11 iunie - Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti

La 11 iunie este marcată Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti, instituită prin Legea nr. 27 din 10 ianuarie 2023, potrivit site-ului https://www.cdep.ro/.
În iunie 2018, mai mulţi deputaţi şi senatori au depus un proiect de lege privind instituirea zilei de 11 iunie ca "Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti". În expunerea de motive se arată că ziua de 11 iunie a fost cel mai important moment al anului 1848, la această dată domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat "Proclamaţia de la Islaz", programul mişcării revoluţionare din Ţara Românească, conceput ca act constituţional, recunoscând astfel cererile poporului şi ale guvernului revoluţionar. "Evenimentele care au continuat până pe 13 septembrie 1848, când armata otomană, dar în special cea rusă, au înăbuşit Revoluţia, au pus bazele a ceea ce urma să devină statul român modern", se precizează în continuare.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 20 iunie 2018, iar de Camera Deputaţilor, la 13 decembrie 2022.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul nr.44 din 10 ianuarie 2023, Legea privind instituirea "Zilei Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti" şi declararea unor municipii ca oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848.
Potrivit Legii nr. 27/2023, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.
În semn de cinstire a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi în lupta pentru victoria Revoluţiei de la 1848 şi a democraţiei româneşti, municipiile Bucureşti, Blaj şi Craiova se declară oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848, conform site-ului https://lege5.ro/.
***
Proiectată să izbucnească la 10/22 iunie 1848, Revoluţia de la Bucureşti a suferit o întârziere de o zi, în contextul în care, după reuşita de la Islaz, autorităţile au început arestările printre cei bănuiţi că ar fi organizatorii declanşării Revoluţiei, precum C.A. Rosetti, maiorul I. Voinescu. Nicolae Golescu, I. Brătianu, ş.a. s-au salvat, ascunzându-se sau deghizându-se, potrivit volumului "Revoluţia română din 1848" (Editura Politică, 1969).
În aceeaşi zi, la adunarea secretă ţinută în casa profesorului Axente Sever din mahalaua Dobroteasa, toţi cei care scăpaseră de arestare au hotărât ca a doua zi, 11/23 iunie, la orele 4 după-amiază, să fie dat semnalul de începere a Revoluţiei.
În dimineaţa zilei de 11 iunie, Gheorghe Bibescu, domnul Ţării Româneşti, în urma arestărilor făcute, a căutat să se asigure şi de sprijinul armatei din cele două garnizoane din Bucureşti, cerându-le reînnoirea jurământului de credinţă. Unităţile militare şi-au arătat însă ataşamentul faţă de revoluţionari. Domnul s-a adresat apoi corpului comercianţilor, pe care plănuia să-l înarmeze spre a forma o gardă orăşenească; încercarea nu a reuşit, deoarece negustorii aşteptau şi ei cu nerăbdare semnalul de declanşare a revoluţiei, devenită inevitabilă în pofida măsurilor poliţieneşti ce se luaseră.
La 11/23 iunie 1848, la ora 16.00, când clopotul Mitropoliei a început să sune, urmat imediat de clopotele celorlalte biserici, dând semnalul pornirii Revoluţiei, toată populaţia Bucureştiului era pregătită.
Cadetul I. Magheru, nepotul lui Gheorghe Magheru, însoţit de câţiva camarazi, au mers în grabă în strada Lipscani, unde, urcat pe o masă, a citit "Proclamaţia de la Islaz". Mulţimea ce se aduna de pretutindeni a primit prevederile programului revoluţionar cu aclamaţii de bucurie. Negustorii din Lipscani ieşiseră cu steaguri tricolore. Tabacii şi măcelarii au venit în număr mare. Spre seară şi-au făcut apariţia şi ţăranii din satele din împrejurimile Bucureştiului: "poporul se îndreptează în grămadă către palat, unde strigă mereu lui vodă să iscălească constituţia", cum era denumit programul revoluţionar, aprobat de masele populare la Islaz.
Un escadron de cavalerie comandat de căpitanul Mavrocordat şi compania 2 din regimentul 3 infanterie, comandată de căpitanul Bălănescu, aflate de pază la palat, nu au schiţat niciun gest pentru a opri mulţimea. Delegaţia poporului, în frunte cu Nicolae Golescu şi I.C. Brătianu, şi-a continuat drumul pentru a-i cere domnului să semneze "constituţia".
Sub presiunea mulţimii, domnul Gheorghe Bibescu a acceptat, la 11/23 iunie 1848, să semneze proclamaţia-program şi să recunoască un nou cabinet ministerial, format din cei aflaţi în fruntea Revoluţiei. În guvernul revoluţionar provizoriu s-au aflat: Nicolae Bălcescu (secretar de stat pentru Afacerile Externe), Nicolae Golescu (secretar de stat al Afacerilor Interne), Gheorghe Magheru (Finanţe), Ion Heliade-Rădulescu (Culte), Ştefan Golescu (Justiţie), Constantin Kretzulescu (preşedinte al Consiliului administrativ), C.A. Rosetti (prefectul Poliţiei Capitalei), colonelul Ioan Odobescu (şef al Oştirii), potrivit lucrării "Istoria României în date" (Editura Enciclopedică, 2003).
Semnarea proclamaţiei-program de către domn şi alcătuirea noului guvern au însemnat însă un succes deosebit pentru Revoluţie. Victoria Revoluţiei de la Bucureşti s-a răspândit treptat pe întreg cuprinsul Ţării Româneşti. Ecoul său s-a făcut simţit şi în Transilvania şi Moldova. Gazetele transilvănene publicau numeroase corespondenţe privind desfăşurarea revoluţiei de peste munţi. AGERPRES/ (Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda, editor online: Anda Badea)
Explicaţie foto: Proclamaţia de la Islaz; Monumentul comemorativ al Adunării de la Islaz (1848).
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)