logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: Artista Maria Tănase - pe scenă, pe ecrane, personaj de film

Image

Numele Mariei Tănase este sinonim cu muzica populară românească, fiind, prin folclorul autentic pe care l-a cântat, cea mai apreciată şi mai cunoscută artistă, atât în ţară, cât şi peste hotare. Dar ea a cântat şi muzică uşoară, şi romanţe, chiar şi operetă, având un talent plurivalent. Totodată, a jucat teatru, a apărut în filme şi a devenit personaj de film. Şi a purtat numele Fecioarei Maria, sărbătorită de calendarul ortodox la 8 septembrie - Naşterea Maicii Domnului.

Cel care a remarcat talentul de actriţă al Mariei Tănase a fost profesorul ei de la Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, Ion Manolescu. Acesta a angajat-o la Teatrul Municipal (actualul Teatru "Lucia Sturdza Bulandra") din Bucureşti, pe scena căruia a jucat în piesele "Cadavrul viu" de Lev Tolstoi - unde, în aprilie 1945, interpreta rolul cântăreţei Maşa, avându-l ca partener pe maestrul Ion Manolescu.

Maria Roşca nota, în cartea sa dedicată Mariei Tănase (apărută la Editura Muzicală, 1988): "Maria a cântat înfiorată - ca un ecou al sufletului tulburat al eroinei - acompaniată de cor şi orchestră de balalaici, fiind aplaudată la scenă deschisă".

Apoi, artista a jucat în piesa "Nana" de Emile Zola, în "Horia" de M. Davidoglu, în "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht, în regia lui Liviu Ciulei (în rolul Jeny Speluncă). Maria Tănase declara, în 1962: "Era cât p-aci să nu joc, şi totuşi... cum să nu joci sub bagheta lui Liviu Ciulei? Voi cânta muzică de jazz în rolul Jeny Speluncă. Ce, muzica de jazz autentică nu este şi ea tot folclor?!", declara artista într-un interviu acordat revistei "Urzica".

 

 

Sursa foto: margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.com 


Referindu-se la momentul în care a jucat în "Opera de trei parale", pe aceeaşi scenă cu Maria Tănase, artista Margareta Pâslaru declara că o privea fascinată la repetiţii, urmărindu-i cu admiraţie pe toţi actorii din acea piesă - Toma Caragiu, Clody Bertola, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă. "Am cunoscut-o pe Maria Tănase în 1962. Maria avea fler şi atât de puţin cât am lucrat cu ea - s-a prăpădit în 1963 - a intuit ceva ce eu poate n-aş fi avut curaj să abordez: muzica populară. În stilul ei caracteristic, m-a tras deoparte după o repetiţie şi mi-a spus: 'Ascultă, fă, tu trebuie să cânţi muzică populară, ascultă-mă că sunt vulpe bătrână!', şi am fost uluită de această sugestie, dar se pare că a avut dreptate. Abia după ce s-a prăpădit am avut curajul să-i urmez sfatul", mărturisea pentru AGERPRES, în 2015, Margareta Pâslaru.

Talentul actoricesc al Mariei Tănase a adus-o şi pe platourile de filmare. Ea a fost distribuită în pelicula "Ciulinii Bărăganului", inspirată de romanul omonim al lui Panait Istrati şi regizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis (1957). În acest film a jucat alături de actori precum Clody Berthola, Marcel Anghelescu, Mihai Berechet, Florin Piersic.

 


"Cadrele în care 'crivăţul galopează în împărăţia ciulinilor, frământă cerul şi pământul, amestecă norii cu pulberea' şi bocetul Mariei Tănase aparţin cu adevărat universului romanului. Cărţile lui Panait Istrati cheamă în continuare însă, cu fascinantă putere, viitoarele lecturi cinematografice, autenticele şi profundele translări vizuale ale lumii trăite şi imaginate de scriitor", scria criticul de film Ioana Creangă, într-o cronică publicată în revista "România literară" nr. 22 din 28 mai 1981. Filmul "Ciulinii Bărăganului" a fost prezentat, în 1958, la Festivalul de la Cannes.

Vocea şi cântecele Mariei Tănase au fost prezente pe coloana sonoră a filmelor "Se aprind făcliile" - regizat de Ion Şahighian (1939) şi avându-i în distribuţie pe actorii George Vraca, Costache Antoniu, Emil Botta - şi "Amintiri din Bucureşti", regizat de Traian Fericeanu (1958).

 


În 2022, a avut loc premiera filmului biografic "Maria Tănase", regizat de Mihai Constantinescu după un scenariu scris de Titi Popescu, Ioan Cărmăzan şi Denis Dinulescu.

"După ce au apărut numeroase documentare despre Maria Tănase, printre care 'Scrisoarea Mariei Tănase', realizat de Laurenţiu Damian în 1986, interesul pentru această artistă a rămas (...) şi în prezent. Pelicula 'Maria Tănase' (...) urmăreşte povestea din spatele scenei, implicarea Mariei Tănase în viaţa socială şi politică a epocii, episoadele romantice", notează site-ul http://aarc.ro/.

"Maria Tănase a iubit aşa cum a cântat, cu patimă, fără să-şi refuze nimic, punând totul la bătaie pentru bărbatul iubit, de la sufletul ei mare, până la averea câştigată cu vocea ei inegalabilă. S-a îndrăgostit prima oară la 15 ani. S-a căsătorit în 1950 cu Clery Sachelarie, prietenul şi confidentul ei de ani buni", scrie site-ul https://m.cinemagia.ro/ în prezentarea filmului.

