TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Doar cu buletinul la Paris'' (2015)

Filmul "Doar cu buletinul la Paris", regizat de Şerban Marinescu după un scenariu scris de regizor şi Denis Dinulescu, a avut premiera în 2015.
Un modest profesor de franceză, care ajunge suplinitor la un liceu din localitatea Ciorogârla, unde predă religie şi sport, uneori şi geografie, strânge de câţiva ani câte un leu pe zi, într-un borcan, ca să-şi îndeplinească visul de-o viaţă: o excursie la Paris. În schimbul unor favoruri, primarul din Ciorogârla îi promite că-l duce la Paris, dar până la urmă îşi ia în acea excursie amanta şi echipa locală de fotbal, lăsându-l pe bietul profesor dezamăgit. El se întoarce în garsoniera lui bucureşteană, unde are diferite discuţii sau confruntări cu personaje pitoreşti, în frunte cu administratorul blocului, care vrea să-l evacueze pentru neplata întreţinerii.
"Regizorul filmelor 'Cel mai iubit dintre pământeni', 'Ticăloşii' sau 'Cei care plătesc cu viaţa' revine cu o nouă producţie despre România actuală, despre resemnare, speranţă şi haz de necaz. Şerban Marinescu a realizat o satiră la adresa societăţii româneşti, ţesută în jurul unui profesor modest de limba franceză, care toată viaţa a visat să vadă Parisul. Într-o ţară a respectului pentru valoare, în care lozinca 'La vremuri noi, tot noi!' nu are fundament, unde politicienii au experienţa vieţii reale, iar pensionarii înţeleg cu adevărat ce s-a câştigat în '89, într-o ţară în care democraţia este trăită ca în vest, cu poliţia mereu la datorie şi în care speranţa abia mai trăieşte, 'Doar cu buletinul la Paris' vine să întărească exact contrariul!!! Realitatea loveşte nemilos în visul celui naiv, iar oamenii oneşti constată că 'am ajuns la mâna mitocanilor'. Suntem nevoiţi întotdeauna... 's-o luăm de la capăt'!", notează site-urile https://www.cinemagia.ro/ şi http://aarc.ro/, în prezentarea filmului.
Actorul Mircea Diaconu, interpretul profesorului de limba franceză, declara: "Mi s-a întâmplat foarte rar să joc într-un film şi când îl văd întreg, să mi se pară altfel... adică făcându-l, îmi părea o poveste hazlie din Berceni, iar când am văzut filmul întreg la premieră mi s-a părut o poveste tragi-comică a unei Românii eşuate fără vină", potrivit site-ului https://www.icr.ro/.
Într-o cronică de film realizată în 2015, Cristina Corciovescu scria că filmul "Doar cu buletinul la Paris" este "o comedie tristă, care pe parcursul a 98 de minute înghesuie toate păsurile şi ofurile societăţii româneşti actuale."
"Astfel, filmul lui Şerban Marinescu pare un fel de compendiu al situaţiilor şi replicilor pe diferite teme ale vieţii noastre de azi pescuite parcă din emisiunile TV: corupţia, lipsurile, Revoluţia, mineriada, infidelitatea conjugală, meciurile trucate, copiii străzii, pedofilia, televiziunile, poliţia, programele şcolare, nostalgicii etc.", nota criticul de film.
Făcând un rezumat al subiectului peliculei, cronica vorbeşte despre un profesor de franceză suplinitor la diferite materii, de la un liceu din Ciorogârla, care "îi face primarului tot felul de servicii mai mult sau mai puţin onorante - de la căratul sticlelor de vin până la 'forţarea' scorului echipei de fotbal locale - pentru că acesta i-a promis să-i îndeplinească visul: o vizită la Paris".
"Primarul preferă însă să-şi ia amanta, o tânără căreia îi promite de mai multă vreme că va divorţa şi-şi va abandona familia (nevastă şi patru fetiţe) de dragul ei. Rămas acasă, profesorul îşi continuă existenţa modestă şi singuratică între pălăvrăgeala nostalgică a unui vecin, agresiunile administratorului de bloc, talk show-urile TV cu Radu Tudor şi Mircea Badea. Când într-o dimineaţă descoperă aciuiat pe bloc un copil al străzii, televiziunea face din profesor eroul zilei, în timp ce poliţia îl duce la secţie bănuindu-l de pedofilie.", scrie Cristina Corciovescu în cronica filmului.
În opinia sa, "mai interesantă decât acest deja vu tematic este ideea lui Şerban Marinescu de a presăra filmul cu rapeluri la diferite filme româneşti", exemplificând cu: " 'Buletinul' din titlu împreună cu Mircea Diaconu protagonist trimit imediat cu gândul la comediile lui Virgil Calotescu din anii '80; secvenţa introductivă este un citat din 'Mere roşii' de Alexandru Tatos; Cecilia Bârbora (aici soţia administratorului de bloc) pare descinsă direct din 'Marilena' lui Mircea Daneliuc şi pentru a nu fi nici un dubiu personajul fuge de acasă cu Nicodim Ungureanu (tot amant în 'Marilena')".
"Acest joc de-a v-aţi ascunselea prin istoria cinematografului românesc şi echipa de actori de top (o specialitate a lui Şerban Marinescu) constituie atuurile filmului.", opinează criticul de film, potrivit site-ului http://aarc.ro/.
Din distribuţie fac parte actorii: Răzvan Vasilescu, Mircea Diaconu, Cuzin Toma, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Dorel Vişan, Nicodim Ungureanu, Cecilia Bârbora, Costel Caşcaval, Anca Sigartău, Rodica Lazăr, Mihaela Sîrbu, Ion Sapdaru, Valentin Popescu, Nicolae Urs, Florin Petrescu. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și