logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii împlineşte 75 de ani (14 noiembrie)

Imagine din galeria Agerpres

Regele Charles al III-lea s-a născut la Palatul Buckingham din Londra, la 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al reginei Elisabeta a II-a (1926-2022) şi al prinţului consort Philip, duce de Edinburgh (1921-2021). Charles Philip Arthur George a fost botezat la 15 decembrie 1948, în Sala de Muzică a Palatului Buckingham, de către Arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher, notează https://www.royal.uk/.

Mama sa, prinţesa Elisabeta a fost proclamată regină, la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, în urma morţii tatălui său, regele George al VI-lea. Prinţul Charles a devenit, astfel, moştenitor al tronului şi a preluat titlul de duce de Cornwall, fapt reglementat de un document al regelui Edward al III-lea din 1337, precum şi mai multe titluri nobiliare scoţiene: duce de Rothesay, conte de Carrick, baron de Renfrew, lord de Isles, prinţ şi Mare Steward al Scoţiei. La vârsta de patru ani, prinţul Charles a fost prezent la ceremonia de încoronare a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, care a avut loc la 2 iunie 1953.

 

 

Sursa foto: www.people.com

 


Şi-a început educaţia la "Hill House" din West London, la 7 noiembrie 1956, părinţii săi excluzând studiul cu profesori particulari. După 10 luni, a devenit intern la Şcoala pregătitoare "Cheam" din Berkshire. În iulie 1958, regina i-a acordat titlurile de prinţ de Wales şi conte de Chester. În aprilie 1962, prinţul a început primul semestru la Gordonstoun, şcoală aflată lângă Elgin, Scoţia, pe care o urmase cu ani în urmă şi tatăl său, ducele de Edinburgh. În 1966, Charles a petrecut două semestre ca student la Timbertop, Melbourne, Australia. Când s-a întors la Gordonstoun, pentru ultimul său an, prinţul a fost numit tutore al şcolii (şef). Prinţul, care trecuse deja şase O-Levels (Ordinary Level), a obţinut şi A-Levels (Advanced Level qualifications), precum şi nota B la istorie şi C la franceză, împreună cu o distincţie pentru o lucrare specială opţională de istorie în iulie 1967. A început să studieze, din acelaşi an, arheologia şi antropologia la Colegiul Trinity al Universităţii din Cambridge, dar şi-a schimbat opţiunea, îndreptându-se spre istorie. A obţinut licenţa în 1970, potrivit sursei amintite.

La 1 iulie 1969, a fost învestit cu titlul de prinţ de Wales de către regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Ceremonia s-a desfăşurat la Castelul Caernarfon, regiunea Gwynedd (nordul Ţării Galilor). Înainte de învestitură, prinţul petrecuse un trimestru la Universitatea Wales din Aberystwyth, unde a învăţat să vorbească galeza. În ziua de 11 februarie 1970, şi-a ocupat locul cuvenit în Camera Lorzilor.

 

 

Sursa foto: www.historyextra.com

 


​​​A început pregătirea militară la Colegiul Cranwell "Royal Air Force - RAF'' din Lincolnshire (martie 1971), devenind pilot. Prinţul efectuase, la cererea sa, o serie de exerciţii de zbor, în timp ce se afla la studii la Cambridge. În septembrie 1971, s-a îndreptat spre o carieră în marina militară. După un curs de şase săptămâni la Colegiul Marinei Regale din Dartmouth, a efectuat stagiul la bordul distrugătorului HMS Norfolk şi a două fregate. S-a calificat ca pilot de elicopter în 1974, înainte de a se alătura echipei 845 Naval Air Squadron de pe portavionul HMS Hermes. La 9 februarie 1976, prinţul a preluat, pentru o perioadă de nouă luni, comanda căutătorului de mine HMS Bronington.

Prinţul Charles s-a căsătorit cu Lady Diana Spencer (1961-1997), la 29 iulie 1981, la Catedrala St. Paul. Lady Diana a devenit prinţesă de Wales. Cuplul princiar a avut doi fii: William Arthur Philip Louis (n. 21 iunie 1982) şi Henry Charles Albert David (n. 15 septembrie 1984). Prinţul şi prinţesa de Wales au efectuat turnee în străinătate şi au avut multe angajamente în Marea Britanie. La 9 decembrie 1992, prim-ministrul, John Major, a anunţat Camera Comunelor că prinţul şi prinţesa de Wales au convenit să se separe. Divorţul s-a pronunţat la 28 august 1996. Prinţesa, considerată un membru al familiei regale, a continuat să locuiască la Palatul Kensington şi să îşi desfăşoare activitatea publică pentru o serie de organizaţii de caritate.

 

 

Sursa foto: www.people.com

 


Lady Diana şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină petrecut la Paris, în ziua de 31 august 1997. În ziua înmormântării, prinţul de Wales şi-a însoţit fiii, prinţul William, în vârstă de 15 ani şi prinţul Harry, în vârstă de 12 ani, în drumul către Westminster Abbey, unde a fost depus trupul prinţesei de Wales. Au fost însoţiţi de prinţul consort Philip, duce de Edinburgh şi de fratele prinţesei Diana, Earl Spencer. Prinţul de Wales a cerut presei să respecte intimitatea fiilor săi, pentru a le permite să ducă o viaţă normală. În anii care au urmat, cei doi fraţi şi-au însoţit tatăl într-un număr limitat de angajamente oficiale în Marea Britanie şi în străinătate. Prinţul William, în prezent, prinţ de Wales şi moştenitor al tronului, s-a căsătorit la 29 aprilie 2011, cu Kate Middleton, şi au trei copii: prinţul George (n. 2013), prinţesa Charlotte (n. 2015) şi prinţul Louis (n. 2018). Prinţul Harry, duce de Sussex, s-a căsătorit cu Meghan Markle la 19 mai 2018 şi au, la rândul lor, doi copii: Archie Mountbatten-Windsor (n. 2019) şi Lilibet Mountbatten-Windsor (n. 2021). În 2020, ducii de Sussex s-au retras din rândul membrilor activi ai casei regale britanice şi s-au mutat în SUA.

 

 

Sursa foto: www.apnews.com

 


Prinţul moştenitor Charles s-a căsătorit la 9 aprilie 2005, în cadrul unei ceremonii civile, cu Camilla Parker Bowles, care a primit titlul nobiliar de ducesă de Cornwall. O ceremonie religioasă a fost oficiată, apoi, la Capela Sf. George de la Castelul Windsor.

 

 

Sursa foto: www.theknot.com

 


Pe lângă îndatoririle sale oficiale şi ceremoniale în Regatul Unit şi în străinătate în calitate de prinţ de Wales, Majestatea Sa a avut un interes intens şi activ în toate domeniile vieţii publice timp de decenii. Regele a jucat un rol esenţial în înfiinţarea a peste 20 de organizaţii caritabile de-a lungul a 40 de ani, inclusiv The Prince's Trust, The Prince's Foundation şi The Prince of Wales's Charitable Fund (PWCF). Majestatea Sa a lucrat îndeaproape cu multe organizaţii, susţinând public o mare varietate de cauze legate de mediu, comunităţi rurale, mediul construit, arte, sănătate şi educaţie. De-a lungul deceniilor, prinţul de Wales a lansat o serie de iniţiative de durabilitate menite să ofere rezultate practice în contextul provocărilor globale care includ criza climatică, defrişarea şi poluarea oceanelor. La sfârşitul anului 2019, prinţul a lansat "Sustainable Markets Initiative".

Ca prinţ de Wales, Charles a manifestat un deosebit interes pentru România. A efectuat, începând cu anul 1998, o serie de vizite oficiale dar şi particulare în România, implicându-se în păstrarea patrimoniului cultural românesc, achiziţionând şi restaurând mai multe case vechi din mediul rural transilvănean. Majestatea Sa deţine mai multe proprietăţi în România. La 29 martie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în Grad de Mare Cruce, în semn de "preţuire pentru activitatea în România şi pentru promovarea imaginii acesteia în lume". Ultima sa vizită în calitate de prinţ moştenitor a avut loc în perioada 25-30 mai 2022. La aproape o lună de la ceremonia de încoronare desfăşurată la 6 mai 2023, regele Charles al III-lea a efectuat o vizită cu caracter privat de câteva zile în ţara noastră, fiind prima vizită a unui monarh britanic în România. A fost primit la 2 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Klaus Iohannis. Cu acest prilej, regele Charles al III-lea a mărturisit că "întotdeauna" s-a simţit "acasă" în România, pe care a numit-o, în limba română, "ţară de glorii, ţară de dor", citând din poezia lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie".

