15 februarie - Ziua naţională a lecturii
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/13637802_carti.jpg)
Ziua naţională a lecturii este marcată, începând din 2022, la data de 15 februarie, în fiecare an.
La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie a aceluiaşi an de deputatul liberal Sebastian Burduja, şi semnată de 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua naţională a lecturii pe 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021, potrivit site-ului www.cdep.ro. În data de 14 ianuarie 2022, a fost promulgată de către preşedinte ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii, menţionează www.presidency.ro.
În expunerea de motive, iniţiatorul legii a subliniat situaţia din România şi motivele pentru care era necesară o propunere de încurajare a cititului. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret.
"Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate (...) cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile", se arată în actul normativ.
Legea prevede ca muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.
"În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii", mai prevede legea.
De asemenea, potrivit actului normativ, cu ocazia acestei Zile, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii.
"În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot desfăşura proiecte culturale şi/sau educaţionale dedicate Zilei naţionale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile", se mai arată în lege.
Iniţiatorii propunerii legislative atrag atenţia, în expunerea de motive, că România se confruntă cu un nivel tot mai scăzut de consum de carte.
Ei menţionează că, potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, "citesc foarte puţin": "68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale", se mai arată pe www.cdep.ro.
În 2022, în primul an în care a fost sărbătorită, Ziua Naţională a Lecturii a fost marcată în toate şcolile din ţară, învăţătorii şi profesorii având obligaţia să organizeze activităţi specifice la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. Motto-ul anului 2022 a fost: "Citim împreună!". Bibliotecile locale, judeţene şi/sau metropolitane au fost invitate să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis, de colectare şi donaţie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ.
S-a recomandat, totodată, asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.
Şcolile au fost încurajate să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.
În 2023, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a citit, pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice, poezia "Micul dejun al Regelui" din volumul "Când eram foarte tineri" de A.A. Milne. Şi autorităţile centrale şi locale, precum şi cadre didactice din toată ţara au organizat, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, activităţi de promovare a lecturii în şcoli şi instituţii.
La 2 februarie 2024, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a invitat cadrele didactice să organizeze activităţi de promovare a lecturii în rândul antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor pe toată durata lunii februarie, în contextul Zilei Naţionale a Lecturii.
* * *
- De Ziua naţională a lecturii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC), "Retrospectiva anului editorial românesc 2023". În cadrul evenimentului, cinci invitaţi vor prezenta cele mai relevante apariţii editoriale din 2023 de pe piaţa de carte din România.
- Radio România Cultural transmite în direct, la aceeaşi dată, de la ora 19.00, de la CREART- Sala Teatrelli, a doua ediţie a programului de performance pro-lectură intitulat "Lecturi Şoptite #2". Evenimentul cultural îi are protagonişti pe poeta şi actriţa Ioana Crăciunescu, poeta şi managerul cultural Cătălina Bălan, scriitorul, traducătorul şi curatorul Bogdan Ghiu şi muzicianul şi universitarul Fernando Mihalache.
- Mai multe persoane publice originare din Harghita sau care trăiesc în acest judeţ îi vor provoca să citească pe elevii harghiteni, în cadrul unei acţiuni organizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Evenimentul, intitulat "Provocare la lectură - Ora de limba şi literatura română... altfel", ajuns la a treia ediţie, se adresează elevilor din ciclurile gimnazial şi liceal, secţiile română şi maghiară şi se va desfăşura în mediul online, la 15 februarie.
- Casa de Cultură "Ion Luca Caragiale" a Municipiului Ploieşti derulează o serie de proiecte, de Ziua naţională a lecturii, iar tinerii ploieşteni pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii.
- Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi va marca această zi printr-o serie de evenimente şi proiecte culturale ce încurajează obiceiuri de lectură şi subliniază beneficiile cititului. Printr-un proiect iniţiat de doi ani în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, personalităţi din domenii conexe lecturii (scriitori, traducători, actori, regizori, editori, librari s.a.), sunt invitate să discute despre importanţa lecturii cu elevi de la colegii şi licee din Bucureşti şi Iaşi. Totodată, va avea loc o activitate online "De ce să (mai) citim", în parteneriat cu Şcoala Gimnazială "Vasile Alecsandri" din Mirceşti, judeţul Iaşi.
- De Ziua naţională a lecturii vor avea loc activităţi şi în judeţul Alba, organizate de Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga". Astfel, bibliotecarele Monica Avram şi Liudmila Cioflică vor face, on line, recomandări de carte pentru copii şi adulţi, iar colegele lor Luiza Pop şi Ana-Maria Pienar vor fi alături de preşcolarii de la Grădiniţa "Dumbrava minunată" din Alba Iulia, unde vor lectura poveşti pentru cei mici.
- Muzeul de Artă Braşov lansează catalogul "Ecouri ale prestigiului" de Ziua naţională a lecturii. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului şi va fi moderat de Laura Bercean, într-o discuţie participativă cu Alexandra Ilniţchi-Ardelean, autoarea catalogului, Bianca-Maria Bălşan, managerul Muzeului de Artă Braşov.
- Biblioteca Judeţeană Sălaj derulează, pe tot parcusul lunii februarie, cea mai amplă campanie din ultimii ani pentru promovarea şi încurajarea lecturii în rândul copiilor, tinerilor şi adulţilor, organizând, atât la sediu, cât şi în alte locaţii, numeroase evenimente sub titlul: "Zalăul citeşte".
- Ziua naţională a lecturii este sărbătorită de Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu printr-o amplă acţiune de promovare şi conştientizare a lecturii în comunitatea sibiană. Numeroase instituţii şi organizaţii locale se alătură acestui demers în care sunt angrenate peste 50 de unităţi de învăţământ din municipiul şi judeţul Sibiu. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Horia Plugaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători