logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Oraşul As-Salt din Iordania, spaţiul toleranţei şi ospitalităţii urbane

Image

Oraşul As-Salt din Iordania a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2021, sub denumirea ''As-Salt - The Place of Tolerance and Urban Hospitality'' / ''As-Salt - spaţiul toleranţei şi ospitalităţii urbane''. Situat la nord-vest de capitala Amman, As-Salt este înconjurat de privelişti uluitoare şi contrastează uimitor cu unele dintre zonele occidentalizate din Amman, datorită alimentării sale eficiente cu apă şi a terenului agricol, exploatat încă din Epoca fierului, evidenţiază https://international.visitjordan.com/. Odinioară capitală regională a Imperiului Otoman, ''oraşul de pe munte'', al cărui nume în latină (''Saltus'') înseamnă ''vale împădurită'', îşi arată şi astăzi relevanţa istorică.

 


Construit pe trei dealuri apropiate, în zona muntoasă Balqa, din regiunea central-vestică a Iordaniei, oraşul As-Salt a reprezentat o legătură comercială importantă între deşertul de est şi zona vestică. În ultimii 60 de ani ai perioadei otomane, regiunea a prosperat datorită sosirii şi stabilirii negustorilor din Nablus, Siria şi Liban, care au acumulat averi din comerţ, bănci şi agricultură. Această prosperitate a atras meşteri pricepuţi din diferite părţi ale regiunii, care au participat la transformarea modestei aşezări rurale într-un oraş înfloritor, cu un aspect distinctiv şi o arhitectură caracterizată de clădiri publice mari şi reşedinţe de familie construite din piatră galbenă locală.

Nucleul urban al sitului include aproximativ 650 de clădiri istorice reprezentative, ce înfăţişează un amestec de stiluri Art Nouveau şi neo-coloniale europene combinate cu tradiţiile locale. Dezvoltarea oraşului, lipsită de segregare, exprimă toleranţa dintre musulmani şi creştini, care au cultivat tradiţii de ospitalitate. Aceste aspecte tangibile şi intangibile au reieşit din tradiţiile rurale şi practicile comercianţilor şi meseriaşilor burghezi în timpul epocii de aur a dezvoltării As-Salt, notează https://whc.unesco.org/.

 



Oraşul As-Salt a devenit capitala Transiordaniei şi un centru comercial înfloritor în timpul perioadei otomane târzii, trecând prin "Epoca de aur" între anii 1860 şi 1920. Efectele reformelor otomane "Tanzimat" au facilitat o securitate sporită, structuri administrative şi relaţii comerciale bine puse la punct. Astfel, As-Salt a devenit esenţial pentru reţelele comerciale dintre stepa de est şi vest.

Oraşul are clădiri publice mari şi reşedinţe private, construite din calcar galben, ce au ca trăsătură distinctivă un hol central şi trei firide. Construcţiile evidenţiază un amestec de influenţe arhitecturale vernaculare şi moderne, precum şi o măiestrie a execuţiei. Adaptată topografiei abrupte, morfologia nucleului urban istoric este caracterizată de o reţea de trepte interconectate, alei, străzi, pieţe şi spaţii publice. Rezultatul este un sistem urban dens, care conectează cartierele de locuinţe cu spaţiile publice. Aceste caracteristici tangibile au modelat obiceiurile oraşului, inclusiv tradiţiile culturale distinctive de toleranţă între oameni din diferite grupuri culturale şi religii.

 


Comunităţile musulmane şi creştine împărtăşesc multe tradiţii, demonstrate de lipsa segregării. Aceste tradiţii de ospitalitate reflectă o fuziune a culturilor locale şi a comercianţilor burghezi şi includ sistemul de asistenţă socială, cunoscut sub numele de ''Takaful Ijtimai" şi serviciile de ospitalitate din ''Madafas'' (case de oaspeţi), cunoscute local şi ca ''Dawaween'', evidenţiază sursa citată anterior. Culturile toleranţei, ospitalităţii şi bunăstării sociale practicate de popoarele beduine din regiune au fost comune în întreaga zonă şi au contribuit la construirea unei identităţi moderne trans-iordaniene.

Centrul istoric din As-Salt demonstrează schimburi interculturale distinctive care au dus la transformări ale Levantului în perioada otomană târzie. Acestea au inclus fluxuri de obiceiuri culturale, populaţii, abilităţi, tradiţii şi bunăstare în interiorul şi între oraşele din regiune şi dincolo de acestea, precum şi între diverse grupuri culturale şi religioase. Aceste schimburi culturale au implicat populaţiile beduine locale, negustori, meşteşugari şi comercianţi, oficiali otomani şi misionari creştini.

 


As-Salt se distinge în ceea ce priveşte practicile sale culturale de cooperare între religii şi absenţa cartierelor segregate. Deşi aceste trăsături nu sunt unice în Levant, As-Salt reprezintă un exemplu excepţional datorită intensităţii acestor manifestări şi a legăturilor strânse dintre tradiţiile culturale şi sistemul urban.



Între cele mai reprezentative obiective menţionate pe site-ul Autorităţii de Turism din Iordania se numără: Muzeul Arheologic As-Sarea - înfiinţat în anii 1900, este situat într-una dintre casele de patrimoniu istoric ale oraşului, Beit Toukan, şi include artefacte şi obiecte din perioadele romană, bizantină şi islamică; Strada Al-Hammam - numită după o baie turcească, este principala arteră comercială tradiţională din oraş; Biserica Ortodoxă Sf. Gheorghe/Biserica Al-Khader - construită în anii 1600 într-o peşteră şi renovată în 2004, este unul dintre cele mai vechi şi mai vizitate lăcaşuri din oraş, care îi invită la rugăciune atât pe credincioşii musulmani, cât şi pe cei creştini; experienţa tradiţională cu henna şi participarea la procesul de producere a ceramicii, oferite de organizaţia neguvernamentală Salt Development Corporation (SDC).

 


Situl As-Salt, inclus în patrimoniul mondial, are o suprafaţă de 24,68 hectare, iar zona tampon măsoară 71,12 hectare. Spiritul şi atmosfera locului rezidă atât în atributele tangibile (clădiri, case, biserici, moschei, Madafas, noduri urbane, trepte), cât şi în cele intangibile (locuirea apropiată a diferitelor grupuri culturale şi religioase, utilizarea comună a spaţiilor publice, sistemul social, bunăstarea). Totuşi, integritatea spaţiului este vulnerabilă la presiunile de dezvoltare şi a fost afectată de clădiri intruzive sau terenuri neutilizate, care afectează calităţile vizuale şi intangibile ale proprietăţii, punctează https://whc.unesco.org/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.whc.unesco.org

Afisari: 57

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/