UN SECOL DE ISTORIA FOTBALULUI: Inaugurarea arenei Wembley din Londra (28 aprilie 1923)

Stadionul Wembley, inaugurat oficial la 28 aprilie 1923, a fost cea mai importantă şi cea mai mare arenă destinată competiţiilor sportive din Marea Britanie, precum şi una dintre cele mai importante din lume pentru organizarea diferitelor întreceri sportive. Legenda fotbalului mondial jucătorul brazilian Pele a descris stadionul Wembley drept ''catedrala fotbalului'', potrivit FIFA.com.
În anii 1880 au început primele demersuri pentru necesitatea construirii unei arene sportive care să poată găzdui competiţii naţionale şi internaţionale în zona complexului Wembley Park Leisure Grounds unde se aflau terenuri de fotbal şi de cricket, pistă de atletism, alei pietonale, fântâni şi cascade amenajate, toate acestea într-un joc peisagistic floral de excepţie, indică https://www.heritagegateway.org.uk/.
Construit în mai puţin de un an, respectiv 330 de zile (lucrările fiind definitivate la 24 aprilie 1923), la un cost total de 750.000 de lire sterline, şi având denumirea oficială iniţială de Empire Stadium, arena a beneficiat de o inaugurare specifică prin găzduirea finalei de cupă FA, competiţie organizată din 1872, între echipele Bolton Wanderers şi West Ham United, partida fiind câştigată cu scorul 2-0 de către cei de la Bolton Wanderers care au ridicat pentru prima dată un trofeu pe acest stadion, conform FIFA.com şi https://historyofsoccer.info/. La eveniment au asistat 126.047 de persoane, însă estimările neoficiale indică de fapt participarea a mult mai multor oameni. Pentru cei de la Bolton au marcat, în fiecare repriză, câte un gol, David Jack şi, respectiv, Jack Smith. Meciul a rămas cunoscut drept ''finala calului alb'', cu referire la Billy, un cal al poliţiei care şi-a făcut apariţia pentru a permite debutul partidei după ce oamenii invadaseră terenul. Potrivit presei britanice, pe teren ar fi ajuns circa 250.000 de oameni. Ulterior, s-a hotărât accesul pe bază de bilet.
Responsabilii pentru realizarea proiectului au fost arhitecţii Sir John Simpson şi Maxwell Ayerton, iar inginer de proiect a fost Sir Owen Williams, potrivit portalului https://www.heritagegateway.org.uk/.
Arena a avut iniţial 125.000 de locuri, pentru ca ulterior să fie reamenajată capacitatea la 100.000, iar apoi să fie redusă la 80.000 de locuri odată cu modificările realizate în 1990. A fost renovată complet în anul 1963, când au fost adăugate şi tabela electronică şi acoperişul din aluminiu şi sticlă. Un element reprezentativ al arenei au fost turnurile gemene situate în partea de nord care erau conectate între ele printr-un balcon. Cele două laturi mari ale arenei, cunoscutele tribune, erau prevăzute cu locuri special amenajate pentru suporteri şi acoperite. Trofeul finalei cupei din 1923 a fost înmânat din loja regală care se afla amplasată la capătul scărilor ce permiteau accesul de pe suprafaţa de joc, potrivit https://historyofsoccer.info/.
La 23 aprilie 1924, în cadrul unui eveniment maiestuos pentru coroana britanică, regele George al V-lea a deschis printr-un mesaj public, transmis de BBC, ''British Empire Exhibition'', care a avut rolul de a oferi publicului britanic posibilitatea de a vedea beneficiile realizărilor de pe întreg teritoriul coroanei britanice în folosul oamenilor. Expoziţia a fost deschisă timp de şase luni, pentru ca ulterior în 1925 să fie redeschisă în perioada 9 mai - 31 octombrie, menţionează https://www.bl.uk/. Au fost prezentate bunuri realizate pe întreg teritoriul britanic, obiecte de artă şi de meşteşug, artefacte istorice, fiind deopotrivă organizate programe culturale şi conferinţe, mai indică https://www.bl.uk/.
Sursa foto: www.noi.md
Primul meci internaţional găzduit de arenă a fost Anglia-Scoţia, încheiat la egalitate 1-1, potrivit https://historyofsoccer.info/. Viitorul arenei părea incert după expoziţia din 1924, s-a luat în calcul chiar dărâmarea acesteia, însă în 1927 a fost achiziţionată de Wembley Stadium and Greyhound Racecourse Company. În 1934 stadionul a primit anumite îmbunătăţiri şi în special complexul în care se afla şi a rămas cunoscut drept Wembley Stadium, una dintre cele mai râvnite arene din lume pentru disputarea meciurilor de fotbal, fiecare jucător dorindu-şi să joace pe această legendară suprafaţă de joc.
Un alt eveniment important în istoria întrecerilor sportive găzduite de arenă a fost meciul Iugoslavia - Suedia, încheiat cu victoria nordicilor cu scorul 3-1, din cadrul turneului olimpic al ediţiei 1948, gazda competiţiei olimpice fiind Londra.
Finala Cupei Mondiale din 1966, desfăşurată la 30 iulie pe faimoasa arenă, a adus trofeul mult râvnit Angliei care a învins 4-2 echipa similară a Germania de Vest. Un meci extraordinar, în care pentru prima dată, un jucător, Geoff Hurst, a reuşit să înscrie de trei ori, menţionează www.fifa.com.
La 29 mai 1968 a găzduit finala Cupei europene a cluburilor, între Benfica Lisabona şi Manchester United, câştigată de englezi cu scorul 4-1, echipă antrenată de Matt Busby şi cu reputatul Bobby Charlton în componenţă, care a şi înscris, fiind prima reprezentantă a fotbalului britanic care a ridicat un trofeu european intercluburi pe stadionul Wembley, potrivit www.fifa.com. În schimb, câteva decenii mai târziu, în 28 mai 2011, Manchester United avea să piardă, pe Wembley, în faţa formaţiei Barcelona, scor 3-1, dirijorul argentinian din teren Lionel Messi conducându-şi magistral coechipierii şi marcând, echipa spaniolă reuşea al treilea trofeu european intercluburi în cinci ani.
La sfârşitul anului 2000, arena a fost închisă şi demolată în 2002 pentru a face loc noii arene Wembley care a fost dată în folosinţă la 9 martie 2007.AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: Wembley Stadium/facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)