logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER: Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" Caraiman

Image

Mănăstirea "Înălţarea Sfintei Cruci" - Caraiman este o mănăstire ortodoxă, înfiinţată în anul 1998, la iniţiativa Preacuviosului Părinte Gherontie Puiu, potrivit www.manastireacaraiman.ro. Este situată pe Valea Prahovei în oraşul Buşteni, la poalele Munţilor Bucegi, într-o poiană care are în mijlocul ei un brad cu o formă aparte şi este un loc potrivit pentru linişte sufletească şi relaxare spirituală.

 


Sursa citată arată că părintele Gherontie Puiu, pe vremea când era bolnav şi a fost internat în spital în urma unui accident vascular, a avut un vis în care a văzut-o pe Maica Domnului care i-a spus: "Vei găsi un brad cu şase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!". În urma acestui vis, părintele Gherontie Puiu, cu ajutorul Maicii Domnului, a găsit locul indicat de Ea în această zonă minunată a României de pe Valea Prahovei.

 

 

Preacuviosul Părinte Gherontie Puiu

 


 

 

Munţii îmbrăcaţi în verdele sincer al brazilor sunt ca o fortificaţie ce ocrotesc poiana în care se va construi mănăstirea, menţionează www.manastireacaraiman.ro. Culoarea senină a cerului îţi induce o stare de pace, iar Crucea din vârful Caraimanului este ca un mesager al credinţei ce priveşte în poiana însorită.

În octombrie 1998, Arhiepiscopia Bucureştilor, respectiv Schitul Caraiman, primeşte printr-o Hotărâre a Consiliului Local al oraşului Buşteni o suprafaţă de teren de 13.000 mp, în vederea construirii unei mănăstiri. Ulterior, suprafaţa de teren a fost suplimentată cu 4.500 mp în anul 2001 şi 6.000 mp în anul 2002, însumând o suprafaţă totală de 23.500 mp, având încadrare juridică de concesiune.

La 29 iunie 2000, Patriarhul Teoctist Arăpaşu aproba înfiinţarea Schitului Caraiman cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci". Locul a fost sfinţit de către Preasfinţitul Teodosie Snagoveanu, la vremea aceea Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, actualmente Arhiepiscopul Tomisului.

 



Între anii 2000-2001 s-a construit biserica de lemn cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului", un Aghiasmatar şi un corp de chilii. La 21 octombrie 2001, biserica de lemn cu hramul "Acoperământul Maicii Domnului" este sfinţită de către Preasfinţitul Sebastian Ilfoveanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi tot atunci este pusă piatra de temelie pentru construirea unei noi biserici, de zid, cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci". Între anii 2002-2007, s-au construit Biserica mare cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci", clopotniţa, trapeza, respectiv unul dintre corpurile arhondaricului. Între anii 2007-2010 au fost finalizate lucrările de construire a corpului de chilii, precum şi cel de-al doilea corp al arhondaricului.

La 1 iulie 2008 Schitul Caraiman - cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci" a fost ridicat la rangul de mănăstire.

Începând cu luna iulie 2010 Mănăstirea Caraiman a primit un nou stareţ în persoana Părintelui David Petrovici, venit de la Mănăstirea Crasna, jud. Prahova, pentru a-l ajuta pe părintele Gherontie Puiu să termine de construit mănăstirea de la poalele Caraimanului. Între anii 2011-2012 au fost finalizate lucrările de amenajare a celui de-al doilea corp de clădire a arhonaricului şi a fost construit corpul de clădire Tabor I în cadrul căruia se desfăşoară activitatea Centrului Social-Pastoral "Sf. Cruce". În anul 2012, în clopotniţă a fost amenajat un Paraclis chiriarhal cu hramurile: "Sf. Proroc Ilie Tesviteanul" şi "Schimbarea la Faţă".

 

 

Părintele ieromonah David Petrovici 

 


La 20 iulie 2012, cu ocazia prăznuirii Sf. Proroc Ilie Tesviteanul a fost sfinţit Paraclisul chiriarhal şi Centrul Social-Pastoral "Sf. Cruce". Slujba a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În mai 2014, părintele Protos. Gherontie Puiu, proinstareţul şi ctitorul Mănăstirii Caraiman, a murit, la vârsta de 81 de ani, lăsând în urmă o mănăstire frumoasă şi o obşte care va duce mai departe lucrările începute. În septembrie 2014 au fost finalizate lucrările de la Biserica mare a mănăstirii.

La 14 septembrie 2014, când este sărbătorit praznicul Înălţării Sfintei Cruci, a avut loc slujba de târnosire a Bisericii mari cu hramul "Înălţarea Sfintei Cruci" oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un impresionant sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La acest eveniment au participat toţi stareţii şi stareţele din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor precum şi un număr mare de credincioşi veniţi din toate părţile ţării. Biserica mare a mănăstirii a primit şi cel de-al doilea hram "Învierea Domnului".

Locul pe care a fost construită mănăstirea este un loc binecuvântat de Dumnezeu, un loc ideal pentru detaşarea de grijile vieţii cotidiene, conform www.manastireacaraiman.ro. Credincioşii care au ajuns aici sunt cuprinşi de un fior aparte, o stare de linişte şi pace.

Începând cu anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cadrul Mănăstirii Caraiman a început să funcţioneze şi să-şi desfăşoare activitatea Centrul Social-Pastoral "Sfânta Cruce", potrivit https://arhiepiscopiabucurestilor.ro. În cadrul acestui centru se pot organiza conferinţe, training-uri şi alte evenimente cultural educative. Centrul se constituie din: două corpuri de clădire (Horeb I şi Horeb II) - spaţii de cazare; un corp de clădire (Tabor) - spaţii de cazare, sală de conferinţe, sală de seminarii, sală de mese şi bucătărie, o sală de sport pentru activităţi recreative. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.manastireacaraiman.ro

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost