logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a (2 iunie 1953)

Image

La 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, a avut loc ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, care la 27 de ani devenea cel de-al 38-lea monarh încoronat în această catedrală. Ceremonia a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury, potrivit site-ului https://www.royal.uk/.

În 1952, sănătatea precară a regelui George al VI-lea l-a forţat pe acesta să abandoneze un turneu în Commonwealth. Reprezentanţii săi, prinţesa moştenitoare Elisabeta, şi soţul său, prinţul Philip, au plecat în locul său în turneu pe 31 ianuarie 1952. Câteva zile mai târziu, la 6 februarie 1952, prinţesa a primit vestea morţii tatălui ei şi pe cea a propriei urcări pe tron în timpul unei vizite oficiale în Kenya, prima ţară din turneul în Commonwealth. Într-o clipă, ea a încetat să mai fie prinţesa Elisabeta şi a devenit regina Elisabeta a II-a. Noua regină a Marii Britanii a fost întâmpinată la aeroport de prim-ministrul Sir Winston Churchill şi de alţi oficiali, înainte de a se întoarce la Clarence House, unde steagul Royal Standard a fost arborat pentru prima dată în timpul domniei ei.

 

 

Sursa foto: royal.uk 


Statutul său a fost recunoscut oficial, la 8 februarie, în cadrul Consiliului de Ascensiune întrunit la Palatul St. James din Londra. Cu acest prilej, heralzii regali din Anglia şi Scoţia au proclamat în mod public regina în scurte ceremonii ţinute la Londra, Windsor şi Edinburgh, potrivit site-ului https://www.wired.com/.


S-a stabilit, apoi, oficial, ca ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a să aibă loc la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey. Pregătirile, care au durat 15 luni, au început imediat, importantul eveniment fiind pus la punct până în cel mai mic detaliu.

 

 

Sursa foto: royal.uk  


În ajunul ceremoniei de încoronare, regina a transmis la radio un mesaj către Commonwealth în care şi-a promis devotamentul faţă de oamenii săi, spunând: "De-a lungul întregii mele vieţi şi cu toată inima mea mă voi strădui să fiu vrednică de încrederea voastră", menţionează site-ul https://www.royal.uk/.

 


Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey a avut loc în faţa a peste 7.000 de invitaţi, inclusiv prim-miniştri şi şefi de state din Commonwealth şi reprezentanţi ai statelor străine. Ceremonia a fost transmisă la radio şi la cererea reginei a avut loc, pentru prima dată, transmisiunea în direct la televizor a unui astfel de eveniment. Se estimează că 27 de milioane de oameni din Marea Britanie au urmărit ceremonia la televizor şi 11 milioane au ascultat-o la radio (populaţia Marii Britanii la acea vreme era de puţin peste 36 de milioane).

 


Regina a fost unsă cu mir de arhiepiscopul Geoffrey Fisher, partea cea mai importantă a ceremoniei de încoronare, şi a depus jurământul de credinţă potrivit căruia "va menţine şi păstra inviolabil aşezarea Bisericii Angliei, precum şi închinarea la doctrina, disciplina şi guvernarea acesteia, aşa cum cere legea stabilită în Anglia". Apoi, i-au fost înmânate simbolurile autorităţii - globul, sceptrul şi inelul regal cu safire şi rubine. Ceremonia încoronării s-a încheiat în momentul în care Arhiepiscopul de Canterbury a aşezat, pe capul Elisabetei, coroana masivă din aur a Sfântului Eduard, de peste două kilograme şi împodobită cu 440 de pietre preţioase şi semipreţioase, notează site-ul https://www.bbc.com/.

 

 

Sursa foto: royal.uk  


Arhiepiscopul de Canterbury a prezentat-o ca fiind "Regina domniilor voastre fără echivoc", prin drept ereditar. Invitaţii, la rândul lor, s-au ridicat şi au strigat "God Save the Queen!", momentul fiind marcat de trâmbiţe şi salve de tun, conform site-ului https://www.cbc.ca/.

 


Deşi soţul unei regine domnitoare, spre deosebire de o regină consoartă, nu este încoronat sau uns la ceremonia de încoronare, ducele de Edinburgh a fost primul nobil care a "omagiat" sau a adus un omagiu reginei, imediat după arhiepiscopi şi episcopi.

 

 

Sursa foto: royal.uk  


Rochia de ceremonie a reginei Elisabeta a II-a a fost realizată de designerul britanic Norman Hartnell, elementele brodate fiind realizate de Şcoala Regală de Brodat (Royal School of Needlework). Norman Hartnell a gândit rochia ca pe o imagine a speranţei pentru Regat după o serie de ani dificili. Astfel, au fost brodate pe rochie simbolurile florale ale ţărilor din Regatul Unit şi ale celorlalte state din cadrul Commonwealth, între care: trandafirul englez Tudor, ciulinul scoţian, prazul galez, trifoiul irlandez, frunza arţarului canadian, feriga de argint din Noua Zeelandă, florile de lotus pentru India şi Ceylon, grâul, bumbacul şi iuta pentru Pakistan, precizează site-ul https://www.cbc.ca/. Buchetul de încoronare, complet alb, cuprindea orhidee şi crini din Anglia, iasomie de Madagascar din Scoţia şi garoafe din Irlanda de Nord şi Insula Man, orhidee din Ţara Galilor, arată site-ul https://www.royal.uk/.

 

 

Sursa foto: royal.uk 


În călătoria către Westminster Abbey, regina a purtat Diadema de Stat, un cerc de diamante, pe care a continuat să-l poarte, în fiecare an, de-a lungul domniei sale, la deschiderea lucrărilor Parlamentului. Coroana Sf. Eduard a fost folosită pentru a o încorona pe regină, dar la plecarea de la Westminster Abbey, regina a purtat Coroana Statului Imperial.

 

 

Sursa foto: royal.uk  


Regina a purtat rochia de ceremonie şi în timpul recepţiilor de la Palatul Buckingham şi Palatul Holyroodhouse dar şi în 1954, la ceremoniile de deschidere ale parlamentelor din Noua Zeelandă, Australia şi Ceylon, astăzi Sri Lanka.

 

 

Sursa foto: royal.uk  


După slujbă a avut loc "Procesiunea Încoronării" ce a pornit de la Westminster Abbey şi a mers până la Palatul Buckingham. Regina Elisabeta a II-a şi prinţul consort Filip au călătorit în trăsura regală aurită, care a fost folosită pentru prima dată în 1761, la încoronarea lui George al III-lea şi la căsătoria acestuia cu prinţesa Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, potrivit site-ului www.royalcollection.org.uk.

 

 

Sursa foto: royal.uk  


Un număr estimat la aproape trei milioane de oameni, în ciuda ploii abundente, s-au aflat pe străzile Londrei, pentru a urmări întreaga procesiune, notează site-ul https://www.bbc.com/. Traseul de 7,2 kilometri le-a luat celor 16.000 de participanţi două ore. Procesiunea în sine s-a întins pe trei kilometri. Peste 2.000 de jurnalişti şi 500 de fotografi din 92 de ţări s-au aflat pe această rută.

În săptămânile care au urmat încoronării, regina a vizita flota Marinei Regale de la Spithead, Portsmouth şi Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor, ca parte a celebrărilor dedicate încoronării, menţionează site-ul https://www.royal.uk/.

Elisabeta a II-a a fost regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a statelor suverane din Commonwealth, timp de şapte decenii, din 6 februarie 1952 şi până la decesul său, în 8 septembrie 2022. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere:  The Royal Family/Facebook

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)