logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Rezervoarele de apă bizantine din Istanbul

Image

Cercetările din ultimele două decenii au relevat complexitatea şi amploarea sistemului de alimentare cu apă din perioada romană târzie, dezvoltat într-un secol şi jumătate după întemeierea de Constantin cel Mare a noului oraş Constantinopol (11 mai 330 d.Hr.). Până la domnia lui Teodosie al II-lea, la începutul secolului al V-lea, sistemul ar putea merita afirmaţia că era cea mai lungă linie romană de alimentare cu apă, o reţea de canale care acum a fost estimată la 494 km lungime, inclusiv canalele preexistente din Pădurea Belgrad, se arată pe site-ul https://istanbultarihi.ist/.

Renumit pentru locaţia sa strategică, Constantinopolul, fostul Bizanţ şi Istanbulul de astăzi, nu avea suficiente surse de apă dulce. Astfel, un număr mare de rezervoare alimentate printr-o linie de apeducte au fost construite în Antichitatea târzie pentru a furniza apă populaţiei în creştere din Constantinopol. Conform unor studii recente, au fost documentate 160 de rezervoare de apă, reprezentând cel mai probabil o mică parte din numărul original ("Cisterne bizantine din peninsula istorică în termeni de planificare şi tehnici de construcţie", Studii de conservare pentru restaurare, 2012, K. Altug; "Caracteristici arhitecturale ale cisternelor din perioada bizantină din Istanbul şi distribuţia lor în topografia istorică a oraşului", Universitatea Tehnică Istanbul, 2013, K. Altug, citate de https://istanbultarihi.ist/). Din aceste studii, dar şi din altele anterioare, reiese că rezervoarele de apă au început să fie construite în perioada bizantină a oraşului, proces continuat şi în perioada otomană.

 


Rezervoarele erau deschise, precum "Cisterna lui Aetius", acoperite sau subterane, cum ar fi "Cisterna Bazilică". Ele sunt printre cele mai impresionante structuri bizantine ale Istanbulului modern, potrivit https://www.thebyzantinelegacy.com/.

 



Rezervoarele importante erau de obicei amplasate pe sau în apropierea vârfului dealurilor pentru a furniza apă diferitelor clădiri precum palate, băi publice, mănăstiri şi biserici. Ele erau, de asemenea, esenţiale pentru securitatea oraşului, în special în timpul asediilor.

"Cisterna Bazilică", cel mai mare şi mai faimos rezervor de apă subteran, a fost construită în timpul domniei lui Iustinian I (527-565), probabil în timpul reconstrucţiei bazilicii Stoa de deasupra acesteia, care a fost terminată în anul 541. Are aproximativ 138 metri lungime şi 65 metri lăţime şi este susţinută de 336 de coloane. A doua cea mai mare cisternă acoperită este aşa-numita "Cisternă a lui Philoxenos", care măsoară 64 metri lungime şi 56 metri lăţime, cu 224 de coloane. La mică distanţă se află una dintre cele mai vechi cisterne acoperite - "Cisterna lui Teodosie", care are aproximativ 40 metri lungime şi 24 metri lăţime, fiind susţinută de 32 de coloane. Primul rezervor acoperit înregistrat a fost "Cisterna lui Modestus" (154 metri lungime şi 90 metri lăţime), care a fost finalizată în anul 369. Deşi nu mai există, a fost probabil rezervorul de apă folosit pentru Piaţa otomană a Şelarilor ("Saraçhane").

 



Mai multe rezervoare mari de apă deschise au fost construite în punctele înalte ale oraşului în urma ridicării Zidurilor Teodosiene. Planul cisternelor deschise era dreptunghiular sau pătrat, cu zidărie ce alterna piatra şi cărămida. Două dintre aceste rezervoare deschise, "Cisterna lui Aetius" şi "Cisterna lui Aspar", erau situate de-a lungul apeductului Valens, între zidurile Constantinian şi Teodosian. Este posibil ca rezervorul deschis să fi fost folosit în scopuri comerciale şi agricole, mai degrabă decât pentru uz public. "Cisterna lui Aetius" (244 metri lungime şi 85 metri lăţime) a fost construită probabil în anul 421, când Aetius a servit ca eparh al Constantinopolului. "Cisterna lui Aspar" (152 metri pătraţi) a fost construită în anul 459 de patricianul Aspar, o figură influentă din secolul al V-lea, care a servit ca "magister militum" şi consul. "Cisterna Sf. Mochie" (170 metri lungime şi 147 metri lăţime) pare să dateze din timpul domniei lui Anastasie (491-518) şi este cea mai mare de acest fel. Astăzi, locul fostului rezervor de apă este folosit pentru diverse activităţi sociale şi sportive.

