logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Banca Centrală Europeană, 25 de ani de la fondare (1 iunie)

Image

La 1 iunie 1998 a fost fondată Banca Centrală Europeană (BCE) cu scopul de a lansa moneda Euro şi pentru a salvgarda valoarea sa. În prezent, 346 de milioane de europeni din 20 de ţări utilizează Euro în fiecare zi, aminteşte site-ul instituţiei - www.ecb.europa.eu. ''Instituţia a fost şi va continua să fie o ancoră de stabilitate'', afirmă preşedinta BCE, Christine Lagarde.

Banca Centrală Europeană este responsabilă de politica monetară a zonei euro. La 1 iunie 1998, instituţia financiară a început să funcţioneze cu un mandat clar: să menţină stabilitatea preţurilor. Astfel, instituţia are rolul de custode al monedei euro, moneda unică din Europa. ''Euro este mai mult decât o monedă'', spune Christine Lagarde. ''Este cea mai puternică formă de integrare europeană şi reprezintă o Europă unită care lucrează împreună, protejând şi aducând beneficii tuturor cetăţenilor săi. Iar BCE va fi întotdeauna o piatră de temelie a acestui efort.'', a mai punctat preşedinta BCE.

 



După cel de-al Doilea Război Mondial, ţările europene au fondat o comunitate cu legături economice puternice. ''În acest peisaj ceva lipsea: o monedă unică'', evidenţiază materialul documentar prezentat de BCE pe pagina aniversară.

În iunie 1988, Consiliul European a susţinut obiectivul de realizare progresivă a Uniunii Economice şi Monetare. Ca urmare, a fost desemnat un comitet prezidat de Jacques Delors, preşedintele de atunci al Comisiei Europene, care urma să studieze şi să propună etapele concrete de îndeplinire a acestei uniuni. Comitetul a avut următoarea componenţă: guvernatorii băncilor centrale naţionale ale statelor care aparţineau Comunităţii Europene (CE), Alexandre Lamfalussy, directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), Niels Thygesen, profesor de ştiinţe economice în Danemarca, şi Miguel Boyer, preşedinte al Banco Exterior de Espańa. Studiul realizat, numit Raportul Delors, propunea înfăptuirea uniunii economice şi monetare în trei etape distincte care începeau de la 1 ianuarie 1990, 1 ianuarie 1994 şi 1 ianuarie 1999.

La 7 februarie 1992 a fost semnat Tratatul Uniunii Europene, la Maastricht. Tratatul de la Maastricht a deschis calea către moneda unică. Viziunea era clară: moneda trebuia să aducă europenii împreună şi să întărească legăturile economice între ţările din Europa, consolidând astfel decenii de pace.

 

 

Foto: (c)  THOMAS LOHNES POOL/EPA 


În 1994, a fost creat Institutul Monetar European pentru a crea noii bani. În 1998, liderii europeni au dat undă verde pentru Euro, iar Banca Centrală Europeană a început activitatea la 1 iunie 1998 în Frankfurt (Germania).

Odată cu introducerea monedei euro pe pieţele financiare internaţionale, la 1 ianuarie 1999, s-a efectuat transferul responsabilităţii de politică monetară către BCE de la băncile centrale naţionale a 11 state membre UE: Belgia, Germania, Irlanda, Spania, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia şi Finlanda.

La 1 ianuarie 2002, a avut loc cea mai importantă comutare de monedă din întreaga lume: bancnotele şi monedele Euro au intrat în circulaţie, iar populaţia din blocul monedei unice a început să facă plăţi în Euro. BCE are dreptul exclusiv de a autoriza emiterea de bancnote în zona euro.

Baza legală pentru politica monetară unică o constituie Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene şi Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene. Pentru a-şi îndeplini rolul, BCE colaborează cu Sistemul European al Băncilor Centrale (SEBC), din care fac parte toate statele membre ale UE. Băncile centrale naţionale din zona euro şi Banca Centrală Europeană alcătuiesc aşa-numitul ''Eurosistem''. Eurosistemul şi SEBC coexistă atâta timp cât există state membre UE în afara zonei euro. În conformitate cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, misiunile fundamentale ale BCE, prin intermediul Eurosistemului, se referă la: definirea şi punerea în aplicare a politicii monetare pentru zona euro; operaţiunile de schimb valutar; deţinerea şi administrarea rezervelor valutare oficiale ale statelor din zona euro şi promovarea bunei funcţionări a sistemelor de plăţi.

O altă misiune este să colecteze, în colaborare cu băncile centrale naţionale din zone euro (BCN), informaţii statistice necesare pentru îndeplinirii misiunilor SEBC de la autorităţile naţionale sau direct de la agenţii economici. În privinţa supravegherii şi stabilităţii financiare, Eurosistemul contribuie la buna desfăşurare a politicilor autorităţilor competente privind supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi stabilitatea sistemului financiar. De asemenea, BCE menţine relaţii de cooperare cu instituţii, organisme şi foruri atât în cadrul UE, cât şi pe plan internaţional.

De-a lungul timpului, BCE a preluat noi misiuni pentru a se adapta lumii în schimbare. În 2014, s-a înfiinţat Sistemul European de Supraveghere Bancară , care în prezent monitorizează aproximativ 100 din cele mai importante bănci din Zona Euro. În 2021, BCE a lansat Strategia Climatică, care abordează schimbările climatice respectând mandatul instituţiei. De asemenea, organizaţia şi-a stabilit ţinte pentru egalitatea de gen.

 


În prezent, peste 346 de milioane de europeni din 20 de ţări folosesc moneda Euro în fiecare zi, călătoresc şi îşi desfăşoară afacerile în Zona Euro fără fluctuaţii de monedă, arată sursa citată.

BCE a avut de la fondare până în prezent patru preşedinţi: olandezul Willem Frederik Duisenberg (1998-2003), francezul Jean-Claude Trichet (2003-2011), italianul Mario Draghi şi avocata franceză Christine Lagarde, care a preluat funcţia în 2011.


Stabilitate în situaţii de criză

Instituţia se recomandă drept un generator de stabilitate, cu rezultate în acest sens şi în timpul crizelor financiare globale, pandemiei şi al războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. Ţinta de stabilitate a preţurilor o reprezintă o inflaţie de 2% pe termen mediu. Timp de câţiva ani, inflaţia a fost la un nivel prea scăzut, iar acum este la un nivel prea ridicat, astfel că instituţia depune eforturi pentru a o readuce la 2%.

''Nu putem fi decât recunoscători pentru clarviziunea de care au dat dovadă fondatorii Europei. La introducerea euro la data de 1 ianuarie 1999, aceştia abia dacă şi-ar fi putut imagina crizele care au urmat. Primul preşedinte al BCE, Wim Duisenberg, s-a confruntat cu atentatele de la 11 septembrie şi cu criza dotcom'', a declarat Christine Lagarde la 24 mai 2023, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la fondarea BCE. ''Succesorul său, Jean-Claude Trichet, a trebuit să gestioneze criza financiară mondială şi premisele crizei datoriilor suverane, moştenită apoi de predecesorul meu, Mario Draghi. Acesta din urmă a trebuit să facă faţă temerilor legate de viitorul zonei euro şi, ulterior, unei perioade prelungite cu rate prea scăzute ale inflaţiei. Propriul meu mandat a fost deja marcat de pandemie şi de întreruperea activităţii economice, de invadarea brutală a Ucrainei de către Rusia, de criza energetică şi de revenirea inflaţiei la niveluri prea ridicate. Cu toate acestea, promisiunea fundamentală a euro a fost respectată. Datorită, în mare măsură, uniunii noastre monetare, am reuşit să facem faţă tuturor acestor dificultăţi şi să devenim, de fiecare dată, ceva mai puternici'', a mai explicat preşedinta BCE.

Deşi ponderea celor care susţin moneda euro a atins un nivel minim de circa 60% în perioada crizei datoriilor suverane, această cifră se apropie, în prezent, de 80%, a arătat Christine Lagarde, care a subliniat: ''Acest succes nu înseamnă însă că ne-am terminat treaba, ci că suntem acum în măsură să facem cele mai bune alegeri pentru uniunea noastră monetară, în loc să punem sub semnul întrebării existenţa acestei uniuni''.

 

 

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


În prezent, peste 4.200 de persoane lucrează pentru BCE în trei clădiri din Frankfurt. Noua clădire principală a fost inaugurată în 2015.

Structurile de conducere ale BCE sunt Consiliul Guvernatorilor, Comitetul Executiv şi Consiliul General. Consiliul Guvernatorilor este alcătuit din cei şase membri ai Comitetului Executiv şi din guvernatorii băncilor centrale naţionale din zona euro. Comitetul Executiv este alcătuit din preşedinte, vicepreşedinte şi alţi patru membri.

Timp de 25 de ani, organismul de decizie al BCE, Consiliul Guvernatorilor a fost responsabil de stabilitatea preţurilor din zona euro. Consiliul Guvernatorilor elaborează politica monetară şi ia decizii cu privire la obiectivele monetare intermediare, principalele rate ale dobânzii şi asigurarea rezervelor în cadrul Eurosistemului. Reuniunile Consiliului Guvernatorilor se desfăşoară, de regulă, de două ori pe lună. În prima reuniune a lunii se iau decizii privind politica monetară, inclusiv referitor la ratele dobânzii din zona euro, concluziile fiind anunţate într-o conferinţă de presă. La a doua întâlnire a lunii, guvernatorii discută probleme legate de rolul şi responsabilităţile BCE.

 

 

Foto: (c) Andre Pain/EPA 


Comitetul Executiv implementează politica monetară în conformitate cu deciziile Consiliul Guvernatorilor, dând instrucţiunile necesare băncilor centrale naţionale.

Consiliul General este compus din preşedintele, vicepreşedintele BCE şi guvernatorii băncilor centrale naţionale din cele 27 de state membre UE. Consiliul General contribuie la funcţiile consultative ale BCE, colectarea datelor statistice, pregătirea rapoartelor anuale ale BCE, elaborarea reglementărilor pentru standardizarea înregistrării în contabilitate şi a raportării operaţiunilor de către băncile centrale naţionale, adoptarea măsurilor pentru stabilirea algoritmului de subscriere a capitalului BCE, stabilirea condiţiilor de angajare a personalului BCE, demersurile necesare fixării irevocabile a cursurilor de schimb ale valutelor statelor membre cu derogare faţă de euro, potrivit https://www.ecb.europa.eu/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On