Accidente turistice petrecute în zone montane (cronologie 2018-2023)

Trei persoane au fost surprinse de o avalanşă, joi, 23 februarie 2023, pe Vârful Prislop din Munţii Pietrosul Rodnei, pe raza UAT Borşa. Un turist a decedat, iar alţii doi sunt în viaţă, urmând a fi evaluaţi medical, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuţ.
Din informaţiile disponibile în acest moment, victimele sunt turişti polonezi, aflaţi la schi.
Mai multe accidente turistice s-au petrecut în ultimii ani în diferite zone montane din ţară:
2022
22 octombrie - O turistă de 24 de ani din judeţul Neamţ a murit în Bucegi, după ce s-a împiedicat şi a căzut în gol. Tânăra se afla împreună cu alte trei persoane pe traseul de la Crucea Caraiman spre cabana Caraiman. La un moment dat, fata s-a împiedicat şi a căzut aproximativ 200 de metri în abrupt, spre Valea Jepilor Mici, din Brâna Caraimanului.
9 octombrie - Un băiat de 12 ani care participa la un motocros în vecinătatea vârfului Iancu din Munţii Gutâi a căzut într-o prăpastie şi a suferit multiple politraumatisme.
15 ianuarie - Un turist care se afla în drumeţie în masivul Călimani a fost găsit de salvamontişti mort în zona staţiei meteo Reţitiş, la aproape 2.000 de metri altitudine.
3 ianuarie - Un turist în vârstă de 58 de ani s-a accidentat după ce a căzut cu ATV-ul într-o zonă muntoasă din Băile Olăneşti. Acesta a suferit un traumatism de membru inferior. Accidentul a avut loc pe o porţiune cu multă gheaţă a unui traseu montan din Munţii Căpăţânii, nerecomandat turiştilor în perioada de iarnă.
2021
11 septembrie - Trei tineri, două fete şi un băiat, au suferit multiple traumatisme după ce au căzut cu un ATV într-o râpă în Munţii Sebeşului, în Luncile Prigoanei.
2020
2 februarie - Un bărbat şi o femeie au căzut cu ATV-ul într-o râpă, pe drumul spre Cota 1400 din Sinaia. Bărbatul de 23 de ani şi femeia de 25 de ani, ambii de naţionalitate spaniolă, au căzut cu ATV-ul de la aproximativ 8 metri prezentând diferite traumatisme.
26 ianuarie - Un tânăr de 17 ani, din Bucureşti, a murit într-un accident pe pârtia de schi la Predeal, după ce, împreună cu un prieten, a furat un snowmobil.
2019
18 septembrie - Un turist olandez în vârstă de 62 de ani s-a accidentat în munţii Bucegi suferind o fractură la picior.
14 septembrie - Un turist aflat într-o drumeţie în munţii Făgăraş a căzut, suferind multiple traumatisme.
21 aprilie - Un adolescent, în vârstă de 16 ani, cu cetăţenie ungară care se afla într-o drumeţie cu părinţii săi a alunecat şi a căzut pe munte, în zona Harghita Mădăraş,suferind o fractură la un picior.
4 februarie - O persoană a decedat şi alte două au fost rănite, în urma unei avalanşe produse munţii Călimani, care a surprins un grup de turişti aflat la plimbare cu snowmobilele.
2018
26 august - O persoană decedată căzută în zona situată între Valea Ţapului şi Acele Morarului a fost extrasă de un elicopter SMURD.
21 iulie - Un bărbat a murit după ce a căzut de la zeci de metri în zona de creastă a masivului Făgăraş, sectorul vârful Moldoveanu - Iezerul triunghiular. Un alt bărbat a fost rănit după ce s-a accidentat pe versant, aflându-se în stare de conştienţă. Turiştii făceau parte dintr-un grup de 40 - 50 persoane care cobora de pe vârful Moldoveanu către Valea Rea.
29 aprilie - O femeie în vârstă de 43 de ani şi un copil de 11 ani, ambii din Bucureşti, au fost răniţi după ce au căzut pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi. În urma căzăturii, femeia a suferit o plagă în zona gambei, iar copilul un traumatism lombar.
11 aprilie - Trupurile a trei turişti din Iaşi, dispăruţi de mai multe zile în Masivul Făgăraş, au fost găsite fără viaţă de salvamontişti în zona Sâmbăta de Sus. Cei trei turişti erau bărbaţi cu vârsta de 62, 64 şi, respectiv, 18 ani. Dispariţia lor a fost sesizată la începutul lunii aprilie de către un preot de la Mănăstirea Breaza, de lângă Făgăraş, care a anunţat că o maşină cu care cei trei bărbaţi au ajuns în zonă stă nemişcată de câteva zile. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan; editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)