Fotbal: Cupa Mondială 1958 - Suedia

În premieră, turneul final al Cupei Mondiale de fotbal a fost găzduit de o ţară din Scandinavia. Ajunsă la ediţia cu numărul şase, competiţia s-a jucat în Suedia, între zilele de 8 şi 29 iunie 1958.
FIFA a desemnat Suedia pentru organizarea Cupei Mondiale din 1958 în cadrul congresului din 23 iunie 1950, notează www.fifa.com.
Pentru calificarea la turneul final din Suedia, s-au înscris în competiţie, pentru prima dată în istorie, peste 50 de ţări din toată lumea.
Cele 16 echipe care au participat la turneul final din Suedia au provenit din trei confederaţii: trei echipe din America de Sud (Argentina, Brazilia şi Paraguay), una din America de Nord şi Centrală (Mexic) şi 12 din Europa (Anglia, Austria, Cehoslovacia, Franţa, Republica Federală Germania, Irlanda de Nord, Iugoslavia, Scoţia, Suedia, Ţara Galilor, Ungaria şi Uniunea Sovietică), conform http://www.fifa.com.
Partidele s-au disputat pe 12 stadioane, amplasate în tot atâtea oraşe: arena Rasunda din Solna (un cartier al capitalei Stockholm), Olympia Stadium din Helsingborg, Malmo FF din Malmo, Orjans Vall din Halmstad, Arosvallen din Vasteras, Idrottsparken din Norrkoping, Tunavallen din Eskilstuna, Eyravallen din Orebro, Jarnvallen din Sandviken, Nya Ullevi din Goteborg, Rimnersvallen din Udevalla, Ryavallen din Boras.
Cele 16 echipe participante au fost împărţite, similar ediţiei din 1954, în patru grupe, fiecare echipă trebuind să joace în grupă împotriva celorlalte trei. Primele două echipe din fiecare grupă avansau în sferturile de finală - faza eliminatorie - cu menţiunea că, dacă locurile doi şi trei din grupă terminau la egalitate de puncte, echipele în cauză disputau un meci de baraj.
Echipa Angliei a dezamăgit la CM 1958. Totuşi, eşecul britanicilor a avut o explicaţie. La 6 februarie 1958, fotbalul englez a fost grav afectat de o tragedie aviatică. Echipa engleză Manchester United, care avea în componenţa sa şi jucători selecţionaţi la echipa naţională, se întorcea de la Belgrad, unde disputase cu Steaua Roşie un meci pentru Cupa Campionilor. După escala pe aeroportul din Munchen, la decolarea spre Londra, avionul nu a putut obţine altitudinea necesară şi s-a prăbuşit, din cauza zăpezii şi a gheţii care acoperea aripile. În acest accident şi-au pierdut viaţa 23 de persoane, printre care opt jucători, trei conducători ai echipei şi opt ziarişti care însoţiseră formaţia.
În faza sferturilor, Brazilia a trecut la limită de Ţara Galilor cu scorul de 1-0, Franţa s-a impus fără emoţii în faţa Irlandei de Nord cu 4-0, ţara gazdă a eliminat din competiţie URSS cu un sec 2-0, iar campioana en-titre, RFG, a depăşit selecţionata similară a Iugoslaviei cu 1-0.
Semifinala dintre Franţa şi Brazilia, jucată la 24 iunie, a fost cel mai frumos meci al turneului. Chiar dacă Fontaine a egalat golul de deschidere marcat de Vava, brazilienii au revenit şi s-au impus cu 5-2, datorită evoluţiilor remarcabile ale lui Pelé şi Didi.
În cealaltă semifinală a turneului, disputată tot la 24 iunie, gazdele au învins Germania de Vest cu 3-1. A fost succesul lui Gunnar Gren, Kurt Hamrin şi Lennart Skoglund, iar fosta campioană mondială, antrenată de acelaşi Sepp Herberger, pleca acasă fără să ocupe un loc pe podium.
Nemţii au pierdut ulterior şi în finala mică, împotriva Franţei. Elevii lui Albert Batteaux au învins cu 6-3.
Ultimul act al Cupei Mondiale din 1958 a avut loc la 29 iunie, pe stadionul Rasunda din Stockholm, în prezenţa a 51.800 de spectatori. Suedezii au deschis scorul în minutul 4, prin Nils Liedholm, dar avantajul nu a durat mult. Brazilienii Vava (minutele 9 şi 32), Pelé (55 şi 90) şi Zagallo (68) au făcut legea pe teren, nelăsându-le suedezilor decât permisiunea de a marca încă o dată, în mod onorific: Agne Simonsson a redus diferenţa în minutul 80. Scor final: 5-2. Brazilienii au fost felicitaţi de însuşi regele Suediei, Gustav al IV-lea, prezent la ceremonia de acordare a medaliilor.
Astfel, învinsă acasă în finala de pe Maracana în 1950, Brazilia s-a revanşat, câştigând Cupa Jules Rimet după o evoluţie excepţională, în care au fost descoperiţi doi tineri jucători, adevărate genii ale balonului: Pelé, în vârstă de numai 17 ani, şi Garrincha, o extremă inegalabilă.
La CM 1958, s-au marcat în total 126 de goluri în cele 35 de jocuri disputate, notează http://www.fifa.com. Toate echipele au reuşit să înscrie. Media a fost de 3,6 reuşite pe meci. Golgheterul campionatului a fost francezul Just Fontaine, cu nu mai puţin de 13 reuşite. În urma lui s-au clasat brazilianul Pelé şi germanul Helmut Rahn, cu câte şase goluri.
Cele mai multe goluri au fost înscrise, la nivel de echipă, de reprezentativa Franţei (23), urmată de Brazilia (12), Suedia şi Germania de Vest (câte 11).
A fost prima Cupă Mondială la care a jucat legendarul brazilian Pelé, pe numele său adevărat Edson Arantes do Nascimento, atunci în vârstă de 17 ani şi 8 luni. Au asistat în tribune, în total, 919.580 de spectatori. Media a fost de 26.273 de persoane prezente la fiecare meci al Cupei Mondiale din Suedia. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: www.fifa.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace