logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ECHIPE DE LEGENDĂ: Echipa naţională a Olandei la Campionatul European din 1988

Image

Echipa naţională de fotbal a Olandei a impresionat la campionatul european de fotbal din 1988, având una dintre cele mai talentate generaţii şi deopotrivă un grup de jucători care a inspirat prin talentul, determinarea şi modul de expresie în teren al fotbalului ofensiv, potrivit https://www.thesportsman.com/.

A fost una dintre cele mai bune echipe de fotbal a anilor 1980, în special prin aportul tripletei de aur Ruud Gullit, Marco van Basten şi Frank Rijkaard.

 


Cei trei magnifici ai fotbalului olandez au ajuns la clubul italian de pe San Siro în 1987 şi au adus titlul în Italia pentru AC Milan, după o pauză consistentă care data din 1979, conducând treptat, prin jocul prestat, echipa italiană către o dominaţie în campionatul intern şi în competiţiile europene intercluburi.

 

 

Ruud Gullit 

Sursa foto: FIFA World Cup/Facebook


Van Basten câştigase deja reputaţia de unul dintre cei mai prolifici marcatori, în timp ce Frank Rijkaard avea să devină unul dintre cei mai mari mijlocaşi defensivi, iar Gullit era apreciat drept un extraordinar jucător ofensiv al planetei în acea perioadă. Similar, alături de aceştia mai erau jucători extraordinar de bine pregătiţi şi talentaţi pentru posturile lor precum Ronald Koeman, Jan Wouters şi Hans van Breukelen, modelând naţionala olandeză asemenea unei maşinării de fotbal infernale pentru orice adversar.

 

 

Sursa foto: FIFA World Cup/Facebook 


Pe lângă aceşti jucători extraordinari, omul care a fost considerat creatorul acestei echipe fantastice a fost părintele fotbalului total Rinus Michels, cel care a schimbat modul în care fotbalul era jucat pe mare parte din continent. În cariera sa la nivel de club, managerul Rinus Michels a ridicat patru titluri de campion cu Ajax şi i-a condus spre prima dintre cele trei cupe europene ale anilor 1970. A câştigat titlul în Spania şi Cupa regelui cu FC Barcelona. Însă cel mai mare regret al său a fost pierderea finalei din 1974 de la Cupa Mondială în faţa echipei naţionale a Republicii Federale Germania.

Având la dispoziţie talente extraordinare şi perspectiva unui parcurs nezdruncinat spre marea performanţă, Rinus Michels a revenit în managementul pe plan sportiv internaţional cu prilejul ediţiei de campionat european din 1988 pentru a reuşi ceea ce îi lipsea din carieră, un trofeu la nivel de echipe naţionale.

 

 

Sursa foto: uefa.com 


Naţionala olandeză a ajuns la turneul final înregistrând în calificări şase victorii şi două egaluri, într-o grupă de cinci echipe, alături de Grecia, Ungaria, Polonia şi Cipru. Olandezii au câştigat grupa cu cinci puncte avans în faţa locului secund, Grecia. La turneul final al campionatului european echipa naţională a Ţărilor de Jos a făcut parte din Grupa 2 alături de Uniunea Sovietică, Irlanda şi Anglia. În primul meci, cu Van Basten accidentat, olandezii au pierdut în faţa Uniunii Sovietice, scor 0-1. În cel de-al doilea meci al grupei, desfăşurat la Düsseldorf, pe Rheinstadion, în faţa a 63.940 de spectatori, într-unul dintre cele mai bune meciuri ale turneului, Ruud Gullit şi-a arătat clasa desenând terenul prin pasele sale, iar Marco Van Basten a reuşit un hat-trick spectaculos prin care învingea Anglia, scor final 3-1. În ultimul meci al grupei, în faţa Irlandei, la 18 iunie 1988, pe arena Parkstadion din Gelsenkirchen, olandezii au învins cu scorul de 1-0, prin golul lui Wim Kieft, şi s-au calificat în faza superioară a turneului.


În semifinale, echipa naţională olandeză întâlnea selecţionata similară a Germaniei de Vest, pe arena Volksparkstadion în Hamburg la 21 June 1988. Cu 14 ani înainte, la turneul final al campionatului mondial, olandezii pierduseră finala de la Munchen în faţa Germaniei de Vest, specialiştii fenomenului considerând echipa de atunci a olandezilor una dintre cele mai bune din istoria fotbalului care însă nu a reuşit să câştige o cupă mondială. La Hamburg, germanul Lothar Matthäus a deschis scorul din penalty, Ronald Koeman a egalat dintr-o similară lovitură de pedeapsă, pentru ca Marco Van Basten să înscrie golul victoriei, 2-1, iar naţionala ţării sale juca finala turneului european, găzduit de echipa eliminată, Germania de Vest.

Finala se disputa pe stadionul olimpic din Munchen la 25 iunie 1988 în faţa a 72.308 spectatori şi avea la centru o brigadă de arbitri condusă de francezul Michel Vautrot. Ruud Gullit a înscris în minutul 32, deschizând scorul, iar în repriza a doua Marco Van Basten a mărit avansul pe tabela de marcaj la 2-0, în minutul 54, cu un gol fabulos care a rămas în antologia fotbalului mondial, olandezii câştigând astfel trofeul Campionatului European.

Principiile fotbalului total implementate de Rinus Michels prin care şi-au depăşit oponenţii în fiecare segment al jocului tactic precum şi echipa extraordinară cu jucători fantastici în fiecare compartiment a încununat cu trofeul european al ediţiei Campionatului European din 1988 o generaţie care a dominat fotbalul internaţional la competiţii dedicate echipelor naţionale dar şi de club, prin parcursul excelent european şi naţional al echipelor Ajax Amsterdam şi AC Milan care aveau în componenţă jucători olandezi emblematici, potrivit https://www.thesportsman.com/ şi https://thefootballfaithful.com/. Rinus Michels reuşea astfel obţinerea unui trofeu la nivel de echipe naţionale pe lângă panoplia trofeelor la nivel de echipe de club. Pentru inovaţiile sale în jocul de fotbal, fiind considerat părintele fotbalului total, cât şi pentru succesele reuşite în carieră, Rinus Michels a fost desemnat de FIFA în 1999 antrenorul secolului, iar în 2019 cel mai mare antrenor din istoria fotbalului de către revista France Football, conform https://www.uefa.com/ şi https://www.francefootball.fr/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: heavenly-holland.com

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 28-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025

Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H

Documentare 28-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 28-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)

Documentare 28-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru

Documentare 28-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie

Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 27-04-2025 10:00

Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)

Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit

Documentare 27-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )

Documentare 27-04-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon

Documentare 27-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie

Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 26-04-2025 10:00

26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab

Documentare 26-04-2025 08:30

26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)

La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur

Documentare 26-04-2025 08:00

26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc

Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe

Documentare 26-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 26-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și

Documentare 26-04-2025 07:00

Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif

Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista