logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

17 martie - Ziua Sfântului Patrick. Ziua naţională a Republicii Irlanda

Image

Ziua Sfântului Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, este sărbătorită, în fiecare an, la 17 martie, fiind data la care, în anul 461, episcopul creştin Patricius trecea la cele veşnice, potrivit https://www.history.com/. Sfântul Patrick este înfăţişat în iconografie ţinând în mână un trifoi (o plantă cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în fiinţă, dar întreit în persoane, conform site-ului https://www.crestinortodox.ro/.

Pe numele său real, Maewyn Succat, acesta s-a născut în jurul anului 385, în Britania (atunci, parte a Imperiului Roman). În jurul vârstei de 16 ani a fost răpit şi dus în Irlanda, fiind pus să aibă grijă de oi, notează site-ul https://www.almanac.com/. În cei şase ani cât a durat captivitatea, a încercat să fugă de două ori, dar a fost prins; a treia oară a reuşit să scape, întorcându-se în locurile natale. În timpul acelor ani de sclavie, el a descoperit religia creştină. A petrecut următorii ani într-o mănăstire, pregătindu-se pentru munca sa misionară. Şi-a desăvârşit educaţia religioasă în Franţa, fiind o perioadă îndelungată ucenicul episcopului Gherman din Auxerre, care l-a hirotonit diacon, preot şi episcop. Şi-a luat numele de Patricius. În anul 432, a fost trimis în Irlanda, pentru a-i creştina pe irlandezi, notează site-ul http://icalendrier.fr/.

 

 

Sursa foto: history.com 


În Irlanda, Ziua Sfântului Patrick a fost marcată prin procesiuni în secolele IX-X. A fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea, papa Urban al VIII-lea incluzând-o în calendarul creştin al sărbătorilor. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul a avut iniţiativa organizării Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, începând din 1996, în fiecare an, la Dublin, potrivit site-ului https://stpatricksfestival.ie/.

 


Festivalul St. Patrick a crescut de la un eveniment de o singură zi la un eveniment de patru zile, cu muzică, spectacol, dans, teatru, literatură, arte vizuale, mâncare, wellness, activităţi comunitare şi multe altele. Este recunoscut la nivel global ca unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, cu o acoperire globală de peste 700 de milioane de oameni în 2022.

 

 

Sursa foto: history.com 


În 2023, evenimentul are loc în perioada 16-19 martie, punctul culminant fiind Parada de Ziua Sf. Patrick, în 17 martie, care se desfăşoară sub tema "We Are One" ("Mar A Cheile Sinn"). Tema reaminteşte tuturor că atunci când acţionăm cu demnitate şi respect ca "UNUL", ne putem proteja unii pe alţii dar şi lumea în care trăim.

Festivalul Quarter, organizat la Muzeul Naţional al Irlandei, Festivalul "Me Auld Flower", cu mâncare şi băutură tradiţională, "St. Patrick's Day Family Fest" la National Print Museum, "The Big Little Treasure Hunt" la Micul Muzeul din Dublin, Ballad Walking Tours, "New York/New Irish | A Diaspora of Artists" la Guinness Storehouse, tur ghidat "Forty Shades of Green - Folklore of the Irish Flora" la Grădinile Botanice Naţionale, sunt doar câteva dintre evenimentele ce au loc în fiecare zi a Festivalului St. Patrick.

În 2022, după doi ani în care festivalul nu a putut fi organizat din cauza restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, acesta a reuşit să conecteze, prin artele, cultura şi moştenirea irlandeză contemporană şi tradiţională, familiile, prietenii şi comunităţile din Irlanda şi din întreaga lume, sub tema "Connections/Naisc".

Prima paradă organizată de Ziua Sf. Patrick nu a avut loc în Irlanda, ci în America. Potrivit surselor, parada a avut loc la 17 martie 1601 într-o colonie spaniolă, astăzi, St. Augustine, în Florida. În anul anterior, o celebrare a Sf. Patrick fusese organizată de vicarul irlandez al coloniei spaniole, Ricardo Artur, arată https://www.history.com/.

La mai mult de un secol distanţă, soldaţii irlandezi ce serveau în armata engleză au mărşăluit la 17 martie 1772, prin oraşul New York, celebrându-l pe sfântul ocrotitor al irlandezilor. Pornind de aici, evenimente similare au început să fie organizate şi în alte oraşe americane precum Boston, Chicago, Philadelphia şi Savannah.

Numărul imigranţilor irlandezi în SUA a crescut semnificativ după Marea Foamete din secolul al XIX-lea, care a lovit ţara, culturile de cartofi fiind distruse în mai multe rânduri de mană. Au murit atunci peste un milion de irlandezi, iar alte aproximativ două milioane au imigrat în mai multe zone ale lumii. Irlandezii şi-au luat cu ei doar tradiţiile, astfel încât parada organizată de Sfântul Patrick a devenit, în timp, modalitatea acestora de a-şi manifesta identitatea. Una dintre cele mai îndrăgite tradiţii de Ziua Sfântului Patrick este cea a colorării în verde a apelor râului Chicago, o tradiţie începută în 1962.

 

 

Sursa foto: history.com  


Ziua Sf. Patrick este sărbătorită în întreaga lume: din Irlanda, Statele Unite, Canada şi Australia şi până în Japonia şi Singapore. Reţetele populare de Ziua Sf. Patrick includ pâinea irlandeză cu bicarbonat de sodiu, mâncarea cu carne de vită sărată şi varză şi piureul de cartofi specific. Totodată, oamenii poartă articole de îmbrăcăminte în culoarea verde, culoarea fiind asociată cu Irlanda, supranumită "Insula de Smarald".

 

 

Sursa foto: history.com 


Un alt simbol al sărbătorii irlandeze, pe lângă culoarea verde şi trifoiul (shamrock) este spiriduşul (Leprechaun). Numele irlandez al acestei figuri a folclorului irlandez este "lobaircin", însemnând "om mic". Credinţa în spiriduşi provine probabil din credinţa celtică în zâne, care îşi puteau folosi puterile magice pentru a sluji binele sau răul. În basmele populare celtice, spiriduşii erau personaje irascibile, responsabile pentru repararea pantofilor celorlalte zâne, potrivit https://www.history.com/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: theglobeandmail.com

Afisari: 34

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz

Documentare 01-05-2025 08:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d