CONSTRUCŢII CELEBRE: Muzeul Guggenheim Bilbao (Spania)

Muzeul Guggenheim Bilbao, muzeu de artă modernă şi contemporană, este o emblemă a oraşului Bilbao din Ţara Bascilor, Spania, şi una dintre cele mai spectaculoase clădiri din lume. A fost inaugurat la 18 octombrie 1997 de regele Juan Carlos I al Spaniei (1975-2014).
Muzeul Guggenheim Bilbao a fost rezultatul unui parteneriat dintre instituţiile basce şi Fundaţia Solomon R. Guggenheim. Muzeul a contribuit într-un mod extraordinar la regenerarea urbană, economică şi socială a oraşului Bilbao şi a împrejurimilor sale, indică site-ul muzeului, https://www.guggenheim-bilbao.eus/en.
Proiectată de arhitectul american de origine canadiană Frank Gehry, clădirea Muzeului Guggenheim Bilbao, care se înalţă pe marginea râului Nervión, reprezintă un exemplu magnific al uneia dintre cele mai inovatoare arhitecturi din secolul al XX-lea. Cu o suprafaţă de 24.000 metri pătraţi, din care 9.000 metri pătraţi sunt dedicaţi spaţiului expoziţional, acest muzeu reprezintă un reper arhitectural de configuraţie îndrăzneaţă şi design inovator, oferind un fundal seducător pentru arta expusă în cadrul lui, se menţionează pe site-ul amintit. Per ansamblu, designul lui Frank Gehry creează o structură spectaculoasă asemănătoare unei sculpturi, perfect integrată în modelul urban al oraşului Bilbao şi în zona înconjurătoare.
Clădirea este considerată drept una dintre cele mai spectaculoase structuri reprezentative pentru deconstructivism, o mişcare a arhitecturii postmoderne apărută în anii '80 ai secolului XX, caracterizată prin forme impredictibile, discontinue, distorsionate ca şi prin absenţa aparentă a armoniei şi simetriei.
Complexul constă din clădiri interconectate, sugerând o lucrare gigantică de sculptură abstractă. Clădirea are la bază piatră calcaroasă şi este acoperită cu plăci de titan, dispuse ca nişte "solzi", care reflectă puternic lumina.
Galeriile de expoziţie, unele cu forme surprinzătoare, altele cu configuraţii ortogonale, sunt organizate în jurul unui spectaculos atrium, încoronat peste luminatorul său cu o floare metalică, precizează site-ul https://www.guggenheim-bilbao.eus/.
Muzeul Guggenheim Bilbao găzduieşte o colecţie permanentă şi are un program de expoziţii speciale. Operele expuse aparţin unor artişti spanioli şi internaţionali, reunite în expoziţii permanente sau temporare.
Colecţia permanentă cuprinde lucrările de artă deţinute de Solomon R. Guggenheim Museum, Colecţia Peggy Guggenheim şi Muzeul Guggenheim Bilbao. Împreună, aceste trei colecţii oferă o imagine de ansamblu completă a artelor plastice în secolul al XX-lea, notează site-ul https://www.bilbao.eus/. Lucrările expuse acoperă o diversitate de stiluri: impresionism, expresionism, abstract, dadaism, minimalism, pop art, cubism, futurism, suprarealism etc.
O caracteristică a acestui muzeu o constituie instalaţiile artistice la scară mare. În interiorul muzeului se află, spre exemplu, instalaţia intitulată "Snake", realizată de Richard Serra, care constă din trei panglici enorme de oţel, care se unduiesc pe o distanţă de circa o sută de metri şi care cântăresc aproximativ 180 tone.
Astfel de instalaţii artistice se află şi în exteriorul clădirii. Printre acestea se numără "Maman", un păianjen uriaş de circa 9 metri înălţime, conceput de artista Louise Bourgeois, construit din bronz, marmură şi oţel inoxidabil.
Turiştii pot face pe jos un tur în jurul muzeului, admirând diferite configuraţii din fiecare perspectivă şi, de asemenea, seria de lucrări de artă instalate în exterior aparţinând unor artişti precum Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Yves Klein, Jeff Koons sau Fujiko Nakayaâ, precizează site-ul https://www.guggenheim-bilbao.eus/.
La un capăt al muzeului se află Podul La Salve pe care, din 2007, se află amplasată sculptura lui Daniel Buren intitulată Arcos rojos / Arku Gorriak. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B