 

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 


Prinţul Charles a preluat de mai mulţi ani din atribuţiile reginei Elisabeta a II-a, îndeplinind mai multe funcţii oficiale, atât în Marea Britanie, cât şi în străinătate. Prinţul Charles a rostit, la 10 mai 2022, în locul reginei, primul său discurs al tronului, în contextul deteriorării stării de sănătate a Majestăţii Sale Regina. De asemenea, în perioada 21-24 iunie 2022, prinţul Charles şi soţia sa, Camilla, au participat la Kigali, în Rwanda, la Summitul şefilor de stat şi de guvern din Commonwealth (CHOGM).

 

 

Sursa foto: www.people.com

 


Pe 8 septembrie 2022, regina Elisabeta a II-a se stingea din viaţă la vârsta de 96 de ani în Castelul Balmoral din Scoţia, după o domnie de 70 de ani. La 10 septembrie 2022, prinţul Charles a fost proclamat rege, sub numele de Charles al III-lea de către Consiliul de Ascensiune, într-o ceremonie urmată de salve de tun şi de citirea proclamaţiei în Londra şi în principalele oraşe ale Regatului Unit - Edinburgh în Scoţia, Belfast în Irlanda de Nord şi Cardiff în Ţara Galilor -, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

 

 

Sursa foto: www.goodhousekeeping.com

 


Regele Charles al III-lea a susţinut, la 12 septembrie 2022, primul său discurs în faţa camerelor reunite ale legislativului britanic, la Westminster Hall, conform Reuters, calificând parlamentul drept "instrumentul viu al democraţiei noastre". În discursul său, regele Charles al III-lea s-a angajat să domnească în mod "dezinteresat", aşa cum a făcut-o mama sa, Elisabeta a II-a, căreia i-a adus un omagiu, şi a promis să respecte "principiile constituţionale", potrivit EFE. Înaintea funeraliilor reginei Elisabeta a II-a, ce au avut loc la 19 septembrie 2022, regele Charles al III-lea a întreprins un prim turneu oficial în Regatul Unit, care a cuprins Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor.

 

 

Sursa foto: www.lordslibrary.parliament.uk

 


Două premii prestigioase stabilite în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a (1952-2022) şi conferite în numele său, au fost redenumite pentru a reflecta ascensiunea regelui Charles al III-lea. Premiul Reginei pentru Companie şi Premiul Reginei pentru Serviciul de Voluntariat au fost redenumite după proclamarea regelui Charles al III-lea, devenind Premiul Regelui pentru Companie (The King's Award for Enterprise) şi Premiul Regelui pentru Serviciul de Voluntariat (The King's Award for Voluntary Service). Înfiinţat cu 20 de ani în urmă, Premiul Regelui pentru Serviciul de Voluntariat este cea mai înaltă distincţie acordată grupurilor de voluntari locali, în fiecare an fiind omagiate aproximativ 250 dintre acestea. Începând din 2023, premiile vor fi anunţate anual, la data de 14 noiembrie, ziua de naştere a regelui Charles al III-lea, potrivit https://www.gov.uk/.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla au efectuat în perioada 29-31 martie 2023, prima lor vizită în străinătate, când s-au deplasat în Germania. Cuplul regal a fost primit cu onoruri militare la Poarta Brandenburg, de către preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

 

 

Sursa foto: www.bbc.com

 


La 6 mai 2023, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, în cadrul unei ceremonii religioase găzduită de Westminster Abbey din Londra şi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Charles este cel de-al 40-lea suveran care a fost încoronat la Westminster Abbey, începând din 1066. Îmbrăcat într-o mantie armorială, regele Charles al III-lea a intrat în abaţie urmat de mai mulţi nepoţi, între care prinţul George, al doilea în linia de succesiune la coroana britanică, în calitate de paj alături de nepoţii Camillei, relatează EFE. În prima etapă - recunoaşterea monarhului -, regele Charles a fost prezentat în faţa poporului, o tradiţie care datează din epoca domniilor anglo-saxone. Apoi, arhiepiscopul Justin Welby a iniţiat "Jurământul de încoronare" - o procedură obligatorie prin lege. Regele Charles al III-lea a depus apoi un al doilea jurământ - Jurământul Declaraţiei de Acces pe Tron -, prin care a spus că este un "protestant credincios". Ungerea cu ulei sfânt a reprezentat cea de-a treia etapă din cadrul ceremoniei şi este considerată partea cea mai sacră a ceremoniei. Regele, în spatele unui paravan şi departe de privirile publicului, a dat jos roba ceremonială şi s-a aşezat pe Tronul Încoronării pentru a fi uns cu ulei sfânt. Procedura accentuează statutul spiritual al suveranului, care este şi liderul Bisericii Anglicane. Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost încoronat monarh al naţiunii în momentul în care arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a pus pe cap coroana Sfântului Edward. Soţia regelui Charles al III-lea, Camilla, a fost şi ea unsă cu mir în faţa publicului şi apoi încoronată. Ea a primit coroana purtată de regina Mary, soţia regelui George al V-lea, în 1911. Cuplul regal a primit sfânta împărtăşanie în ultima parte a ceremoniei religioase.

 

 

Sursa foto: www.westminster-abbey.org

 


Regele Charles al III-lea şi regina Camilla s-au întors la Palatul Buckingham, unde, într-un ultim moment al zilei încoronării, au ieşit în balconul principal, conform tradiţiei, şi au salutat mulţimea. Alături de rege şi regină, care purtau coroanele şi însemnele regale, şi-au făcut apariţia moştenitorul tronului, prinţul William, soţia acestuia, Kate, şi copiii lor, fratele şi sora suveranului, Edward şi Anne, precum şi membri ai familiei Camillei. Palatul Buckingham a fost survolat, apoi, de escadrile de avioane din cadrul Armatei britanice, Royal Navy şi Royal Air Force, un moment care a culminat cu o demonstraţie efectuată de avioanele Red Arrows, care participă la spectacole de aviaţie acrobatică.

 

 


 

 

Sursa foto: www.express.co.uk

 


La 17 iunie 2023, regele Charles al III-lea a participat călare la parada "Trooping the Colour", manifestare specială ce marchează ziua de naştere a suveranului britanic. Parada a reunit 1.400 de soldaţi, 200 de cai şi 400 de muzicieni şi s-a desfăşurat, conform tradiţiei, între Palatul Buckingham şi Horse Guards Parade. Majestatea Sa a defilat în calitate de colonel comandant al celor şapte regimente din cadrul Diviziei Regale de Gardă, sub privirile a peste 8.000 de spectatori, printre care şi membri ai familiei regale. Potrivit unei tradiţii de secole, suveranii britanici îşi sărbătoresc zilele de naştere de două ori: în particular, în ziua aniversării şi în cadrul unei ceremonii oficiale, organizată în iunie, atunci când condiţiile meteo sunt favorabile petrecerilor în aer liber. Evenimentul se încheie, de obicei, cu o paradă aeriană la care asistă familia regală de la balconul Palatului Buckingham.

 


Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au efectuat în perioada 20-22 septembrie 2023, o vizită de stat în Franţa, marcată de solemnitate şi fast, pentru a celebra relansarea prieteniei franco-britanice.

 

 

Foto: (c) Gao Jing / XINHUA

 


La 7 noiembrie 2023, Charles al III-lea a rostit "Discursul Regelui" în Parlamentul britanic, pentru prima dată în calitate de monarh, eveniment care deschide în mod oficial noua sesiune parlamentară de la Londra. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de

Documentare 29-04-2025 10:27

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)

Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent

Documentare 29-04-2025 10:00

29 aprilie - Ziua internațională a dansului

La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali

Documentare 29-04-2025 09:35

BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă

La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa: