logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Comoara din Vadul Vechi'' (1964)

Image

Lansat în 1964, filmul "Comoara din Vadul Vechi", în regia lui Victor Iliu, a reprezentat debutul ca asistent de regie al lui Lucian Pintilie şi ca actor al lui Ion Caramitru (argatul Ion Dohotaru), notează https://www.cinemagia.ro/. Din distribuţia filmului au mai făcut parte actorii: Ştefan Mihăilescu-Brăila (chiaburul Prisac), Gheorghe Dinică (Zamfir, soţul Mariei), Corina Constantinescu (Maria, sora lui Prisac), Eugenia Bosânceanu (Domnica), Iulian Necşulescu (Gheorghe), Mariana Pojar (ţăranca Aniţa).

Ecranizare a nuvelei prozatorului şi dramaturgului Valeriu Emil Galan (1921-1995), "La răzeşi", cuprinsă în volumul "De la potop încoace" (1958), povestirea păşeşte, oarecum greoi, nu şi fără eficienţă literară, pe solul psihologiei rurale, cu observaţia că ţăranii sunt împărţiţi în "buni" şi "răi", în condiţiile în care seceta şi foametea făcea ravagii în Moldova anilor de după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit volumelor "Dicţionarul general al literaturii române" (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005) şi "Dicţionar de literatură română" (Editura Univers, 1979).

 


Nuvela "La răzeşi" e scrisă cinematografic, se arată în "Gazeta Literară", nr. 46 din 12 noiembrie 1964 (http://www.bibliotecadeva.eu/periodice). "O citeşti şi imaginea îţi apare clară, în contururi plastice, vii. Descrierile par a fi indicaţii de regie iar caracterele oamenilor se prezintă în faţa noastră nete, bine individualizate. Iată pasaje alese la întâmplare: "Eram numai noi doi singurii oameni cât vedeai cu ochii. Pământul aducea a beton. Doar ici-colo, vreun scai închircit se căznea să crească lipindu-se de pământ ca o gânganie. Împrejurul fântânii, urzici, câteva smocuri", sau: "Abia atunci, propriu-zis am recunoscut-o pe Aniţa. I-am zâmbit, întrebându-mă de ce se uită la mine aşa, frământându-şi mâinile fără nici un rost... apoi am început să adorm înainte de a ajunge cu nasul în ţărână".

 



Criticul şi istoricul de film Valerian Sava face o paralelă între filmele "Moara cu noroc" (1956) şi "Comoara din Vadul Vechi" (1964), ambele în regia lui Victor Iliu, în cadrul unui articol publicat în revista "Cinema" (nr. 10, octombrie 1964), citată de http://aarc.ro/. "De la "Moara cu noroc", Victor Iliu şi-a evidenţiat vocaţia sa de a urmări omul în raport cu natura, omul integrat organic unui relief specific, unui mediu cu care destinul său e solidar. Cârciumarul Ghiţă, fire închisă şi singuratică, vrând să strângă bani, îşi alege hanul izolat de lume, "în pustie", în calea hoţilor, dar la răscruce de drumuri, cu "vad mare". Ca regizor modern, Iliu nu practică simbolismul facil. Relieful, peisajul, obiectele înconjurătoare nu constituie aici un "fundal" psihologic, nu sunt menite să creeze pur şi simplu "atmosferă". Elementele care populează spaţiul nu capătă niciun fel de semnificaţie metafizică, nu sunt expresii ale unei forţe exterioare. În "Comoara din Vadul Vechi", oamenii şi natura suferă, sunt copleşiţi de secetă (acţiunea se petrece în 1946, într-un sat din Moldova) - iar cerul însuşi iradiază o lumină intensă de crepuscul, uniformă; cerul e decolorat ca după o uriaşă combustie cosmică, şi nu este un element care completează peisajul, ci devine o prezenţă aparte în imagini de o frumuseţe aproape stranie.", subliniază criticul în abordarea sa.

 



Aminteşte în continuare de secvenţa antologică în care Prisac şi argatul său Ion ară pământul împietrit. "Eroul lui Victor Iliu - preluat din nuvela "La Răzeşi" de V. Em. Galan - se supune unui supliciu satanic pentru a se sustrage dramei obşteşti, scontând noi profituri, în timp ce totul în jur, trăind sub imperiul secetei, "înţelege" totuşi să-şi urmeze drumul firesc. Natura împărtăşeşte soarta omului şi omul pe a naturii. (...). Excelent cadrul în care Prisac se aşază la picioarele calului, lângă căruţă, lar Ion-argatul bea apă din căldare odată cu animalul rămas la plug. Un consens unanim grav guvernează imaginea. Vântul nu bate "şuerând", ca să "exprime" suflul tragediei, ci adie doar ca o pulsaţie abia simţită, intermitentă... O severitate extremă în compunerea realistă a cadrului, o rigoare nedezminţită a detaliului autentic în veşminte şi recuzită. Actorul - Ştefan Mihăilescu-Brăila - este în unul din acele momente în care (ca în "Ascensiunea lui Arturo Ui") ne lasă să întrevedem dincolo de gestica efervescentă, prin chiar tăişul privirilor sale - ochii unui om trist asistând la sfârşitul convulsiv al personajului odios cu care are aerul că se confundă."

 



Despre cuplul Aniţa-Ion (Mariana Pojar şi Ion Caramitru), criticul Valerian Sava spune că este "unul din cele mai revelatoare elemente ale filmului. Tinerii nu par însă veniţi din altă lume. Nimic neverosimil, niciun contrast violent. În tabloul acesta, toate elementele sunt făcute din aceeaşi pastă, strălucirile şi întunericul se îmbină şi se suprapun, într-o tulburătoare mişcare de planuri. Aniţa - Mariana Pojar - e când ingenuă şi naivă, când enigmatică şi bănuitoare, având intuiţia aproape stranie şi obsesivă a crimelor lui Prisac. Sub blajinătatea sa visătoare, Ion - Ion Caramitru -, ascunde o voinţă tenace, o mare disponibilitate sufletească. În prezenţa celor doi, aparatul devine mobil, îi ocoleşte, cadrele sunt lungi, învăluitoare, contemplând farmecul şi graţia celor doi eroi." (revista "Cinema" nr. 10, octombrie 1964), http://aarc.ro/).

 



Una din caracteristicile filmelor lui Victor Iliu este frumuseţea plastică a cadrelor. Un merit important în acest proces, în modul de a situa actorii în cadru, în echilibrul distribuirii de umbre şi lumini, de alb şi negru, în aflarea locurilor de filmare, în stabilirea unghiurilor, l-a avut şi operatorul Gheorghe Fischer, potrivit publicaţiei "Gazeta Literară" (nr. 46, 12 noiembrie 1964, /http://www.bibliotecadeva.eu/periodice/).

 

 

Sursa foto: Arhiva TVR /Facebook 


Nuvela lui Emil Galan, "La Răzeşi" (1958), a fost prima piesă a TVR în care scenele de exterior au fost filmate pe peliculă. Regia artistică a fost semnată de Petre Sava Băleanu şi Vlad Bâtca; imaginea George Dănăilă, Constantin Lungu, Ovidiu Druga; regia de montaj Victor Videriu. În roluri au fost distribuiţi actorii: Alexandru Azoiţei, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Adela Mărculescu, potrivit https://www.facebook.com/ArhivaTVRonline/photos. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit