logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 80 de ani de la naşterea actorului, regizorului şi cantautorului Florian Pittiş (4 octombrie)

Imagine din galeria Agerpres

Actorul, regizorul şi cantautorul Florian Pittiş s-a născut la 4 octombrie 1943, la Bucureşti, potrivit florianpittis.ro.

A urmat cursurile Liceului "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti. În 1958, a făcut figuraţie în spectacolul "Omul cu mârţoaga", la Teatrul Naţional, arată sursa citată.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1966, clasa profesorului Radu Beligan, potrivit site-ului cinemagia.ro.

 


În 1969, a intrat în trupa Teatrului ''Lucia Sturdza Bulandra'', colaborând cu regizori de renume precum Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Alexandru Tocilescu, Sanda Manu, Dan Micu. A interpretat zeci de roluri în piese celebre - Lucius din ''Iulius Caesar'' de W. Shakespeare, Camile Chandebise din ''Puricele în ureche" de G. Feydeau, Colin Talbo din ''Harfa din iarbă'' de T. Capote, Arlechino din ''Mincinosul'' de C. Goldoni, Valentin din ''Valentin şi Valentina'' de M. Roscin, Bufonul din ''A 12-a noapte'' de W. Shakespeare, Alencon din ''Elisabeta I'' de Paul Foster, Alioska din ''Azilul de noapte'' de M. Gorki, Traian din ''Titanic vals'' de T. Muşatescu, Edmund/Jamie din ''Lungul drum al zilei către noapte'' de Eugen O'Neill, Radu cel Frumos din ''Răceala'' de M. Sorescu, Ariel din ''Furtuna'' de W. Shakespeare, Leonard Brazil din ''Cum se numeau cei patru Beatles'' de Stephen Poliacoff, Laertes din ''Hamlet'' de W. Shakespeare, Teodoro din ''Câinele grădinarului'' de Lope de Vega, Frank din ''Meditaţiile Ritei'' de Willy Russel, Mortimer din ''Arsenic şi dantelă veche'' de J. Kesserling, Tiresias din ''Antigona'' de Sofocle, precizează site-ul https://www.radioromaniacultural.ro/.

 


A regizat o serie de spectacole, printre care ''Cum se numeau cei patru Beatles'', ''Câinele grădinarului'', ''Meditaţiile Ritei'', ''Black & White''.

 


Vocea lui Florian Pittiş a devenit o marcă a emisiunii ''Teleenciclopedia'' difuzată de TVR.

 


A apărut în filmele ''Gioconda fără surâs", "Adio, dragă Nela", "Veronica se întoarce", "Înnebunesc şi-mi pare rău", ''Frumoasele vacanţe'', "Serenadă pentru etajul XII'', "Mama".

 


În televiziune a făcut istorie în trio-ul muzical creat de Alexandru Bocăneţ, alături de Anda Călugăreanu şi Dan Tufaru. Mai târziu a activat în Cenaclul Flacăra.

 


Pasionat de rock, Florian Pittiş a promovat acest gen muzical prin emisiuni radiofonice şi cronici în multe publicaţii. Primele spectacole de muzică şi poezie le-a susţinut în anii '70, la Teatrul Bulandra, alături de actorul Ion Caramitru şi de formaţia Sfinx. În 1981, a început să realizeze seria ''Poezia muzicii tinere'', spectacol în care prezenta marile succese ale formaţiei Beatles din anii '62-'66, prelungite cu multă muzică.

 

 

Cenaclul Flacăra, 1979.

Foto: (c)  MIRCEA CARARAT/Arhiva istorică AGERPRES   


A tradus în limba română cântece din repertoriul lui Bob Dylan: ''A Hard Rain's A-Gonna Fall'', ''Death is Not the End'', ''Don't Think Twice, It's All Right'', ''Mr. Tambourine Man'', ''She Belongs to Me'', ''Silvio'', conform site-ului cinemagia.ro.

 


În 1992, a fondat grupul ''Pasărea Colibri'', împreună cu Mircea Baniciu. Primul album lansat a fost ''Nu trântiţi uşa!'' al lui Mircea Vintilă şi Florian Pittiş, la care au colaborat cu Mircea Baniciu şi cu Vlady Cnejevici. Au urmat albumele ''În căutarea cuibului pierdut'' (1995), ''Ciripituri'' (1996), ''Cântece de bivuac'' (1999).

 

 

 Cenaclul Flacăra, 1979.

Foto: (c)  MIRCEA CARARAT/Arhiva istorică AGERPRES  


În martie 1999 a devenit directorul postului Radio Romania Tineret, care, în noiembrie 2004, s-a transformat în Radio3net, primul radio românesc care a emis exclusiv pe Internet.

Florian Pittiş a făcut parte din francmasonerie şi funcţia cea mai înaltă pe care a deţinut-o a fost, din 2004, aceea de Mare purtător de cuvânt al Marii Loji Naţionale din România, conform florianpittis.ro.

La 7 februarie 2004, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", ''în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului''.

 

 

Mircea Vintilă (prim plan) şi Florian Pittiş (plan secund), în timpul unui spectacol, 1993.

Foto: (c)  VIOREL LAZARESCU/Arhiva istorică AGERPRES 


A fost pasionat de fotbal, fan al echipei Rapid şi membru al Clubului Aristocratic Rapid.

Florian Pittiş a murit la 5 august 2007.

 

 

 Florian Pittis, 1995.

Foto: (c)  LUCIAN TUDOSE/Arhiva istorică AGERPRES 


La 30 septembrie 2008, Radio România şi Casa de Producţie Roton au lansat albumul "Sunt tânăr, Doamnă...", în amintirea lui Florian Pittiş. Albumul cuprindea cele mai îndrăgite melodii şi cele mai cunoscute poezii interpretate de marele artist. Pe aceeaşi compilaţie se regăseau şi gândurile unor buni prieteni de-ai săi: Mircea Florian, Ovidiu Lipan Ţăndărică, etc., precum şi fotografii ale îndrăgitului actor, notează site-ul https://www.radioromaniacultural.ro/.

 


La 3 octombrie 2014, Editura Casa Radio a lansat audiobook-ul "Moment poetic", în interpretarea lui Florian Pittiş, apărut în Colecţia "Fonoteca de Aur", seria "Spectacolul poeziei". Datorită înregistrărilor din Fonoteca Radio România, realizate în perioada 1989-2004, momentul a prilejuit audiţia interpretării, de către actor, a versurilor marilor poeţi Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Ion Barbu, Gherasim Luca, Nicolae Labiş,
Ştefan Augustin Doinaş.

 

 

Florian Pittiş; Cea de-a III-a ediţie a Galei folk ''Om bun', 2007.

Foto: (c)  EMIL BADEA/AGERPRES FOTO 


În luna iunie 2023, a avut loc cea de-a IX-a ediţie a evenimentul "Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiş", în Parcul Titan din Capitală, în organizarea Primăriei Sectorului 3. "Moţu' Pittiş a sădit în sufletele românilor dorinţa de libertate, de cunoaştere. A fost un vizionar care a inspirat generaţii întregi de tineri şi continuă să o facă, deoarece moştenirea pe care ne-a lăsat-o este atemporală. Evenimentul 'Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiş' îşi propune să aducă în fiecare an în faţa mai vechilor sau mai tinerelor generaţii în blue-jeans lecţiile de cultură, de poezie, de teatru, de literatură şi de muzică bună pe care Florian Pittiş le-a oferit", au transmis, cu acel prilej, organizatorii. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B