logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 25 de ani de la semnarea Tratatului de la Amsterdam (2 octombrie)

Image

La 2 octombrie 1997 a fost semnat Tratatul de la Amsterdam, de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană, a Tratatelor de instituire a Comunităţilor Europene şi a anumitor acte conexe, conform www.europarl.europa.eu.

Adoptat la 16-17 iulie 1997, Tratatul a fost semnat, în octombrie, de către cei 15 lideri ai statelor membre UE de la acea vreme, în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, José María Gil-Robles (1997-1999). Intrat în vigoare la 1 mai 1999, Tratatul de la Amsterdam l-a amendat pe cel de la Maastricht (1992), iar modificările substanţiale introduse au fost menite să pregătească UE pentru viitoarea sa extindere. În plus, procedura de codecizie a fost simplificată, iar domeniul său de aplicare a fost extins. Parlamentul avea acum dreptul de a aproba Preşedintele Comisiei, notează sursa citată.

Discuţiile privind actualizarea şi clarificarea Tratatului de la Maastricht au început în martie 1996, când s-a deschis la Torino o Conferinţă interguvernamentală (CIG) pentru revizuirea Tratatului UE. Tratatul a simplificat diversele tratate ale UE prin modificarea sau eliminarea a peste 50 de articole. Documentul a stabilit următoarele obiective: promovarea progresului economic şi social, a unui nivel ridicat de ocupare a forţei de muncă şi a unei dezvoltări durabile şi echilibrate; afirmarea identităţii UE pe scena internaţională; consolidarea drepturilor şi intereselor resortisanţilor UE; menţinerea şi dezvoltarea UE ca spaţiu de libertate, securitate şi justiţie; menţinerea şi dezvoltarea corpusului legislaţiei UE (cunoscut drept ''acquis-ul comunitar'').

De atunci, metoda comunitară s-a aplicat în domenii importante care ţineau până în acel moment de ''cel de-al treilea pilon'' (interguvernamental-confederaţie), cum ar fi azilul, imigraţia, trecerea frontierelor externe, lupta împotriva fraudei, cooperarea vamală şi cooperarea judiciară în materie civilă, precum şi unei părţi importante a cooperării în temeiul Acordului Schengen. Acordul Schengen referitor la libera circulaţie, fără paşaport, în cadrul UE a fost, astfel, înglobat în sistemul juridic al UE (Regatul Unit şi Irlanda nu au participat la acest mecanism).

Politica externă şi de securitate comună (PESC) a fost consolidată, printre altele, prin: facilitarea adoptării de strategii, acţiuni şi poziţii comune şi printr-o cooperare mai sistematică între ţările UE; includerea tuturor problemelor legate de securitatea UE, inclusiv dezvoltarea treptată a unei politici de apărare comune, în cadrul PESC; cerinţa ca statele membre sa îşi coordoneze poziţiile în cadrul organizaţiilor internaţionale, îndeosebi în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite; crearea funcţiei de Înalt Reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună - rol conferit secretarului general al Consiliului; înfiinţarea unei unităţi de planificare a politicii şi de alertă rapidă, evidenţiază https://eur-lex.europa.eu.

În privinţa Cooperării poliţieneşti şi judiciare în materie penală s-a decis folosirea resurselor Europol în domenii precum contactele dintre procurori şi anchetatori şi crearea unei reţele de cercetare, documentare şi statistici referitoare la criminalitatea intracomunitară.

În ceea ce priveşte aspectele instituţionale, procedura de codecizie, prin care guvernele din UE, hotărând cu majoritate calificată, şi Parlamentul European adoptă împreună legislaţia, a fost extinsă la majoritatea domeniilor de politică şi s-au stabilit norme clare pentru gestionarea oricăror diferende prin intermediul comitetului de conciliere.

Conform prevederilor Tratatului, Parlamentul European are un prag maxim de 700 de membri, elaborează un proiect de procedură uniformă pentru alegerile europene, votează pentru a aproba desemnarea preşedintelui Comisiei Europene şi a celorlalţi membri ai Comisiei ca organism.

Tratatul mai prevede că guvernele din UE pot retrage drepturile unei ţări membre conferite de tratat, inclusiv dreptul de a vota propunerile de acte legislative, dacă se consideră că aceasta ''a încălcat în mod grav şi repetat'' principiile fundamentale ale UE.

Deşi scopul iniţial al Tratatului de la Amsterdam a fost de a asigura capacitatea de acţiune a UE şi după extinderea spre est, au existat o serie de probleme nerezolvate privind integrarea europeană, cum ar fi: dimensiunea şi componenţa Comisiei, ponderarea voturilor în Consiliu şi extinderea votului cu majoritate calificată. Astfel, Consiliul European de la Helsinki din 1999 a decis ca problemele nesoluţionate de Tratatul de la Amsterdam şi toate celelalte modificări necesare pentru pregătirea extinderii sa fie abordate în cadrul unei CIG. Conferinţa a fost deschisă la 14 februarie 2000, şi-a încheiat activitatea la Nisa, la 10 decembrie 2000, având ca rezultat Tratatul de la Nisa, semnat la 26 februarie 2001.

Cronologia integrării europene cuprinde şi Tratatul de la Lisabona, demarat sub forma unui proiect constituţional la sfârşitul lui 2001 (Declaraţia Consiliului European privind viitorul Uniunii Europene sau Declaraţia de la Laeken), urmat în 2002 şi 2003 de Convenţia europeană, care a elaborat Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa (Tratatul constituţional). Procesul care a dus la elaborarea Tratatului de la Lisabona este rezultatul negativ a doua referendumuri (Franţa şi Ţările de Jos), în 2005, asupra Tratatului constituţional. În final, în temeiul declaraţiei de la Berlin din martie 2007, Consiliul European din 21-23 iunie 2007 a adoptat un mandat detaliat pentru o CIG ulterioară, sub egida Preşedinţiei portugheze. CIG şi-a încheiat lucrările în octombrie 2007, iar Tratatul a fost semnat în cadrul Consiliului European de la Lisabona din 13 decembrie 2007 şi a fost ratificat de toate statele membre. Tratatul de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene a intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: europarl.europa.eu

Afisari: 46

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit