Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene se reuneşte la 22 ianuarie 2024

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 22 ianuarie 2024, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, precum şi evenimentele recente şi evoluţiile rapide din domeniul relaţiilor externe, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Reuniunea CAE este prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi va începe la ora 9.00.
În privinţa agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, va avea loc un schimb informal de opinii cu ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba. Discuţia pe acest subiect are loc în contextul campaniei intense a Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul noului an şi al deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina în cadrul Consiliului European din decembrie 2023. La Consiliul European din 14-15 decembrie 2023, liderii UE au convenit să organizeze un nou summit UE la începutul lunii februarie 2024, pentru a discuta despre un nou ajutor financiar care să fie acordat Ucrainei. Decizia privind acordarea noului ajutor de 50 de miliarde de euro (17 mld. sub formă de grant şi 33 de mld. sub formă de împrumut) a fost amânată la Consiliul European anterior, ca urmare a opoziţiei premierului ungar, Viktor Orbán. Pachetul ce urmează să fie acordat Ucrainei urmează să fie inclus în revizuirea bugetului multianual al Uniunii, iar o astfel de decizie necesită unanimitate, scriu site-urile https://www.politico.eu/ şi https://www.europarl.europa.eu/.
Cu privire la Orientul Mijlociu, miniştrii vor discuta despre evoluţiile de pe teren şi din întreaga regiune şi ar putea aborda deteriorarea situaţiei umanitare din Fâşia Gaza, necesitatea de a preveni extinderea crizei în regiune şi calea de urmat. La anterioara reuniune CAE, din 11 decembrie 2023, miniştrii au discutat despre situaţia catastrofală a civililor din Gaza şi despre deţinerea inacceptabilă de ostatici de către terorişti. În acest context, Înaltul Reprezentant, Josep Borrell, a subliniat că suferinţa umană din Gaza constituie o provocare fără precedent pentru comunitatea internaţională. Victimele în rândul civililor reprezintă între 60% şi 70% din totalul deceselor, iar 85% din populaţie - aproximativ 1,9 milioane de persoane - este strămutată în interiorul ţării. Înaltul Reprezentant a mai informat că miniştrii au comunicat foarte clar Comisiei că finanţarea anuală din partea UE pentru Autoritatea Palestiniană ar trebui să fie deblocată rapid, în urma examinării asistenţei din partea UE, care nu a găsit nicio dovadă de încălcare a normelor UE, de finanţare a terorismului sau de incitare a urii şi a antisemitismului.
Consiliul Afaceri Externe va purta o discuţie privind chestiunile la ordinea zilei, în cursul căreia miniştrii vor putea face schimb de opinii în legătură cu evenimentele recente şi evoluţiile rapide din domeniul relaţiilor externe.
Reuters a relatat la 17 ianuarie 2024 că, la reuniunea din 22 ianuarie, Italia ar susţine luarea unei decizii politice privind crearea unei misiuni de securitate maritimă a UE pentru Marea Roşie, astfel încât aceasta să poată deveni operaţională cât mai curând posibil, potrivit declaraţiei ministrului italian de externe, Antonio Tajani. (https://www.reuters.com/).
***
La anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe, ce a avut loc la 11 decembrie 2023, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a informat miniştrii de resort din UE în legătură cu ultimele evoluţii de pe teren şi a subliniat că Ucraina este în prezent angajată pe două fronturi: frontul militar - în contextul în care Putin încearcă să reimpulsioneze înainte de sosirea iernii războiul pe care l-a declanşat şi să îşi promoveze candidatura prezidenţială - şi calea aderării sale la UE.
De asemenea, în cursul reuniunii, Consiliul a aprobat concluzii referitoare la politica de securitate şi apărare comună (PSAC) civilă, subliniind valoarea adăugată a misiunilor PSAC civile în mediul geostrategic actual, astfel cum s-a confirmat prin instituirea a trei noi misiuni în Armenia, Republica Moldova şi Golful Guineei în 2023.
***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).
Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).
Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.
Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)
Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De
15 mai - Ziua Poliției Militare
La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar
15 mai - Ziua națională a medicului veterinar
La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve
15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam
15 mai - Ziua chimiștilor militari
La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.