logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

24 aprilie - Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace (ONU)

Image

La 24 aprilie este marcată Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace ("International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace"), prima celebrare având loc în 2019 la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York.

Marcarea acestei zile internaţionale reafirmă Carta ONU şi principiile sale de soluţionare a litigiilor între ţări prin mijloace paşnice, potrivit site-ului https://sdg.iisd.org, mai ales că există, în prezent, mai multe conflicte armate în lume. Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace recunoaşte utilizarea deciziilor multilaterale şi a diplomaţiei în realizarea unor soluţii paşnice la conflictele dintre naţiuni.

Timp de doi ani, în 2020 şi în 2021, activităţile diplomatice de la sediul general al ONU din New York s-au redus considerabil ca urmare a impunerii unor măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului, care au afectat activitatea normală a instituţiei. În 2022, pentru a marca Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, ONU a invitat reprezentanţii statelor membre cu misiuni permanente la Geneva şi tinerii care au dorit să-şi exprime un punct de vedere în politica internaţională, să se exprime asupra valorii multilateralismului şi rolului diplomaţiei în abordarea provocărilor actuale, notează www.ungeneva.org.

Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat, la 12 decembrie 2018, prin rezoluţia A/RES/73/127, instituirea Zilei internaţionale a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, menţionează www.un.org/en/observances/Multilateralism-for-Peace-day. Atunci, 144 de delegaţi au votat favorabil, iar doi s-au împotrivit.

Rezoluţia din 2018 invită toate statele membre şi pe cele cu statut de observator al ONU, organizaţiile internaţionale şi regionale precum şi pe cele nonguvernamentale şi societatea civilă să serbeze această zi şi să disemineze avantajele folosirii multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare publică.

Apărarea valorilor multilateralismului şi ale cooperării internaţionale, principii ale Cartei ONU şi ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, sunt fundamentale în promovarea şi susţinerea celor trei principii de bază ale ONU: pacea şi securitatea, dezvoltarea şi drepturile omului, potrivit www.un.org. Normele internaţionale şi sistemele bazate pe reglementări care au condus naţiunile de-a lungul a şapte decenii trebuie să facă faţă provocărilor din ce în ce mai mari ale protecţionismului şi izolaţionismului. Problemele globale - precum schimbările climatice, tensiunile geopolitice, crizele umanitare şi ale migranţilor - sunt transfrontaliere, implicând valori şi interese ale naţiunilor şi necesită atenţie şi acţiune colectivă. Avansul tehnologiei a avut, de asemenea, un impact determinant asupra peisajului politic şi socio-economic, precum şi în relaţiile internaţionale.

"De Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace, fac un apel la toate guvernele şi liderii lor să-şi reînnoiască angajamentul faţă de dialog şi soluţiile globale care reprezintă singura cale durabilă pentru pace", afirmă secretarul general al ONU, António Guterres, într-un mesaj de Ziua internaţională a multilateralismului şi a diplomaţiei pentru pace.

Multilateralismul este adesea definit în opoziţie cu bilateralismul şi unilateralismul, explică www.un.org. Strict vorbind, indică o formă de cooperare între cel puţin trei state. Cu toate acestea, această definiţie "cantitativă" nu este suficientă pentru a surprinde natura multilateralismului. Într-adevăr, nu este vorba doar de o practică sau de o chestiune a numărului de actori implicaţi. Aceasta presupune aderarea la un proiect politic comun bazat pe respectarea unui sistem comun de norme şi valori. În special, multilateralismul se bazează pe principii fundamentale precum consultarea, incluziunea şi solidaritatea. Funcţionarea sa este determinată de reguli dezvoltate colectiv care asigură o cooperare durabilă şi eficientă. În special, ele garantează tuturor actorilor aceleaşi drepturi şi obligaţii prin aplicarea lor în mod continuu (şi nu de la caz la caz, în funcţie de problema tratată).

Multilateralismul este aşadar atât o metodă de cooperare, cât şi o formă de organizare a sistemului internaţional. În timp, multilateralismul a obţinut rezultate tangibile care au condus la progrese majore, cum ar fi, de exemplu, eradicarea variolei în sectorul sănătăţii. De asemenea, au fost încheiate acorduri internaţionale importante pentru limitarea controlului armelor şi pentru promovarea şi consolidarea drepturilor omului. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.un.org

Afisari: 222

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.