O PERSONALITATE PE ZI: Compozitorul şi dirijorul Richard Strauss

Compozitorul şi dirijorul Richard Strauss reprezintă un exponent esenţial ce încheie dezvoltarea romantismului târziu. Acolo unde creaţiile sale au apărut revoluţionare sub aspectul tehnicii componistice şi au întruchipat, ca în "Don Juan" şi "Salomeea", progresul muzical al epocii, se simte că locul pe care Strauss îl ocupă în istoria muzicii este definit de sinteză, de încheiere, potrivit volumului "Richard Strauss: Personalitatea şi opera", de Ernst Krause (Editura Muzicală, 1965).
S-a născut la 11 iunie 1864, ca fiu al lui Franz Joseph Strauss, ce a făcut parte din orchestra Teatrului curţii din Munchen. Mama sa, Josephina, născută Pschorr, a fost a doua soţie a tatălui său. Johanna von Rauchenberger, unica soră a artistului, cu trei ani mai mică decât el, a adus în însemnările sale mărturii ce confirmă o copilărie a artistului cu "momente de fericire şi libertate" ... "Excursii prin munţi şi văi, ospătate după pofta inimii, cafea cu frişcă şi cu tot felul de prăjituri...libertate, bucurii, impresii de neuitat care i s-au întipărit în suflet pentru totdeauna şi al căror ecou a prins viaţă mai târziu în operele sale.", potrivit sursei citate.
Richard Strauss a urmat cursurile şcolii elementare între 1870-1874, perioada din care datează şi primele sale lucrări, "Polca croitorilor" şi "Cântec de Crăciun". Până în 1880, a frecventat cursurile gimnaziului "Ludwig" din Munchen şi a studiat compoziţia şi orchestraţia cu F. W. Meyer şi s-a perfecţionat la pian. A urmat studii de filosofie, estetică şi istoria artelor la Universitatea din Munchen (1882-1883).
Primele noţiuni de muzică şi le-a însuşit de la diferiţi membri ai familiei sale. La patru ani, a început să ia lecţii de pian cu A. Tombo, iar la opt ani a luat lecţii de vioară cu R. Walter. La vârsta de 20 ani l-a întâlnit pe Hans von Bulolw, care l-a ajutat să-l descopere pe Wagner. Bulow a fost cel care a dirijat primele lucrări marcante ale lui Richard Strauss, printre care primul concert pentru corn (1885), cu tatăl lui ca solist.
În orchestra de la Meiningen, l-a cunoscut pe Alexander Ritter, compozitor şi violonist, care l-a convins pe Strauss să renunţe la stilul conservator din tinereţe şi să compună poeme simfonice. În 1886, a plecat în Italia, de unde s-a întors cu primul lui poem simfonic, "Aus Italien". Revenit în Germania, a acceptat postul de al treilea dirijor la Munchen. A rămas aici trei ani, timp în care a compus două noi piese simfonice, "Macbeth" şi "Don Juan", cel din urmă fiind considerat capodopera lui în domeniul muzicii orchestrale.
În 1889 s-a mutat la Weimar, unde i se oferise postul de dirijor al Capelei marelui duce la Teatrul curţii. A călătorit în Grecia şi în Italia, unde a schiţat prima lui operă, "Guntram", pe care a refăcut-o spre sfârşitul vieţii. În 1894 a dirijat "Tannhauser" la Festivalul de la Bayreuth, apoi a revenit la Munchen ca prim-dirijor. În acelaşi an, s-a căsătorit cu Pauline de Ahna, cu care a avut mai târziu un fiu. A rămas aici până în 1898. Din această perioadă datează poemele simfonice "Till Eulenspiegel", "Don Quijote" şi "Aşa grăit-a Zarathustra". În 1898 a fost numit dirijor al Orchestrei Regale a Prusiei, la Berlin. A terminat lucrarea "O viaţă de erou", autobiografie simfonică.
A doua lui operă, "Feuersnot", a marcat un succes la Dresda în 1901, an în care a susţinut şi primul concert la Viena. În acest timp, reputaţia internaţională a compozitorului a început să capete amploare.
La 9 decembrie 1905 a fost prezentată opera "Salomeea" la Dresda, apoi la Praga, Berlin, Torino şi Milano. Doi ani mai târziu, Strauss a condus la Opera Mare din Paris şase reprezentaţii cu "Salomeea".
În 1908, a terminat opera "Elektra", care a debutat la Dresda, urmând reprezentaţii la Berlin şi Viena. Câteva luni mai târziu a fost numit director general al muzicii la Opera curţii din Berlin până în 1918. A devenit membru al Academiei de Arte din Berlin. "Cavalerul Rozelor" a fost lansat la 26 ianuarie 1911, la Dresda. În acelaşi an a apărut şi prima biografie al lui Strauss scrisă de Max Steinitzer.
În 1919, Strauss a fost numit în conducerea artistică a Operei din Viena şi a rămas aici până în 1925. În 1920, a susţinut ultimul concert cu Orchestra de stat din Berlin. În anul următor a făcut o călătorie în Ungaria şi în România. În 1922 a întreprins al doilea şi ultimul turneu în America de Nord (primul a avut loc în 1904) şi a susţinut concerte cu Orchestra filarmonică din New York şi cu Orchestra din Philadelphia. Întors la Viena, a devenit membru de onoare al Filarmonicii din capitala austriacă.
Ultima lui lucrare lirică, "Capriccio", a scris-o după vârsta de 80 de ani. În 1945, a mai compus "Metamorfoze", un studiu pentru 23 de instrumente de coarde.
În lunga sa carieră muzicală a scris 16 lucrări pentru scenă, opere şi balete, 14 lucrări orchestrale, 6 lucrări concertante, muzică de cameră şi un mare număr de lieduri. Activitatea sa s-a desfăşurat, aproape exclusiv, în marile centre muzicale ale Germaniei şi Austriei, la Munchen, Berlin, Weimar, Dresda şi Viena.
Cu câteva luni înaintea morţii sale a scris ultimele patru melodii pentru soprană şi orchestră şi a dirijat pentru ultima dată la radio fragmentul "Clar de lună" din "Capriccio", la 13 iulie 1949. A murit la Garmisch, la 8 septembrie 1949. AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: richardstrauss.at
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B