O PERSONALITATE PE ZI: Pictorul spaniol Diego Rodriguez de Silva y Velazquez

Pictorul Diego Rodriguez de Silva y Velazquez s-a născut la 6 iunie 1599, la Sevilla, la acea vreme un oraş important cu o comunitate artistică înfloritoare. A studiat pictura şi a lucrat în oraşul natal până la vârsta de 24 de ani, apoi s-a mutat cu familia la Madrid. A intrat în serviciul regelui, unde a rămas până la moartea sa, în 1660. Multe dintre lucrările sale au fost pictate pentru colecţia regală, astăzi păstrate de Museo del Prado din Madrid. Prima biografie completă a artistului, de Antonio Palomino, a fost publicată în 1724, la peste 70 de ani de la moartea sa, dar valoarea ei constă în faptul că se bazează pe notele biografice scrise de unul dintre ultimii discipoli ai lui Velázquez: pictorul Juan de Alfaro, potrivit www.museodelprado.es/.
La vârsta de 11 ani, Velázquez a intrat ucenic la Francisco Pacheco, cel mai important artist şi teoretician al artei din Sevilla. Velázquez a învăţat diverse tehnici de desen şi pictură, natură moartă şi portrete şi în curând şi-a depăşit maestrul. Spre deosebire de Pacheco, mai tradiţional, el a răspuns la tehnicile inovatorilor moderni precum Caravaggio, renumit pentru lucrările sale întunecate, luminate dramatic şi pentru modelele neidealizate.
În 1617, Velázquez şi-a terminat ucenicia şi i s-a acordat dreptul de a-şi înfiinţa propriul atelier. Un an mai târziu, s-a căsătorit cu fiica lui Pacheco, Juana, iar până în 1621, cuplul a avut două fiice.
În timpul primilor săi ani în Sevilla, Velázquez a produs lucrări religioase tradiţionale, cum ar fi "Inmaculada Concepcion" sau "San Juan Evangelista en Patmos", dar şi "bodegones" - literalmente "scene de tavernă" sau picturi ale vieţii de zi cu zi. Ocazional, şi mai neobişnuit, le combina pe cele două. Lucrarea "Cristo en casa de Marta y María" reprezintă o scenă de bucătărie, dar pe peretele din spate este o trapă care îl arată pe Hristos adresându-se Mariei, notează www.nationalgallery.org.uk.
În 1623, Velázquez a fost rugat să picteze un portret al tânărului rege Filip al IV-lea. Foarte încântat de rezultat, acesta l-a numit imediat drept unul dintre pictorii săi de curte. Mutarea la curtea regală din Madrid i-a permis accesul la impresionanta colecţie regală. A studiat picturile italiene, în special pe cele ale artiştilor veneţieni precum Tizian. L-a cunoscut bine pe Rubens, când acesta a ajuns la Madrid într-o misiune diplomatică în 1628. În 1629, Velázquez a obţinut permisiunea de a vizita Italia şi de a studia pictura italiană. De asemenea, a căutat noi tablouri pentru a le cumpăra în numele regelui.
Lucrarea "Cristo contemplado por el alma cristiana" a fost pictată la scurt timp după întoarcerea sa în 1631. Tehnica sa liberă arată o influenţă distinctă veneţiană.
Velázquez nu a avut succes doar ca pictor. De la sosirea sa, a continuat să urce în rândurile casei regale. În 1636 a fost numit Ajutorul de garderobă al Majestăţii Sale (''ayuda de guardarropa de su majestad'') - o poziţie de încredere şi responsabilitate. Totuşi, a continuat să fie ocupat cu comisioane, producând tablouri pentru noul Palacio del Buen Retiro şi alte reşedinţe. O mare parte din opera sa a fost alcătuită din portrete regale. În 1643, a fost promovat din nou - "Ayuda de cámara". El a fost numit şi supraveghetor al lucrărilor palatului (''superintendente de obras''). În 1647 a fost pus la conducerea unui proiect de modernizare a vechiului palat Alcázar.
În 1649, a făcut a doua călătorie în Italia pentru a cumpăra noi picturi şi a se pune la curent cu evoluţiile artei italiene. Acolo a pictat mai multe portrete, inclusiv unul al Papei Inocenţiu al X-lea. A pictat, de asemenea, şi faimoasa "Venus Rokeby" pentru un important nobil spaniol, Marques de Eliche.
Secolul al XVII-lea a fost "Epoca de Aur" pentru artă şi literatură, în Spania. Velázquez a pictat în timp ce Cervantes a scris "Don Quijote", iar Lope de Vega piesele sale. Acest lucru a avut loc în ciuda războaielor religioase şi politice care au secat economia spaniolă şi a focarelor devastatoare de ciumă.
Velázquez a fost promovat în funcţii administrative din ce în ce mai înalte, ceea ce i-a lăsat mai puţin timp pentru pictură. După ce a creat un grup de scene mitologice pentru palatul Alcázar, ultimii ani ai artistului au fost ocupaţi în mare parte de portrete regale - "Filip al IV-lea al Spaniei". În cea mai faimoasă lucrare a sa, "Las Meninas" ("Doamnele de onoare"), el se arată la lucru, la curte.
În 1658, Velázquez a fost numit Cavaler de Santiago. A fost o onoare pe care şi-a dorit-o întotdeauna, iar medalia a fost adăugată la autoportretul său din "Las Meninas". Bolnav, a încetat din viaţă la 6 august 1660. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.britannica.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit