Accidente miniere (cronologie 2000-2023)

Trei persoane au decedat şi alte şapte au fost rănite, în urma unui accident în care au fost implicate 25 de persoane, produs la 17 ianuarie 2023, într-o carieră minieră din Gorj. Deoarece zona nu este accesibilă cu autospecialele de intervenţie, victimele vor fi transportate cu mijloace din dotarea carierei Jilţ Sud, pe o platformă betonată, unde se află echipajele de intervenţie. Potrivit primelor informaţii comunicate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, a fost activat Planul roşu de intervenţie, la faţa locului fiind trimise mai multe echipaje de pompieri, paramedici şi ambulanţe.
* * *
Cele mai grave accidente miniere din ţara noastră au avut loc la 29 noiembrie 1980, în mina Livezeni din Valea Jiului când o explozie în subteran a ucis 53 de persoane, şi la 2 noiembrie 1972, la mina Uricani, când o explozie a ucis 43 de persoane.
După anul 2000, cele mai grave accidente miniere au avut loc la:
15 noiembrie 2008 - O gravă explozie s-a produs în abatajul 431 de la mina Petrila din Valea Jiului, la circa 950 metri în subteran. Cauza a fost o acumulare de gaz metan. Explozia a fost urmată, la patru ore, de încă una, şi s-a soldat cu 13 morţi şi 14 răniţi.
14 ianuarie 2006 - În oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin, şapte persoane au murit şi alte cinci au fost rănite, în urma unei explozii subterane produsă din cauza acumulării de gaz metan.
15 mai 2002 - La mina Vulcan din Valea Jiului au murit zece mineri, iar alţi patru au fost răniţi, în urma unei explozii de gaz metan.
7 august 2001- Într-un abataj al minei Vulcan din Valea Jiului, 14 mineri au murit şi alţi patru au fost răniţi din cauza intoxicării cu monoxid de carbon, a arsurilor de gradul I-IV şi a traumatismelor provocate de o explozie de gaz metan.
8 mai 2000 - La Exploatarea Minieră de nisip cuarţos de la Hudeşti, judeţul Botoşani, şapte mineri şi-au pierdut viaţa, din cauza unei explozii accidentale, la suprafaţă, a încărcăturii explozive pregătite pentru dislocarea zăcământului de nisip folosit pentru fabricarea sticlei.
* * *
2019
7 mai - Un electrician de 42 de ani de la Exploatarea Minieră (EM) Lupeni din Hunedoara a suferit un accident de muncă în timp ce lucra la un transformator de înaltă tensiune. Victima a suferit arsuri pe 25% din suprafaţa corpului.
2018
18 iulie - Un miner a fost rănit şi un altul a murit în urma unei surpări care s-a petrecut în subteranul Minei Lupeni, din Valea Jiului, la aproximativ trei kilometri de intrarea în mină.
23 mai - Un miner de la exploatarea de cărbune Livezeni, din Valea Jiului, a murit într-un accident de muncă produs în subteran, în timp ce transporta materiale pentru un abataj mecanizat. Minerul, în vârstă de 41 de ani, ar fi fost lovit în zona capului de o piesă metalică în greutate de circa 150 de kilograme.
2017
30 octombrie - Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi într-o deflagraţie care s-a produs pe o galerie a minei Uricani, din Valea Jiului. Cei patru mineri coborâseră la 50 de metri sub pământ ca să ridice un dig. Ulterior, la 9 noiembrie, unul dintre minerii răniţi care fusese transportat la Spitalul de Arşi din Capitală a murit. Acesta suferise 40% arsuri pe suprafaţa corpului şi arsuri de căi respiratorii.
5 octombrie - Într-o galerie din Mina Lupeni, Valea Jiului, a avut loc o surpare care a surprins 11 mineri. Opt dintre aceştia au reuşit să iasă la suprafaţă, trei rămânând blocaţi sub dărâmături. Unul dintre mineri a fost găsit decedat de către salvatori, un altul a murit la 6 octombrie 2017, deşi a fost transportat la Bucureşti cu elicopterul la spitalul Floreasca, iar cel de-al treilea se afla într-o stare mai bună, fiind internat pentru investigaţii la spitalul din Petroşani. Surparea de la Mina Lupeni, în care doi mineri şi-au pierdut viaţa, iar altul a fost rănit, a fost încadrată ca accident colectiv de muncă cu trei victime.
2013
17 octombrie - Un accident minier produs la mina Roşiuţa, din judeţul Gorj, s-a soldat cu un mort şi 12 răniţi.
2012
18 iunie - Doi angajaţi ai Exploatării Miniere Petrila au fost opăriţi cu abur sub presiune, în timpul unei operaţiuni pe care o executau la o galerie din subteran pentru a răci o zonă aflată în spatele unui dig de izolare. În accident un inginer şi un miner şef de brigadă au suferit arsuri de gradele 3 şi 4 din cauza apei supraîncălzite, fiind transportaţi cu un elicopter SMURD la un spital din Bucureşti.
2011
15 noiembrie - Un bărbat a murit în mina Botuşanu aparţinând Exploatării Miniere Crucea din subordinea Companiei Naţionale a Uraniului. Accidentul s-a produs în urma unei explozii controlate la un abataj din mină, cel mai probabil din cauza unei erori umane. Bărbatul avea 42 de ani, era din zona Borca, judeţul Bacău, şi lucra de 20 de ani în minerit.
9 noiembrie - Un miner de 42 de ani şi-a pierdut viaţa într-un accident de muncă la Exploatarea Subterană Lupoaia din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, municipiul Motru, după ce a fost lovit în zona capului de o grindă. Bărbatul lucra la exploatarea minieră de mai bine de 20 de ani.
27 octombrie - Un miner de la Exploatarea Minieră Paroşeni, judeţul Hunedoara, a fost rănit după ce o bucată de cărbune s-a desprins din peretele unei galerii din subteran şi i-a strivit un picior. Acesta lucra ca vagonetar, iar bucata de huilă care s-a desprins din galerie i-a prins piciorul pe o laterală a unei benzi transportoare dintr-un abataj mecanizat din subteran.
5 februarie - Cinci mineri au murit în subteranul minei Uricani, cel mai probabil din cauza unei explozii ca urmare a unei acumulării de gaz metan. Aceştia, un inginer şi patru electricieni, lucrau la depanarea unui transformator electric.
2009
1 noiembrie - O puternică explozie s-a produs într-o galerie hidroenergetică subterană din localitatea buzoiană Nehoiaşu, în punctul Arsele. O echipă de zece muncitori de la Hidroconstrucţia Siriu se afla în subteran în momentul producerii deflagraţiei, şase dintre aceştia fiind răniţi.
9 februarie - O explozie a avut loc la mina din Paroşeni, judeţul Hunedoara. Toţi minerii care care se aflau în mină au fost evacuaţi, neînregistrându-se victime.
2008
6 mai - Un accident de muncă în subteranul minei Vulcan s-a soldat cu rănirea a doi mineri.
12 aprilie - Un accident la Exploatarea Minieră Paroşeni s-a soldat un un mort şi un rănit.
2006
7 august - În mina Baia Nouă din judeţul Mehedinţi, doi mineri au rămas blocaţi în subteran în urma surpării unui perete al minei. Aceştia au murit pe loc, în urma unui şoc mecanic, iar trupurile lor neînsufleţite au fost scoase la suprafaţă după 24 de zile de eforturi de căutare. La Exploatarea Minieră de la Baia Nouă un accident similar a avut loc în anul 1993, când doi mineri şi-au pierdut viaţa după ce un perete al minei s-a surpat.
8 mai - În mina Lupeni, judeţul Hunedoara, datorită unei viituri puternice, un miner a murit şi alţi patru au fost răniţi. Potrivit primelor cercetări, viitura în subteran s-a produs din cauza unor acumulări de apă în goluri de deasupra galeriilor.
2004
6 iulie - Un angajat al Exploatării Miniere Livezeni a murit electrocutat într-un accident de muncă produs la suprafaţă într-o staţie de transformare a energiei electrice aflată la mina Dâlja, judeţul Hunedoara.
22 mai - Doi mineri au murit, iar alţi doi au fost răniţi într-un accident colectiv de muncă produs în subteranul Minei de la Uricani din cadrul Companiei Naţionale a Huilei Petroşani.
2003
20 martie - Trei salvatori mineri de la Exploatarea minieră Lonea au suferit arsuri, după ce din tavanul galeriei, au căzut bucăţi de cărbune aprins, în timp ce lucrau la amenajarea unui dig unde se semnalase fenomenul de aprindere a cărbunelui.
2002
22 decembrie - Un artificier a murit şi alţi trei mineri au fost răniţi în urma aprinderii gazului metan existent în subteran la locul de puşcare, în sectorul 1 al Minei Lonea.
2000
8 martie - Patru mineri au murit la Exploatarea Minieră Iara din judeţul Cluj, în urma intoxicării cu monoxid de carbon produs de un incendiu din subteran. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 5-11 mai 2025
Reuniunea informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich, rezoluția privind viziunea Parlamentului și solicitările sale privind bugetul UE pentru perioada 2028-2034, instituirea Ordinului European de Merit, sprijinul suplimentar acordat de Comisia Europeană pentru a sprijini statele membre în implementarea Pactului privind migrația și azilul, noi inve
Retrospectiva evenimentelor interne 5-9 mai 2025
Publicarea de către AEP a rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, validarea primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională și calificarea lui Nicușor Dan (independent) și a lui George Simion (AUR) în al doilea tur, demisia premierului Marcel Ciolacu din fruntea guvernului și ieșirea PSD din coaliția de guvernare, desemnarea
FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)
La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră
9 mai - Ziua Națională a Oinei
La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a
9 Mai - Ziua Europei
Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d
CITATUL ZILEI
'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai
Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)
Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a
Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)
Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d
PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu
Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul
DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)
Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)
La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit
Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)
În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc