logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER: Peştera Urşilor din Munţii Apuseni

Imagine din galeria Agerpres

Peştera Urşilor reprezintă unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România. Situată în apropiere de localitatea Chişcău, comuna Pietroasa, judeţul Bihor, la o altitudine de 482 de metri, peştera a fost descoperită din întâmplare, în anul 1975, în timp ce se executau lucrări la o carieră aflată în vecinătate.

În urma unei explozii controlate, s-a observat o crăpătură în rocă, ulterior aceasta dovedindu-se a fi singura cale de acces către o lume spectaculoasă din adâncuri, unde au fost descoperite nişte schelete. În urma cercetărilor şi analizelor efectuate de specialişti, s-a stabilit că acele schelete aparţin unei specii de urs de cavernă (Ursus Spelaeus), care avea dimensiuni impresionante comparativ cu speciile de urşi existente nu doar în ţara noastră, ci şi în lume.

 

 

Schelet de urs, Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 2006. 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR /Arhiva istorică AGERPRES

 


Speologii din zonă au aflat despre descoperirea de la Chişcău şi, în urma exploatărilor miniere locale, deschiderea spre golul subteran a fost realizată prin dinamitarea intrării. Au urmat noi explorări ale peşterii de către grupul de speologi amatori "Speodava" din Ştei, apoi şi de către specialiştii Institutului de Speologie "Emil Racoviţă", în colaborare cu reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, potrivit site-urilor www.pesteraursilor.ro/ şi https://www.pesteraursilor.net/.

 

 

Intrarea în Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 2009.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK /Arhiva istorică AGERPRES

 


Denumirea "Peştera Urşilor" a fost dată în urma descoperirii a numeroase fosile (oase) de urs găsite în cavernă, cercetările stabilind că unele dintre acestea au o vechime de 100.000 de ani. Urşii din specia numită Ursus Spelaeus aveau aproximativ patru metri înălţime când se ridicau în două labe şi o greutate de 1.000 de kilograme. Se spune că din cauza căderii unei stânci, gura peşterii a fost acoperită şi mulţi urşi au rămas blocaţi înăuntru, precizează site-urile amintite. Pe lângă fosile de urs, au mai fost descoperite şi fosile de capră neagră, ibex, leu şi hienă de peşteră.

 

 

Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 1982. 

 

Foto: (c) VIRGIL PAVEL /Arhiva istorică AGERPRES

 


În anul 1980, după cinci ani de explorări şi amenajări, Peştera Urşilor a fost deschisă pentru vizitare. Peştera are trei galerii importante. Prima este Galeria Oaselor, aflată aproape de intrare, fiind denumită astfel datorită numeroaselor oase ale urşilor de cavernă găsite în acest loc, pe care vizitatorii au posibilitatea să le vadă în starea în care au fost descoperite. Tot în Galeria Oaselor, chiar la intrare, se poate vedea acea crăpătură creată în urma exploziei care a dus la descoperirea peşterii. Grosimea tavanului la intrarea în Peştera Urşilor, în punctul în care s-a intrat pentru prima dată, este de numai doi metri, fiind cea mai mică grosime din toată peştera, precizează site-ul www.pesteraursilor.ro/.

 

 

Stalagmite în Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 2006. 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR /Arhiva istorică AGERPRES

 


Galeria Lumânărilor este porţiunea care începe la "intersecţia" dintre cele trei galerii şi se termină la ieşirea din peşteră. Denumirea provine de la numeroasele stalactite care se ridică la diferite înălţimi, având aspectul unor lumânări.


A treia galerie poartă numele marelui speolog şi cercetător Emil Racoviţă, fiind cea mai mare galerie din porţiunea amenajată a peşterii. În Galeria Emil Racoviţă se află formaţiuni calcaroase - stalactite, stalagmite, coloane - spectaculoase, care au diferite forme şi mărimi, notează site-ul www.pesteraursilor.ro/.

Tot în Galeria Emil Racoviţă poate fi admirat un schelet reconstituit al ursului de cavernă, pentru a exemplifica vizual dimensiunile acestei specii. La momentul descoperirii Peşterii Urşilor existau cinci schelete complete din specia Ursus Spelaeus, iar iar al şaselea schelet complet a fost descoperit în peşteră, dar acesta se află într-o zonă care nu se vizitează, din Rezervaţia Ştiinţifică, el fiind apoi reconstituit şi expus în capătul Galeriei Emil Racoviţă, precizează site-ul https://www.pesteraursilor.net/.

 

 

Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 2006. 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR /Arhiva istorică AGERPRES

 


Printre formaţiunile de stalactite şi stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul şi Căsuţa Piticilor, Draperiile din Galeria Urşilor, Portalul, Pagodele şi Sfatul Bătrânilor. Temperatura în peşteră este constantă de-a lungul anului, 10 grade Celsius, iar umiditatea se menţine la 97%, notează https://www.facebook.com/pesteraursilordinchiscau/.

 

 

Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 2006. 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR /Arhiva istorică AGERPRES

 


În zona Peşterii Urşilor, a fost amenajată zona numită "Happy Land Adventure Park", unde există peste 50 de dinozauri animatronici, un traseu cu o lungime de peste un kilometru unde vizitatorii se pot bucura de diferite activităţi - tiroliană, tir cu arcul, plimbări cu telescaunul, trambulină bungee jumping, plimbări cu trenuleţul la cascade, multe locuri de joacă pentru copii - precum şi de o întâlnire cu "copacul vorbitor", aminteşte site-ul www.pesteraursilor.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactor Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu; editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

***Explicaţie foto din deschidere: Peştera Urşilor, Chişcău, judeţul Bihor, 2006.

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.

Documentare 05-05-2025 09:00

5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)

Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.

Documentare 05-05-2025 08:00

5 mai - Ziua internațională a moașelor

La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua

Documentare 05-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 05-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ

Documentare 05-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai

Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 04-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu

La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul

Documentare 04-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)

Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du

Documentare 04-05-2025 09:00

4 mai - Ziua internațională a pompierilor

Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir

Documentare 04-05-2025 08:00

4 mai - Ziua mondială a râsului

Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '

Documentare 04-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 04-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti

Documentare 04-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai

Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 03-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)

Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic