logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ziua AGERPRES - evenimente importante din activitatea agenţiei

Imagine din galeria Agerpres

De-a lungul timpului, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a trecut prin diferite etape de dezvoltare şi momente cheie. Din septembrie 2013, când a fost lansat noul AGERPRES - https://agerpres.ro/ - sub sloganul ''Actualizează lumea'', agenţia a devenit şi mai vizibilă, implicându-se în diverse proiecte noi, participând şi organizând evenimente, lansând noi fluxuri şi secţiuni dedicate.

În perioada 8-11 decembrie 2013, AGERPRES a organizat, pentru prima dată în România, la Sibiu, conferinţa Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE), a 22-a ediţie. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a preluat, cu acest prilej, preşedinţia ABNA-SE (2013-2014) şi au fost semnate, cu acest prilej, parteneriate cu agenţiile de presă MIA - Macedonia, ARMENPRESS - Armenia, TREND News Agency - Azerbaidjan, Mehr News Agency - Iran şi NNA - Liban (2014). Amintim, în acest sens, că Agenţia este parteneră cu peste 40 de agenţii de presă din întreaga lume, precum: Azerbaijan State News Agency - AZERTAC, AFP (Franţa), ANADOLU (Turcia), ANA-MPA (Grecia), ANP (Ţările de Jos), ANSA (Italia), ANTARA (Indonezia), AP (SUA), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), CTK (Republica Cehă), Ukrinform (Ucraina), dpa (Germania), EFE (Spania), HINA (Croaţia), Kazinform (Kazahstan), KUNA (Kuwait), Kyodo (Japonia), Mena (Egipt), MAP (Maroc), Moldpres (Republica Moldova), MTI (Ungaria), PAP (Polonia), Petra (Iordania), Prensa Latina (Cuba), Radiobrasil (Brazilia), Reuters (Marea Britanie), Sana (Siria), STA (Slovenia), TANJUG (Serbia), Tap (Tunisia), TASR (Slovacia), TASS (Rusia), Yonhap (Coreea de Sud), Xinhua (China).

Casa Regală a României a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în 2014, distincţia ''Nihil Sine Deo'', cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă române. Totodată, a fost lansat primul e-book al Agenţiei, ''AGERPERS 125. Evoluţie după Revoluţie'', ce cuprinde 125 de fotografii din arhiva AGERPRES.

 

 

 E-book-ul 'Agerpres 125. Evoluţe după revoluţie' a fost lansat în cadrul unui eveniment organizat la Librăria Cărtureşti, 18.12.2014.

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO 


Arhiva fotografică a AGERPRES a fost evidenţiată în 2016, în cadrul unui eveniment special organizat la Palatul Parlamentului, la care au participat personalităţi ale lumii politice, culturale şi sportive din România şi din străinătate. Arhiva fotografică cuprinde, din 1927 şi până în prezent, sute de mii de filme şi aproximativ 5.000 de plăci fotografice, fiecare film având între 20 şi 40 de fotograme, placa fiind singulară. În toamna lui 2016, AGERPRES a lansat în premieră, la sediul ONU de la New York, primul Facebook Messenger NewsBot din România, AGERPRES NewsBot, precum şi documentarul video "Tărâmul dintre ape" despre Delta Dunării.

 


În 2018, Centenarul Marii Uniri a fost marcat prin organizarea a numeroase evenimente, atât în ţară cât şi în străinătate. La sediul ONU din New York, a fost deschisă expoziţia de fotografie "România: Evoluţie" şi a fost prezentat albumul omonim, ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conţine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie. La 22 februarie 2018, AGERPRES a lansat documentarul video "Marea Unire - România, la 100 de ani", special conceput pentru sărbătorirea Centenarului. La eveniment au fost prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, membri ai Corpului Diplomatic, parteneri ai agenţiei, presa centrală, dar şi protagonişti ai documentarului.

 


În martie 2019, AGERPRES a aniversat 130 de ani de activitate şi s-a alăturat consorţiului de agenţii de presă ce produc EUROPEAN DATA NEWS HUB (EDNH), un site de referinţă pentru problemele majore europene. Site-ul este subvenţionat de Comisia Europeană şi beneficiază de independenţă editorială totală, fiind disponibil în şapte limbi - Engleză, Germană, Franceză, Italiană, Spaniolă, Maghiară şi Română (ultimele două având la bază conţinutul oferit de AGERPRES).

La 25 iunie 2019, Casa Regală a României a acordat instituţiei calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, pentru fluxul de ştiri, servicii fotografice şi monitorizare presă. În 2022, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Regal, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a oferit certificatul de furnizor al Casei Regale a României, pentru a doua oară, Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

 


Printre proiectele editoriale lansate de AGERPRES se află: ''Oraşul meu, Bucureşti" (2014), în contextul împlinirii a 555 de ani de atestare documentară a Capitalei; ''Expo 2015'', dedicat Expoziţiei Universale de la Milano; ''Pe urmele lui Enescu'', care a cuprins reportaje şi interviuri omagiale (2015); ''#MemorialColectiv'' (2015); #UnicInEuropa (2017), prin care şi-a propus să promoveze locuri unice din România, prin particularităţile lor, dar şi oameni cu idei unice, care au dat viaţă unor poveşti ce nu mai pot fi auzite niciunde în Europa; Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud (2018); #CentenarDiplomatic (2018); "Revoluţie 30", o prezentare a evenimentelor ce s-au petrecut pe parcursul anului 1989 în ţările europene, începând cu Polonia şi continuând cu Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia şi România (2019); albumul "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani" - un proiect AGERPRES şi "Jurnalul", ce cuprinde fotografii memorabile ale celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii (2019); campania de interes public #imunitateprinmiscare, cu scopul conştientizării importanţei sportului, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, organizată în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (2020); #stopdopajului, un proiect ce aduce în atenţie pericolul pe care îl prezintă steroizii anabolizanţi pentru sportivi de performanţă şi amatori, amploarea acestui fenomen în România şi măsurile pentru combaterea flagelului (2020).

 


Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a primit Premiul pentru excelenţă în gestionarea drepturilor de autor şi pentru educarea cititorilor şi a clienţilor, la Gala Drepturilor de Autor şi a Drepturilor Conexe, la categoria Mass-Media (2018). La 23 ianuarie 2020, Agenţiei i-a fost acordat Premiul Media pentru sprijinul în promovarea competiţiilor în cadrul Galei Atletismului Românesc 2019. În 2021, Agenţia Naţională de Presă a fost desemnată de CFA România, "Agenţia de ştiri a anului 2020", pentru prezentarea echidistantă a informaţiilor, fiind sursa principală de propagare în mass-media a ştirilor economice şi din domeniul financiar. În octombrie 2021, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a acordat un premiu special pentru promovarea informaţiei economice de calitate Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, la Gala premiilor CCIB, eveniment organizat în cadrul celei de-a XXVIII-a ediţii a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti. Agenţia a obţinut Premiul Myosotis (pentru activitatea de informare obiectivă), în cadrul RDM Summer Gala 2023, ediţia de vară a Premiilor Radar de Media (iunie) şi Premiul Myosotis (pentru promovarea arhivei fotografice prin mijloace moderne) la Gala Premiilor Radar de Media 2023, ediţia de toamnă (noiembrie).

 

 

Claudia Nicolae, director general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, primeşte Premiul Myosotis (pentru promovarea arhivei fotografice prin mijloace moderne) la Gala Premiilor Radar de Media 2023, ediţia a XII-a, 07.11.2023.

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


Dintre expoziţiile de fotografie organizate în ultimii ani, amintim: decembrie 2019 - "Revoluţia română. 30 de ani de libertate", în cadrul manifestărilor de comemorare a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989 (Ateneul Român); expoziţie de fotografii de la evenimentele din Decembrie '89, autor Sorin Lupşa, fotoreporter AGERPRES în timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Palatul Şuţu; "Apertures of a Revolution. Fotografii din decembrie 1989", organizată de Institutul Cultural Român din Londra (ICR) în parteneriat cu Ambasada României din Marea Britanie şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, la al cărei vernisaj a luat parte prinţul Charles de Wales, astăzi regele Charles al III-lea; 2020 - expoziţia de fotografie AGERPRES, consacrată marcării a 30 de ani de existenţă postdecembristă a Senatului, cu participarea preşedinţilor Senatului din perioada 1990-2020 (Foaierul Senatului); 2021 - expoziţia de patrimoniu sportiv istoric "Citius, Altius, Fortius! Secvenţe din istoria sportului românesc", realizată de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, în parteneriat cu Asociaţia ESCU, Muzeul Sportului din Bucureşti şi AGERPRES; expoziţia de fotografie "Curtea de Argeş - retrospectivă", cu imagini din arhiva istorică AGERPRES (Sala Basarabilor de la Muzeul Municipal Curtea de Argeş); expoziţia fotografică despre Oradea cu imagini din arhiva AGERPRES, de Ziua oraşului; expoziţie dedicată aniversării centenarului naşterii Regelui Mihai I al României (Palatul Elisabeta); 2022 - "15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană" (Palatul Parlamentului); "Noi, Poporul/We the People", cu ocazia aniversării a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România, organizată de Ambasada SUA, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice şi AGERPRES (expoziţie itinerantă); "Ucraina. Viaţa din faţa tancurilor" a jurnalistului AGERPRES Cristian Lupaşcu, organizată de Primăria Municipiului Iaşi (Parcul Copou); 2023 - "Ucraina - un an de război", realizată de AGERPRES, în cadrul parteneriatului cu Biblioteca Centrală Universitară din Capitală; expoziţia de fotografie a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES la sediul NATO din Bruxelles, eveniment organizat cu sprijinul Secretariatului Internaţional al NATO, al Delegaţiei Permanente a României la NATO şi al Delegaţiei permanente a Poloniei la NATO, precum şi al Reprezentanţei Ucrainei; "Miracolul iubirii", în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) (Biblioteca Judeţeană ASTRA).