 


Din distribuţia filmului "Maria Tănase" fac parte actorii Lavinia Şandru, Adrian Păduraru, Marius Florea Vizante, Mihai Mălaimare, Valentin Popescu, Gabriel Spahiu, Bogdan Marhodin, Marius Mihalache, Ioana Calotă, Dan Aştilean şi multi alţii. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

Alte surse: interviul AGERPRES cu Margareta Pâslaru din 30 aprilie 2015, site-urile https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/, https://jurnalul.ro/

 

Sursa foto din deschidere: icr.ro

 

Citiţi şi: 

 

O PERSONALITATE PE ZI: Artista Maria Tănase

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 24-04-2025 08:30

24 aprilie - Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor (ONU)

Ziua internațională a fetelor care activează în tehnologia informației și comunicațiilor este sărbătorită în fiecare an în a patra zi de joi din luna aprilie. Anul acesta, ziua va fi marcată la 24 aprilie. 'Fetele în tehnologia informației și comunicațiilor - ICT pentru transformarea digitală incluzivă' ('Gi

Documentare 24-04-2025 08:00

Săptămâna mondială a imunizării (24-30 aprilie)

Săptămâna mondială a imunizării, celebrată în ultima săptămână a lunii aprilie (24-30 aprilie), își propune să evidențieze necesitatea acțiunii colective și să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Prin puterea sa de mobilizare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) colaborează cu

Documentare 24-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Jertfele oamenilor sunt florile care se aruncă în calea dreptății' - Al. Vlahuță (Dicționar de Maxime comentat, Ed. Științifică, 1962) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 aprilie

Ortodoxe Sf. Ierarhi Ilie Iorest, Simion Ștefan și Sava Brancovici, mitropoliții Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta Greco-catolice Sf. m. Sava Stratilat; Sf. cuv. Elisabeta Romano-catolice Ss. Fidel di

Documentare 24-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 aprilie

Este a 114-a zi a anului 2025. Au mai rămas 251 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 17 m și apune la 20 h 11 m. Luna răsare la 04 h 34 m și apune la 16 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 23-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Istoricul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Georgeta Filitti, istoric, editor, cercetător, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la București la 1 iunie 1938. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 1961. A devenit doctor în istorie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității ''Babeș-Bolyai'' din Cluj-Napoca, în 197

Documentare 23-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la încărcarea primului videoclip pe YouTube (23 aprilie)

În ziua de 23 aprilie 2005, a fost încărcat primul clip video pe platforma YouTube. Intitulată 'Me at the zoo' ('Eu la grădina zoologică'), filmarea durează 19 secunde și îl are în prim-plan pe Jawed Karim, unul dintre fondatorii YouTube. Aflat la Grădina Zoologică din San Diego, California, Jawed Karim, pe atunci î

Documentare 23-04-2025 09:30

23 aprilie - Ziua limbii engleze (ONU)

Ziua internațională a limbii engleze este marcată în fiecare an la 23 aprilie, ca urmare a unei inițiative din 2010 a Departamentului de Informații Publice a ONU, care stabilește astfel de zile internaționale pentru fiecare dintre cele șase limbi oficiale ale organizației, potrivit site-ului https://www.un.org/. De

Documentare 23-04-2025 09:00

23 aprilie - Ziua limbii spaniole (ONU)

Pe 23 aprilie este sărbătorită 'Ziua Limbii Spaniole în cadrul Națiunilor Unite' ('Día del Idioma Espanol en las Naciones Unidas'), cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul personalului ONU și al lumii, în general, cu privire la istoria, cultura și utilizarea limbii spaniole ca limbă oficială, evidențiază

Documentare 23-04-2025 08:30

23 aprilie - Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor (UNESCO)

Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor este marcată, anual, la data de 23 aprilie, începând cu 1996. Este o inițiativă UNESCO, cu scopul de a promova cărțile și plăcerea lecturii, potrivit https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday. În întreaga lume au loc

Documentare 23-04-2025 08:00

23 aprilie - Ziua Forțelor Terestre

Ziua Forțelor Terestre este marcată la 23 aprilie, odată cu sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, patronul spiritual și ocrotitorul acestei categorii de forțe ale armatei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, reprezentat în iconografie călare pe un cal și străpungând cu sulița un balaur, a rămas peste

Documentare 23-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Bătrânețea e și trebuie să fie suprema realizare a înțelepciunii.' - Nicolae Mărgineanu (Omul și conviețuirea socială - 'Cugetări și reflecții', Ed. Albatros, 1975 )

Documentare 23-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 23 aprilie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie Greco-catolice Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință Romano-catolice Ss. Gheorghe, m.; Adalbert, ep. m. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de Bis

Documentare 23-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 aprilie

Este a 113-a zi a anului 2025. Au mai rămas 252 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 19 m și apune la 20 h 10 m. Luna răsare la 04 h 13 m și apune la 14 h 45 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 22-04-2025 12:06

Ritualuri funerare - funeraliile papei emerit Benedict al XVI-lea și ale papei Ioan Paul al II-lea

Papa Francisc a prezidat, în 2023, funeraliile predecesorului său, papa emerit Benedict al XVI-lea. *** Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la vârsta de 95 de ani. În zilele premergătoare funeraliilor, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul său în interiorul Bazilicii San