformate într-o grădină mare cunoscută sub numele de "zardinum" sau "barcho".
Ultimul membru al dinastiei şi-a petrecut viaţa aici, limitându-se la curtea sa, unde a şi murit fără a lăsa moştenitori. Singura sa fiică, Bianca Maria, susţinută de împăratul Sigismund în 1426, a fost căsătorită cu liderul militar Francesco Sforza, pe care Filippo Maria Visconti se bazase pentru a apăra Ducatul de veneţieni. În 1447, la moartea lui Filippo Maria, locuitorii din Milano au proclamat Republica Ambrosiană şi au deteriorat parţial reşedinţa Porta Giovia, emblema puterii ducale. Bateriile cenuşii de piatră de Serizzo din şanţul mort şi de pe pereţii exteriori ai Rocchettei şi ai Curţii Ducale reprezintă tot ce s-a păstrat până astăzi din cetatea Visconti, mai menţionează www.milanocastello.it.
Originar din Romagna, Francesco Sforza a fost un lider militar extrem de capabil, precum şi un politician priceput. Fiind angajat anterior să apere Milano de către Filippo Maria Visconti, a fost primit de către populaţie ca un eliberator. La 25 martie 1450, Sforza şi soia sa Bianca Maria Visconti au fost salutaţi drept conducători ai oraşului. Odată ajuns la putere, Francesco Sforza s-a apucat repede de a adăuga alte construcţii la Castelul Visconti. Cunoscând ura milanezilor faţă de clădire, el a justificat reconstrucţia acesteia pe baza dorinţei de a înfrumuseţa oraşul apărat în acelaşi timp de inamicii din afară.
Porivit www.milanocastello.it. în 1452, Francesco l-a desemnat pe inginerul civil, florentinul Antonio Averulino, cunoscut sub numele de il Filarete, să lucreze alături de inginerii militari, Giovanni da Milano, Jacopo da Cortona şi Marcoleone da Nogolarolo. Antonio Averulino a fost însărcinat cu proiectarea faţadei pe partea laterală a oraşului şi a turnului central înalt care se ridica deasupra porţii castelului. Arhitectul toscan a fost însă la scurt timp demis, iar proiectul a fost condus de Bartolomeo Gadio, un arhitect militar care avea încrederea soţilor Sforza şi care preluase funcţia de comisar al cetăţii în acelaşi an.
Planurile originale pentru faţadă au fost modificate de Bartolomeo Gadio pentru a include două turnuri masive de colţ rotunde acoperite cu piatră de Serizzo în formă de diamant, care era mai rezistentă la artileria vremii. De cealaltă parte a castelului a fortificat şi extins şi "Ghirlanda", un zid preexistent al epocii Visconti, care, împreună cu cele două turnuri de colţ şi un drum acoperit, a constituit apărarea nordică.
Eforturile de a finaliza şi înfrumuseţa castelul au fost intensificate sub domnia succesorului lui Francesco Sforza. În 1468, Galeazzo Maria, primul în linie la titlu, s-a mutat în castel împreună cu soţia sa, Bona di Savoia, cumnata regelui Ludovic al XI-lea al Franţei. În doar câţiva ani au fost finalizate Rocchetta, un complex pătrat fortificat, şi Curtea Ducală, camerele castelului decorate cu fresce şi Capela Ducală decorată. Castelul era compus din clădirile care înconjurau curtea spaţioasă a armelor pe partea laterală a oraşului, iar apartamentele ducale şi Rocchetta spre parc, mai precizează www.milanocastello.it.
În decembrie 1476 Galeazzo Maria a căzut victima unei conspiraţii şi a fost asasinat. Văduva sa, Bona di Savoia, a devenit regentă în numele tânărului duce, Gian Galeazzo Maria. Ea s-a retras împreună cu fiul ei în turnul central, pe care l-a ridicat pentru a controla întregul castel şi care până astăzi îi poartă numele.
Totuşi, regenţa ei nu a durat, fratele lui Galeazzo Maria, Ludovico Maria, cunoscut sub numele de il Moro, a preluat curând puterea şi a trimis-o pe Bona în exil. Cunoscător al artelor, il Moro a transformat curtea din Milano într-una dintre cele mai rafinate ale vremii, cu artişti precum Donato Bramante şi Leonardo da Vinci beneficiind de patronajul său. Printre capodoperele care stau drept mărturie pentru domnia sa se numără Sala delle Asse a lui Leonardo şi decorarea Camerei comorii pe care ducele a comandat-o, în 1490, lui Bartolomeo Suardi, cunoscut şi sub numele de il Bramantino, scrie www.milanocastello.it.
Proiectele de a face castelul din ce în ce mai somptuos au fost întrerupte în 1497, când, soţia sa, Beatrice d'Este a murit, iar trupele franceze mărşăluiau spre Milano. Ducele a făcut pregătiri pentru a rezista atacului iminent prin curăţarea şanţurilor, acoperirea fortificaţiilor pentru porţi, umplerea zidurilor castelului, adunând provizii, muniţie şi artilerie. Temându-se şi de o revoltă populară, Ludovico il Moro a decis să caute refugiu la curtea împăratului habsburgic Maximilian I, lăsându-l pe guvernatorul castelului responsabil de apărarea cetăţii. După o serie de peripeţii, în cele din urmă a recucerit Milano în 1500. Ludovico il Moro a murit prizonier în Franţa în 1508.
În timp ce oraşul Milano era sub ocupaţia franceză de la începutul secolului al 19-lea, bastioanele în formă de stea ale castelului au fost dărâmate. La sfârşitul anilor 1800 se vorbea chiar despre dărâmarea completă a întregului castel dar din fericire pentru oraş, arhitectul Luca Beltrami s-a luptat pentru a-l păstra în picioare. Acesta a venit cu propunerea de a găzdui aici diverse colecţii de artă ale oraşului Milano. Între anii 1893 şi 1904, Beltrami a supravegheat restaurarea castelului, iar eforturile sale au fost cele care au salvat edificiul de la pierzanie.
Turiştii intră în Castello Sforzesco prin piazza d'Armi; porţile îi aduc în Rocchetta - cea mai veche parte a castelului şi în Cortile (curtea castelului), unde sunt expuse în dese rânduri tot felul de sculpturi. Palazzo della Corte Ducale se află în partea dreaptă în stil renascentist. Tot aici se găseşte şi intrarea la multitudinea de muzee din cadrul castelului - Civici Musei.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a suferit daune majore în urma bombardamentelor, şi a trebuit să fie iarăşi restaurat pentru a fi adus în starea de astăzi. Castello Sforzesco găzduieşte astăzi Muzeul de Mobilă, Muzeul de Artă Antică, Muzeul Instrumentelor Clasice, Colecţia de Artă Aplicată, Secţiunile Egiptene şi Preistorice ale Muzeului de Arheologie şi Colecţia de Tipărituri Achille Bertarelli. Cel mai important muzeu al castelului este însă Pinacoteca del Castello Sforzesco, care expune manuscrisul de la Codex Trivulzianus al lui Leonardo da Vinci, Rondanini Pietŕ de Michelangelo si Trivulzio Madonna de Andrea Mantegna. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Castello Sforzesco di Milano /Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)