logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ECHIPE DE LEGENDĂ: Echipa naţională de handbal masculin a Franţei, cea mai titrată din lume

Image

De la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 până la ediţia de la Tokyo 2020, echipa naţională a Franţei a avut un parcurs de excepţie, intrând în istoria handbalului mondial masculin, apreciază site-ul https://olympics.com/.

Cu trei medalii olimpice de aur (2008, 2012, 2020), trei titluri de Campionat European (2006, 2010, 2014) şi şase de Campionat Mondial (1995, 2001, 2009, 2011, 2015, 2017), echipa masculină de handbal al Franţei are cel mai bun palmares din lume, menţionează www.ffhandball.fr. La acestea se adaugă alte medalii cucerite în competiţiile internaţionale majore: argint (2016) şi bronz (1992) la Jocurile Olimpice; argint (1993, 2023) şi bronz (1997, 2003, 2005, 2019) la Campionatul Mondial; bronz (2008, 2018) la Campionatul European.

 


Supranumiţi "Les Experts" ("Experţii"), jucătorii francezi au atins culmea handbalului câştigând medalia de aur olimpică la Beijing pe 24 august 2008 şi de atunci au rămas acolo în vârf.


Drumul a fost lung, dar Franţa a devenit cea mai bună echipă de handbal din lume, câştigând cele mai multe titluri obţinute vreodată printr-o serie de realizări fără precedent. Această echipă, ajunsă de legendă, nu a participat nici măcar la primele Jocuri Olimpice în care handbalul a fost introdus în competiţia olimpică, la München 1972, până la Seul 1988, inclusiv. Abia la prima sa participare la Olimpiadă, în 1992, la Barcelona, obţine medaliile de bronz.

Totul a început să se schimbe pentru "Les Bleus" ("Albaştri") odată cu venirea antrenorului Daniel Costantini la cârma echipei la mijlocul anilor '80. El a transformat radical echipa naţională introducând noi metode şi obiective, concentrându-se pe o generaţie tânără, în ascensiune, în special Jackson Richardson.

 

 

Sursa foto: lequipe.fr 


Franţa s-a calificat în cele din urmă la Jocurile Olimpice, la ediţia de la Barcelona 1992. A început cu o victorie prestigioasă în faţa Spaniei în primul meci olimpic şi a progresat constant până în semifinale. Înaintea jocului din semifinale, toţi componenţii echipei şi-au vopsit părul blond! Învinşi de Suedia, Denis Lathoud, Frederic Volle, Stephane Stoecklin, Philippe Gardent, Jackson Richardson şi restul echipei au obţinut, în cele din urmă, medalia de bronz după ce au învins Islanda în meciul pentru locul trei. Publicul francez i-a numit atunci "Les Bronzes", un joc de cuvinte care înseamnă atât "medaliaţi de bronz", cât şi "bronzaţi".

 


Vicecampioană Mondială în 1993, la turneul desfăşurat în Suedia, echipa franceză a câştigat primul său Campionat Mondial la Reykjavik pe 21 mai 1995, învingând Croaţia cu 23-19 în finală. De nestăpânit şi cu tunsori extravagante, jucătorii francezi şi-au câştigat o nouă poreclă: "Les Barjots". Porecla "Barjots" se datorează stării generale de spirit a jucătorilor care au abordat competiţiile întotdeauna în condiţii speciale, pierzând împotriva unor echipe accesibile şi apoi având meciuri semnificativ mai bune împotriva echipelor mari.

Seria de victorii s-a încheiat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, unde francezii au terminat pe locul patru. Noi jucători talentaţi aveau să urce în curând în echipa naţională. Între timp, Costantini a condus echipa la câştigarea celui de-al doilea Campionat Mondial, în 2001, cu o victorie cu 28-25 în prelungiri împotriva Suediei, care a încântat publicul de la Palais Omnisports din Paris-Bercy. Porecla lor s-a schimbat încă o dată, de data aceasta în "Les Costauds" ("Cei Puternici").

 


Claude Onesta a preluat apoi de la Daniel Costantini conducerea echipei. Sub bagheta sa, Franţa a devenit cea mai bună din lume. A fost o prezenţă constantă pe podium atât la Campionatul Mondial, cât şi la cel european, dar o medalie olimpică a rămas în expectativă. Jucătorii s-au clasat abia pe locul şase la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 şi apoi au suferit înfrângerea în faţa Rusiei în sferturile de finală la Atena 2004. În aceste condiţii, "Les Bleus" s-a concentrat pe o nouă generaţie de jucători talentaţi, printre care portarul Thierry Omeyer şi jucătorii Nikola Karabatic, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Didier Dinart, Olivier Girault, Mikael Guigou, Jerome Fernandez, Guillaume Gille şi Bertrand Gille, printre alţii. Aceştia au câştigat pentru prima dată Campionatul European în Elveţia în 2006.

La Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, căpitanul Girault şi-a condus magistral colegii către victorie. În Satul Olimpic, meciurile senzaţionale ale echipei au reprezentat legătura comună care a reunit întreaga delegaţie franceză; handbaliştii au jucat pe toată durata Olimpiadei, în timp ce alţi sportivi francezi din alte discipline au concurat în mare parte în competiţii de o zi. Acesta a fost motivul pentru care, cu câteva ore înainte de Ceremonia de închidere a JO din 24 august, câteva sute de colegi sportivi şi membri ai delegaţiei au umplut tribunele Stadionului Naţional Indoor, unde s-a desfăşurat turneul olimpic de handbal, formând un grup de suporteri extrem de zgomotos pentru susţinerea echipei franceze în timpul finalei împotriva Islandei. Portarul Omeyer a avut mai multe mingi salvate şi parade de efect, în timp ce apărarea impenetrabilă a echipei a fost condusă excelent de Dinart. În acelaşi timp, Karabatic, Gille, Abalo şi Narcisse au fost necruţători în atac, iar Franţa s-a impus cu 28-23, fără măcar să transpire.

 


"Am atins cel mai înalt nivel de handbal din lume. Este magie. Simţim că ne-am făcut datoria. Pentru mine, personal, acesta a fost singurul titlu pe care nu l-am câştigat. Este o victorie uimitoare. Echipa a jucat spectaculos în timpul Jocurilor Olimpice. Am avut meciul în mână devreme pentru că i-am luat în serios. Am câştigat uşor", a observat Dinart. "Sunt fericit. Îmi place, pentru că au existat dezamăgiri anterioare, precum la Sydney sau la Atena. Este victoria sacrificiului. Echipa a meritat titlul", a adăugat Girault. Odată cu prima medalie de aur olimpică a venit şi o nouă poreclă: "Les Experts".

"Les Experts" au fost campioni mondiali pentru a treia oară în 2009 şi campioni europeni din nou în 2010. Au făcut istorie fiind în posesia tuturor celor trei titluri majore de handbal în acelaşi timp. Prestaţia bună a Franţei a continuat cu a patra victorie la Campionatul Mondial, în finala din 2011 din Suedia, unde a învins Danemarca. După un eşec în ianuarie 2012 la Campionatul European din Serbia, unde francezii au fost eliminaţi în turul doi, "Les Experts" au revenit opt luni mai târziu, devenind prima echipă de handbal care şi-a păstrat titlul olimpic. Cu zece medaliaţi cu aur de la precedentele Jocuri de la Beijing în lot, echipa a fost învinsă în primul tur de Islanda, cu 29-30. Francezii au reuşit să treacă peste Spania în sferturile de finală, când tânărul William Accambray a marcat în ultimele momente ale meciului pentru o victorie cu 23-22. După ce au învins Croaţia în semifinală, francezii s-au confruntat cu Suedia, menţinându-şi ecartul pe toată durata finalei, deşi scorul a fost strâns: 22-21.

 

 

Sursa foto: handball-planet.com 


Victoriile au continuat: al treilea Campionat European în 2014, urmat de a cincea medalie de aur la Campionatul Mondial din 2015. Din nou, Franţa a deţinut toate titlurile majore simultan. La Jocurile Olimpice de la Rio 2016, "Les Experts" a ajuns pentru a treia oară consecutiv în finală şi au fost consideraţi favoriţi împotriva Danemarcei. Conduşi de un Mikkel Hansen în vervă, însă, danezii s-au dovedit imbatabili şi au câştigat meciul cu 28-26.

 

 

Sursa foto: ihf.info 


După Rio, Didier Dinart l-a înlocuit pe Claude Onesta ca antrenor, conducând "Les Experts" la victorie la al şaselea Campionat Mondial câştigat în 2017, în Qatar. În perioada 2001-2017, Thierry Omeyer - care a fost desemnat cel mai bun portar al tuturor timpurilor de către Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) - a câştigat zece medalii de aur (europene, mondiale, olimpice), în timp ce Nikola Karabatic, Michael Guigou, Daniel Narcisse şi Jerome Fernandez au adunat câte nouă. "Les Experts" a devenit cea mai bună echipă din istoria handbalului mondial.

 


Franţa a fost medaliată cu bronz la Campionatul European din 2018, dar la Campionatul Mondial din 2019, desfăşurat în ianuarie în Germania şi Danemarca, a ratat calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Această onoare a revenit Danemarcei, care a câştigat Campionatul Mondial pentru prima dată după 22 de încercări.

 


Turneul de handbal de la Jocurile Olimpice din 2020 a avut loc în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19. Sub conducerea lui Guillaume Gille din ianuarie 2020, Franţa a câştigat a treia oară competiţia olimpică în faţa rivalei Danemarca pe 7 august 2021. În grupe, "Les Experts" au obţinut patru victorii şi au pierdut o partidă, ulterior trecând în sferturile de finală de Bahrein şi în semifinale de Egipt. În finală, francezii au condus la pauză cu patru goluri (14-10) şi apoi au rezistat iureşului danez printr-o apărare bine organizată, reuşind să obţină medaliile de aur cu un avans de două goluri, 25 la 23, în timp ce nordicii au risipit, în ultimele momente ale finalei, egalarea. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: actu.fr

Afisari: 78

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit