CONSTRUCŢII CELEBRE: Muzeul Guggenheim Bilbao (Spania)
Muzeul Guggenheim Bilbao, muzeu de artă modernă şi contemporană, este o emblemă a oraşului Bilbao din Ţara Bascilor, Spania, şi una dintre cele mai spectaculoase clădiri din lume. A fost inaugurat la 18 octombrie 1997 de regele Juan Carlos I al Spaniei (1975-2014).
Muzeul Guggenheim Bilbao a fost rezultatul unui parteneriat dintre instituţiile basce şi Fundaţia Solomon R. Guggenheim. Muzeul a contribuit într-un mod extraordinar la regenerarea urbană, economică şi socială a oraşului Bilbao şi a împrejurimilor sale, indică site-ul muzeului, https://www.guggenheim-bilbao.eus/en.
Proiectată de arhitectul american de origine canadiană Frank Gehry, clădirea Muzeului Guggenheim Bilbao, care se înalţă pe marginea râului Nervión, reprezintă un exemplu magnific al uneia dintre cele mai inovatoare arhitecturi din secolul al XX-lea. Cu o suprafaţă de 24.000 metri pătraţi, din care 9.000 metri pătraţi sunt dedicaţi spaţiului expoziţional, acest muzeu reprezintă un reper arhitectural de configuraţie îndrăzneaţă şi design inovator, oferind un fundal seducător pentru arta expusă în cadrul lui, se menţionează pe site-ul amintit. Per ansamblu, designul lui Frank Gehry creează o structură spectaculoasă asemănătoare unei sculpturi, perfect integrată în modelul urban al oraşului Bilbao şi în zona înconjurătoare.
Clădirea este considerată drept una dintre cele mai spectaculoase structuri reprezentative pentru deconstructivism, o mişcare a arhitecturii postmoderne apărută în anii '80 ai secolului XX, caracterizată prin forme impredictibile, discontinue, distorsionate ca şi prin absenţa aparentă a armoniei şi simetriei.
Complexul constă din clădiri interconectate, sugerând o lucrare gigantică de sculptură abstractă. Clădirea are la bază piatră calcaroasă şi este acoperită cu plăci de titan, dispuse ca nişte "solzi", care reflectă puternic lumina.
Galeriile de expoziţie, unele cu forme surprinzătoare, altele cu configuraţii ortogonale, sunt organizate în jurul unui spectaculos atrium, încoronat peste luminatorul său cu o floare metalică, precizează site-ul https://www.guggenheim-bilbao.eus/.
Muzeul Guggenheim Bilbao găzduieşte o colecţie permanentă şi are un program de expoziţii speciale. Operele expuse aparţin unor artişti spanioli şi internaţionali, reunite în expoziţii permanente sau temporare.
Colecţia permanentă cuprinde lucrările de artă deţinute de Solomon R. Guggenheim Museum, Colecţia Peggy Guggenheim şi Muzeul Guggenheim Bilbao. Împreună, aceste trei colecţii oferă o imagine de ansamblu completă a artelor plastice în secolul al XX-lea, notează site-ul https://www.bilbao.eus/. Lucrările expuse acoperă o diversitate de stiluri: impresionism, expresionism, abstract, dadaism, minimalism, pop art, cubism, futurism, suprarealism etc.
O caracteristică a acestui muzeu o constituie instalaţiile artistice la scară mare. În interiorul muzeului se află, spre exemplu, instalaţia intitulată "Snake", realizată de Richard Serra, care constă din trei panglici enorme de oţel, care se unduiesc pe o distanţă de circa o sută de metri şi care cântăresc aproximativ 180 tone.
Astfel de instalaţii artistice se află şi în exteriorul clădirii. Printre acestea se numără "Maman", un păianjen uriaş de circa 9 metri înălţime, conceput de artista Louise Bourgeois, construit din bronz, marmură şi oţel inoxidabil.
Turiştii pot face pe jos un tur în jurul muzeului, admirând diferite configuraţii din fiecare perspectivă şi, de asemenea, seria de lucrări de artă instalate în exterior aparţinând unor artişti precum Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Yves Klein, Jeff Koons sau Fujiko Nakayaâ, precizează site-ul https://www.guggenheim-bilbao.eus/.
La un capăt al muzeului se află Podul La Salve pe care, din 2007, se află amplasată sculptura lui Daniel Buren intitulată Arcos rojos / Arku Gorriak. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede
Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie
2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare
La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi
CITATUL ZILEI
'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie
Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie
Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)