O PERSONALITATE PE ZI: Rod Laver, jucător de legendă al tenisului australian

Fost jucător australian de tenis, Rod Laver rămâne unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile, datorită palmaresului său unic şi a calităţii excepţionale a jocului, potrivit volumului ''Campionii secolului XX'' (Editura Fundaţia Rompres, Bucureşti, 2000).
Sportiv de legendă, Rod Laver a fost ales, în 1999, drept jucătorul numărul unu al secolului XX în Gala Campionilor desfăşurată la Viena. Jucător de mână stângă, a dominat tenisul mondial în anii '60.
Sursa foto: dunlopsports.com
Născut la 9 august 1938, la Rockhampton, Statul Queensland, Australia, Rodney George Laver nu inspira încredere cu talia sa de doar 1,73 m, cu cele 68 kg şi cu o alură dizgraţioasă, notează sursa citată. El şi-a dezvoltat încă din copilărie o rezistenţă de excepţie şi, dacă braţul său drept era mai puţin dezvoltat, antebraţul stâng a dobândit o putere incredibilă. Alături de serviciul său câteodată agresiv, câteodată mai domol, au existat viteza şi hotărârea sa în mişcarea încheieturii mâinii sale, acuitatea vizuală de vultur, absenţa totală a emoţiilor şi un calm imperturbabil. La puţină vreme după primul său Mare Şlem, "rocket", cum era denumit, se va lansa în 1962 în tenisul profesionist, statut încă nedefinit la acea vreme.
Era Open-urilor, care a început în 1968, îi va permite să devină, în 1971, primul milionar în dolari din lumea tenisului. La şapte ani după primul său titlu de Mare Şlem, Rod Laver îl va câştiga pe al doilea, în 1969, înainte de a readuce Australiei, în 1973, Cupa Davis.
Idol al unor mari jucători şi chiar jucătoare de tenis, Rod Laver îşi încheie cariera în 1975, la vârsta de 37 de ani.
În timpul unei cariere îndelungate de 23 de ani, care a cuprins epocile de amatori şi profesionişti ("Open"), Rod Laver a câştigat multe turnee, din care la "profesionişti" 54 la simplu şi 28 la dublu, toate organizate de ATP ("Association of Tennis Professionals").
La amatori şi la profesionişti, Rod Laver a devenit primul jucător de tenis cu cele mai multe turnee câştigate din toate timpurile, având nu mai puţin de 184 de titluri.
A câştigat 20 de turnee de Mare Şlem: Australian Open de trei ori (1960, 1962, 1969), Roland Garros de două ori (1962 şi 1969), Wimbledon de patru ori (1961, 1962, 1968 şi 1969) şi U.S. Open de două ori (1962 şi 1969), notează www.atptour.com. La dublu, a obţinut trofee la Australian Open (1959, 1960, 1961 şi 1969), Roland Garros (1961) şi Wimbledon (1071), dar şi la dublu mixt la Roland Garros (1961) şi Wimbledon (1959 şi 1960).
Sursa foto: tennis.com.au
A câştigat toate cele patru turnee de Mare Şlem dintr-un an, în două rânduri: 1962 şi 1969. În anul 1970 a obţinut nu mai puţin de 12 titluri la turneele ATP. De-a lungul activităţii sale sportive, a înregistrat 540 de victorii şi 135 de înfrângeri.
A triumfat în Cupa Davis cu echipa Australiei de cinci ori: 1959, 1960, 1961, 1962 şi 1973.
În momentul retragerii, era clasat între primii zece tenismeni din lume. În 1981, este inclus în "International Tenis Hall of Fame".
În anul 2000, arena principală din Melbourne Park, scena Australian Open, a fost denumită "Rod Laver Arena", stadionul fiind inaugurat în 1988 cu o capacitate de 17.000 de locuri, după o modernizare făcută în 2022, precizează www.rodlaverarena.com.au.
Sursa foto: heraldsun.com.au
În 2003, alături de superstarul australian de tenis Margaret Smith Court, a fost onorat de către "Australia Post Australian Legends Award" cu un portret pe un timbru al Poştei Australiei. În 2009, Laver a fost introdus în "Queensland Sport Hall of Fame".
În luna mai 2019, Laver Cup, competiţia de tenis pe echipe între Europa şi restul lumii, a devenit parte din ATP Tour, competiţia fiind înfiinţată de tenismenul elveţian Roger Federer, pentru a-l onora pe marele campion australian Rod Laver. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: dunlopsports.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei, și cei împreună cu el Greco-catolice Sf. m. Patriciu și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Celestin al V-lea Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie este pomenit în calendarul
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 mai
Este a 139-a zi a anului 2025. Au mai rămas 226 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 41 m. Luna răsare la 01 h 50 m și apune la 11 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare jucător de tenis Yannick Noah
Jucătorul de tenis Yannick Noah s-a născut la 18 mai 1960, în localitatea Sedan. Stabilit de la vârsta de trei ani în Camerun, a început să practice tenisul de câmp. Revenit în Franța, la Nisa, a început să se pregătească la nivel profesionist în sportul alb, conform
18 mai - Ziua internațională a muzeelor
În fiecare an, la data de 18 iunie, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) organizează Ziua internațională a muzeelor, un eveniment global ce dezvăluie rolul transformator al muzeelor în cadrul societății, potrivit https://icom.museum/. Obiectivul Zilei internaționale a muzeelor este de a atrag
18 mai - Ziua internațională a lumânărilor aprinse în memoria victimelor virusului HIV-SIDA
Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este marcată în fiecare an în a treia duminică din luna mai, începând din 1983, potrivit site-urilor dedicate acestei zile - Global Network of People Living with HIV (https://gnpplus.net/) și International AI
CITATUL ZILEI
'Nu fi amarnic, răuvoitor, cârcotaș, prost dispus, cusurgiu, meschin, năzuros și mizantrop, mereu scârbit, pus pe gâlceavă, veșnic nemulțumit, nu căuta neîncetat nod în papură și pete în soare, nu fi plin de fiere, pizmuitor și bănuitor, urâcios și posomorât.' - Tudor Vianu, 'Jurnal' ('Buna-cuviință oglindit
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Petru, Dionisie și Paulin Duminica a 5-a după Paști Greco-catolice Duminica a 5-a a Paștilor. Sf. m. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Heraclie, Paulin și Benedim Romano-catolice Duminica a 5-a a Paștelui Ss. Ioan I, pp. m.; Alexandra,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 mai
Este a 138-a zi a anului 2025. Au mai rămas 227 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 45 m și apune la 20 h 40 m. Luna răsare la 01 h 19 m și apune la 10 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)