 

 

Deschiderea oficială a expoziţiei fotografice itinerante 'Noi, Poporul/We the People', care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic SUA - România, eveniment organizat de Ambasada SUA, în parteneriat cu MAE - Unitatea Arhive Diplomatice şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova, la Iaşi, 24.04.2023.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES FOTO 


Între evenimentele organizate de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES se află: conferinţa internaţională ''Agenţiile de presă în secolul al XXI-lea - Respectarea drepturilor de autor este cheia spre evoluţie în media'' (2015), care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani ABNA-SE; conferinţa "Protecţia jurnaliştilor şi libertatea presei", printre invitaţi aflându-se John J. Daniszewski, vicepreşedinte al Associated Press, Clive Marshall, CEO al Press Association, Erik Nylen, secretar general al EANA, Ricardo Gutiérrez, secretar general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (2016); conferinţa Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă - EANA (coorganizată de AGERPRES, 25-27 aprilie 2018); relansarea oficială a Proiectului ReStart - pentru un jurnalism de calitate, de către Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, prin încheierea unui Acord de parteneriat (2021); proiect în domeniul cercetării şi dezvoltării tehnologice iniţiat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI Bucureşti şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, ce are ca obiectiv central explorarea modalităţilor în care tehnologiile distributive blockchain şi activele crypto (NFT) pot deveni instrumente esenţiale pentru distribuirea de ştiri şi informaţii în era noilor tehnologii (2023).

 

 

Sursa foto: ICI București - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică/ Facebook  


Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a câştigat, în noiembrie 2019, cel de-al XV-lea Trofeu la secţiunea ''Agenţii de presă'' acordat de organizatorii Târgului Gaudeamus Radio România, de la instituirea acestor premii, în 1997.

În 2022, Agenţiile de presă din România şi Bulgaria, AGERPRES şi BTA, au semnat, la 27 ianuarie, un acord de cooperare, în contextul în care în această zi s-au împlinit 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, colaborare şi bună vecinătate dintre cele două ţări. La 26 iulie, AGERPRES şi ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata) au semnat un protocol de colaborare, care are ca principal scop schimbul de ştiri între cele două agenţii. În octombrie, a fost semnat, la sediul MAE, un acord de parteneriat între AGERPRES şi Agenţia de Presă din Statul Qatar (QNA).

 

 

Kiril Valchev, director general BTA, şi Claudia Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, participă la vernisajul expoziţiei comune a Agerpres şi BTA cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate între Republica Bulgaria şi România şi 15 de la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeana, 28.10.2022.

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


Romfilatelia a lansat, la 27 martie 2023, de Ziua AGERPRES, în cadrul parteneriatului dintre cele două instituţii, un întreg poştal cu timbru marcă fixă.

 

 

Claudia Nicolae (stg.), directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, şi Cristina Popescu (dr.), director general Romfilatelia, participă la evenimentul de lansare a unui intreg poştal cu timbru marcă fixă, de Ziua Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, de către Romfilatelia.

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO 


La 19 martie 2024, la sediul Delegaţiei Permanente a României la NATO din Bruxelles, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie "Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023", organizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, la care au participat Custodele Coroanei Române Margareta şi Alteţa Sa Principele Radu.

 

 

Custodele Coroanei Române Margareta şi Alteţa Sa Principele Radu participă, la sediul Delegaţiei Permanente a României la NATO din Bruxelles, la vernisajul expoziţiei de fotografie 'Contribuţia Familiei Regale la consolidarea rolului României în NATO şi UE 2002-2023', organizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES; în imagine: Claudia Nicolae, directorul general al AGERPRES, Custodele Coroanei Române Margareta şi ambasadorul României la NATO, Dan Neculaescu.

Foto: (c)  LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO 


Agenţia Naţională de Presă AGERPRES organizează, în data de 27 martie 2024, cu ocazia aniversării a 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă române, conferinţa "AGERPRES 135: Era AI, inovaţii şi provocări digitale în jurnalismul contemporan", în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din Bucureşti. Conferinţa va fi completată de o expoziţie fotografică cu imagini de la cele mai importante evenimente de unde AGERPRES a transmis, fotografii de arhivă, cu o reală valoare istorică. Cu sprijinul Romfilatelia, va fi prezentat şi un produs filatelic dedicat aniversării AGERPRES. Conferinţa va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, începând cu ora 10:00, iar vernisajul şi prezentarea produsului filatelic, în foaierul aulei, la ora 11.30. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Evenimentul de lansare a Noului AGERPRES. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, prima agenţie de profil din România, are începând de marţi o nouă identitate vizuală, noi platforme de comunicare online, precum şi un nou slogan, 'Actualizează lumea', 17.09.2013.

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org