DESTINAŢII DE WEEKEND - sfârşit de săptămână în Bucureşti şi în ţară

Începând de vineri, 3 noiembrie, Grădina Botanică "Dimitrie Brândză" a Universităţii din Bucureşti se transformă, pentru patru luni, în Grădina luminilor şi propune vizitatorilor expoziţia "Alice în Ţara Minunilor". Cel mai lung tunel luminat din Europa va fi amenajat în cadrul expoziţiei. Tunelul va avea 200 de metri lungime şi 320.000 de leduri, potrivit site-ului Universităţii din Bucureşti, https://unibuc.ro.
Expoziţia va fi deschisă zilnic, timp de patru luni, în timpul orelor de după-amiază, inclusiv în weekend şi de sărbători. Zeci de atracţii unice îi aşteaptă pe vizitatori: scene tematice, instalaţii artistice şi puncte foto, copaci iluminaţi, precum şi spectacole de lumini şi multimedia unice. Vizitatorii vor putea admira şi interacţiona cu diferite forme de artă luminoasă şi se vor întâlni cu elemente şi personaje din lumea magică a lui Alice cum ar fi Alice, iepurele, pisica de Cheshire, omida, petrecerea cu ceai a pălărierului şi bineînţeles, castelul reginei de Cupă.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Cel mai bun moment pentru a vizita expoziţia de lumini este seara sau noaptea, când întunericul pune în evidenţă efectele luminii şi creează o atmosferă misterioasă şi romantică. Vizitatorii se vor putea plimba prin grădină admirând instalaţiile luminoase şi bucurându-se de frumuseţea plantelor într-un mod inedit.
Biletele de intrare pot fi achiziţionate de pe pagina Garden of Lights şi din reţeaua iabilet.ro. Pe lângă biletele cu o singură intrare există şi varianta de abonament de sezon, valabil pentru toate cele 4 luni ale expoziţiei.
* Soprana Teodora Gheorghiu şi pianista Diana Ionescu încep Turneul naţional de lieduri la Sibiu şi Oradea, pe 3 şi 4 noiembrie, potrivit unui comunicat al Filarmonicii "George Enescu"
Sursa foto: Filarmonica "George Enescu"/Facebook
Turneul va debuta la Sibiu, pe scena Sălii Thalia, pe 3 noiembrie, va continua pe 4 noiembrie la Oradea, la Sala Filarmonicii, va ajunge pe 6 noiembrie pe scena Ateneului Român de la Bucureşti şi se va încheia pe 8 noiembrie, la Braşov, la Banca de Cultură Apollonia.
Bilete pentru recitalul de la Sibiu se găsesc pe www.iabilet.ro, iar pentru recitalul de la Oradea pe https://filarmonicaoradea.ro/cumpara-bilet/. Pentru recitalul de la Bucureşti se pot găsi bilete pe https://www.fge.org.ro/, secţiunea Calendar, dar şi la Casa de Bilete deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de marţi până vineri, între orele 12.00-19.00. La concertul de la Braşov intrarea este liberă.
Detalii pot fi gasite pe www.teodoragheorghiu.art.
* A 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Comedie Film 4 Fun se va desfăşura în perioada 3-5 noiembrie, la Cinemateca Eforie şi ARCUB. Din Sinaia, oraşul care l-a găzduit în ultimii ani, Film 4 Fun revine în Bucureşti, unde a început istoria festivalului, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
Film 4 Fun are pentru a cincea oară o competiţie internaţională de scurtmetraje comice. Aceasta include 30 de filme reprezentând 17 ţări. Dintre filmele din competiţie, 27 vor putea fi văzute şi online, gratuit şi în întreaga lume, pe site-ul festivalului (www.Film4Fun.ro), în zilele de 3 şi 4 noiembrie. Aceste 27 de scurtmetraje comice intră în cursă pentru Premiul Publicului, stabilit pe baza voturilor spectatorilor care vizionează filmele.
Sursa foto: Film 4 Fun/Facebook
Competiţia Film 4 Fun este din nou evaluată de un juriu internaţional, care acordă premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.
Mai multe informaţii despre festival pot fi găsite pe site-ul Film4Fun.ro, precum şi pe pagina de Facebook Film 4 Fun.
* Tenjin Matsuri, unul dintre cele mai mari şi mai spectaculoase festivaluri din Japonia, va fi prezentat pe 4 noiembrie la TNB Sala Pictură, ora 10.00 şi pe 5 noiembrie la TNB Sala Studio, ora 10.00.
"Acest eveniment cultural unic ne va introduce în cultura japoneză şi ne va oferi o experienţă captivantă pentru toţi participanţii", face cunoscut Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografica "I.L. Caragiale".
Sursa foto: arcub.ro
Potrivit unui comunicat al UNATC, Tenjin Matsuri este un festival dedicat lui Sugawara no Michizane, un învăţat celebru din secolul al X-lea, devenit după trecerea în nefiinţă un tenjin, un zeu ceresc. Altarul shintoist Tenmangu din Osaka este cel care păstrează vie tradiţia acestui zeu-patron al învăţăturii şi al erudiţilor din Japonia. Anual, în mijlocul verii, Tenmangu Jinja sau templul Tenmangu organizează în Osaka un festival fastuos, unul dintre cele trei festivaluri importante din Japonia, după cele din Gion, Kyoto, Kanda, Tokyo şi este considerat ca fiind unul dintre cele mai vechi festivaluri din ţară, având o istorie de peste 1000 de ani.
Reprezentaţia de la Teatrul Naţional Bucureşti include o selecţie de evenimente şi activităţi ce vor oferi vizitatorilor o perspectivă autentică asupra culturii japoneze.
Tenjin Matsuri se desfăşoară în premieră nu doar în Bucureşti, ci şi în Europa şi este rezultatul unei colaborări strânse între Guvernul Romaniei şi Guvernul Japoniei.
Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Invitaţiile se pot obţine pe site-ul oficial al evenimentului www.matsuri.ro .
Festivalul este realizat de Asociaţia Nihon Matsuri în parteneriat cu Fundaţia Act.or.Art, cu sprijinul Primăriei Capitalei prin ARCUB, Centrul de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru, de pe lângă Universitatea Româno- Americană.
* Teatrul "Ţăndărică" marchează 78 de ani de activitate în cadrul unui eveniment special, care va avea loc în perioada 5-12 noiembrie.
Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze cele mai reprezentative spectacole ale teatrelor de profil din Alba Iulia, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Timişoara, Galaţi, Braşov şi Cluj-Napoca, alături de spectacole din repertoriul Teatrului Ţăndărică, precum şi două spectacole invitate din Germania ale Teatrului de Păpuşi Merlin, potrivit unui comunicat.
Sursa foto: Teatrul de Animaţie Țăndărică/Facebook
Vor mai alea loc conferinţe de specialitate, lansări de carte, expoziţia "Perpetuum Ţăndărică", care poate fi vizitată pe toată perioada evenimentului în foaierul teatrului, şi spectacole în licee.
Gala Aniversară ImPuls Ţăndărică va include, de asemenea, o secţiune specială dedicată adolescenţilor, cu spectacole adaptate şi în care vor fi abordate teme relevante pentru această categorie de vârstă.
Evenimentul va fi deschis pe 5 noiembrie, la Sala Ţăndărică, cu două reprezentaţii ale spectacolului "Peter Pan", de la orele 10.00 şi 12.00.
Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul teatrultandarica.ro. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Deschiderea expozitiei multimedia 'Alice in Tara Minunilor', in cadrul evenimentului 'Garden of Lights' organizat in Gradina Botanica 'Dimitrie Brandza'.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)