logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Agricultură şi Pescuit al Uniunii Europene se reuneşte la 25 aprilie 2023

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Agricultură şi Pescuit al Uniunii Europene (AGRIFISH) se reuneşte la 25 aprilie 2023, la Luxemburg, pentru a lua în discuţie, între altele, şi situaţia pieţei, în special ca urmare a invadării Ucrainei, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Subiectele abordate în cadrul întrunirii sunt agricultura carbonului, oportunităţile bioeconomiei în contextul provocărilor actuale, planurile strategice ale PAC (Politicii Agricole Comune), situaţia pieţei ca urmare a invadării Ucrainei, agenţii de control biologic.

Cu privire la situaţia produselor agroalimentare ca urmare a impactului războiului din Ucraina, în baza informaţiilor furnizate de Comisie şi de statele membre, Consiliul va face un bilanţ al situaţiei pieţei acestor produse în Uniune.

Mari cantităţi de cereale ucrainene au pătruns pe piaţa statelor UE, atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât şi din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate iniţial unor state terţe să rămână pe pieţele ţărilor central şi est-europene, afectând fermierii locali, prin scăderea preţurilor. Deschiderea de coridoare comunitare alternative pentru tranzitarea cerealelor din Ucraina a fost stabilită prin Regulamentul (UE) 2022/870 privind măsurile de liberalizare temporară a comerţului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor ucrainene. Regulamentul s-a aplicat începând cu 30 mai 2022 şi este valabil până la data de 5 iunie 2023, scrie https://eur-lex.europa.eu/.

Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie 2023 Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote. În paralel, în ţările afectate de această măsură au avut loc, în luna aprilie 2023, proteste ale fermierilor, precum şi măsuri de restricţii unilaterale din partea unor state. Astfel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la 19 aprilie 2023, într-o scrisoare adresată ţărilor afectate, că va prezenta un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane şi o rată de cofinanţare de 200% pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine.

Un alt subiect abordat la Consiliul AGRIFISH este agricultura carbonului. În baza informaţiilor din partea Comisiei, miniştrii vor desfăşura o dezbatere de orientare cu privire la aspectele agricole şi forestiere ale propunerii de regulament privind certificarea eliminărilor de dioxid de carbon.

De asemenea, Consiliul va urmări să aprobe concluzii privind oportunităţile oferite de bioeconomie în contextul provocărilor actuale, cu un accent special pe zonele rurale.

Tot în baza informaţiilor din partea Comisiei, miniştrii vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a planurilor strategice ale statelor membre în cadrul politicii agricole comune (PAC) pentru perioada 2023-2027.

Nu în ultimul rând, Comisia va furniza informaţii cu privire la studiul său recent privind utilizarea şi potenţialul viitor al agenţilor de control biologic nevertebraţi în UE.

***

Reuniunea anterioară a Consiliului Agricultură şi Pescuit al Uniunii a avut loc la 20 martie 2023. În context, miniştrii au avut un prim schimb de opinii cu privire la noul pachet de măsuri al Comisiei, publicat la 21 februarie, menit să sporească durabilitatea şi rezilienţa sectorului pescuitului şi acvaculturii din UE, notează https://www.consilium.europa.eu/.

Un alt subiect abordat a fost şi impactul importurilor agricole din Ucraina asupra fermierilor din ţările UE învecinate, persistenţa preţurilor ridicate ale factorilor de producţie, cum ar fi energia, furajele şi îngrăşămintele, consecinţele nivelului ridicat al inflaţiei preţurilor la alimente asupra consumatorilor, în special asupra celor cu venituri mici, şi urmările potenţiale ale recentei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind utilizarea neonicotinoidelor. De asemenea, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, a informat miniştrii cu privire la propunerea Comisiei de a oferi sprijin, prin intermediul rezervei pentru agricultură, fermierilor din Bulgaria, România şi Polonia care au fost afectaţi de importurile de produse din cereale, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina, scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

***

Consiliul Agricultură şi Pescuit este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului, care adoptă acte legislative într-o serie de domenii care privesc producţia alimentară, dezvoltarea rurală şi gestionarea pescuitului, conform https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul AGRIFISH reuneşte miniştri din toate statele membre ale Uniunii Europene. Majoritatea statelor membre sunt reprezentate de un singur ministru pentru ambele sectoare, dar unele state trimit doi miniştri - unul pentru agricultură şi unul pentru pescuit.

La reuniuni participă şi comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit.

Reuniunile au loc, de regulă, o dată pe lună. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Irina Andreea Cristea)

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Octavia Spencer

Actrița Octavia Spencer a intrat în atenția publicului odată cu rolul Minny Jackson din filmul 'The Help' (2011) pentru care a fost recompensată cu un Premiu Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. Pentru același rol a mai primit, la aceeași categorie, în 2012, premiile Golden Globe, BAFTA, Critics Choice, Satellite, Screen Actors G

Documentare 25-05-2025 10:00

Săptămâna internațională de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome (ONU) (25-31 mai)

În perioada 25-31 mai 2025, Organizația Națiunilor Unite marchează Săptămâna internațională a solidarității cu popoarele din teritoriile neautonome, conform www.un.org. Aniversarea anuală a Săptămânii internaționale de solidaritate cu popoarele din teritoriile neautonome a fost stabilită de Ad

Documentare 25-05-2025 09:30

25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

La data de 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a evidenția tragedia copiilor răpiți, stoparea cazurile de dispariții voluntare în rândul copiilor, informarea părinților în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și de a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată.

Documentare 25-05-2025 09:00

25 mai - Ziua limbii slovace

La 25 mai 2025 este sărbătorită în România Ziua limbii slovace, conform Legii nr. 142/2014. Această zi este marcată prin organizarea de manifestări dedicate acestei sărbători în localitățile în care trăiesc membri ai comunității slovace. Proiectul legislativ a fost inițiat de Merka Adrian Miroslav, deputat al Uniunii Demo

Documentare 25-05-2025 08:30

25 mai - Ziua mondială a fotbalului (ONU)

La 25 mai 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua mondială a fotbalului, potrivit https://www.un.org/. Organizația Națiunilor Unite a organizat un eveniment dedicat acestei zile, în Sala Adunării Generale a ONU, la New York, la 22 mai 2025, în intervalul orar 11.0

Documentare 25-05-2025 08:00

25 mai - Ziua Românilor de Pretutindeni

La 25 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit prevederilor Legii 101/2015, care a stabilit marcarea acestei zile în ultima duminică a lunii mai. Inițial, înainte de anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel &

Documentare 25-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Libertatea nu este un dar oferit nouă de alți oameni, ci este un drept care ne aparține prin legile lui Dumnezeu și ale naturii.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).

Documentare 25-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 mai

Ortodoxe A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Duminica a 6-a după Paști Greco-catolice Duminica a 6-a a Paștilor. A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Duminica a 6-a a Paștelui Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.; Maria Magdalena de'Pazzi, f

Documentare 25-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 mai

Este a 145-a zi a anului 2025. Au mai rămas 220 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 39 m și apune la 20 h 47 m. Luna răsare la 04 h 04 m și apune la 19 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-05-2025 20:46

FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m

Documentare 24-05-2025 20:45

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley

Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a

Documentare 24-05-2025 20:29

24 mai - Ziua limbii bulgare

La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p

Documentare 24-05-2025 20:21

24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale

Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).