 



Aprovizionarea cu apă a Constantinopolului a scăzut în secolele al VII-lea şi al VIII-lea, în contextul invaziei avare, care a distrus apeductul Valens în timpul asediului Constantinopolului din 626 şi care a fost restaurat abia în jurul anului 765 de Constantin al V-lea (741-775).

În timpul domniei lui Vasile al II-lea (976-1025) s-au înregistrat lucrări asupra sistemului de aprovizionare cu apă, populaţia oraşului ajungând la aproximativ jumătate de milion până în secolul al XI-lea. S-au făcut reparaţii şi la apeducte în jurul anului 1170, în timpul domniei lui Manuel I Comnen (1143-1180). Se pare că sistemul de apă pe distanţe lungi a fost imposibil de reparat până în secolul al XII-lea, aşa că oraşul s-a bazat în mare parte pe sursele de apă din Pădurea Belgrad, aşa cum a făcut mai târziu în epoca otomană. În urma cuceririi latine a Constantinopolului în 1204, cisternele au devenit principala sursă de apă a oraşului. În timp ce rezervoarele mari necesitau un sistem de canale funcţionale pentru a furniza apa, este posibil ca unele dintre cisternele mai mici să fi colectat în principal apa de ploaie. Colectarea apei pluviale a devenit mult mai importantă după ce liniile de apeduct nu au mai funcţionat. Acest lucru este probabil adevărat la multe dintre rezervoarele ce furnizau apă bisericilor, cum ar fi cele de sub Biserica Pammakaristos şi Biserica Chora. Este posibil ca apa de ploaie să fi fost canalizată către aceste cisterne de pe acoperişurile mănăstirilor. Multe clădiri mai vechi, inclusiv partea circulară a Hipodromului, Palatul lui Lausus şi Rotonda lui Myrelaion, au fost transformate în rezervoare de apă. Cisternele deschise au încetat să mai funcţioneze după 1204 şi în epoca otomană au fost folosite ca grădini ("çukurbostan" sau "grădina scufundată"). În perioada otomană, cisternele bizantine ale oraşului au fost folosite în alte scopuri. De exemplu, multe dintre cisternele acoperite care au supravieţuit au fost folosite în producţia de mătase, conform https://www.thebyzantinelegacy.com/.

 



Majoritatea cisternelor subterane aveau un plan dreptunghiular sau pătrat, iar bolţile erau susţinute de şiruri de coloane de marmură sau granit, pereţi de cărămidă şi mortar, podele de piatră. Pereţii erau văruiţi, iar colţurile erau de obicei teşite pentru a scădea presiunea asupra lor. În unele rezervoare au fost găsite şi rămăşiţe de scări. Înălţimea până la care era aplicat varul, alături de depunerile de calciu de pe pereţi, dă o idee despre nivelul apei din interiorul cisternelor, care în unele cazuri pare să fi ajuns la baza arcelor. Grinzi de lemn au fost plasate la baza arcadelor pentru a consolida structura. Capitelurile refolosite erau comune şi la rezervoarele din Istanbul. Cel mai bun exemplu sunt capitelurile Meduzei din Cisterna Bazilica, care au fost folosite drept piedestal. Există şi alte capiteluri unice, deşi comun este capitelul ionic. Majoritatea capitelurilor au fost realizate din marmură proconneziană între secolele IV şi VI. Carierele de marmură de pe insula Proconnesus au încetat producţia în secolul al VII-lea, după care utilizarea materialelor din stoc sau a materialelor refolosite din structuri mai vechi a devenit mai răspândită. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: yerebatan.com

Afisari: 76

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/

Documentare 08-05-2025 09:30

8 mai - Ziua internațională a talasemiei

Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien

Documentare 08-05-2025 08:45

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu

Documentare 08-05-2025 08:30

8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol