logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Palatul Buckingham din Londra

Image

Palatul Buckingham este reşedinţa şi centrul administrativ al Familiei Regale britanice. Monumentala construcţie, înconjurată de grădini întinse, este un important loc dedicat ceremoniilor de stat şi afacerilor politice ale Regatului Unit. Este, în acelaşi timp, o atracţie turistică majoră. Pentru o monarhie care se întinde de-a lungul a aproape 1.000 de ani, Palatul Buckingham este o reşedinţă relativ nouă, notează https://www.history.com.

 



Începând din 1952, timp de 70 de ani, Palatul Buckingham a fost reşedinţa celui mai longeviv monarh britanic - Elisabeta a II-a - care a încetat din viaţă la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Prinţesa moştenitoare Elisabeta a fost proclamată regină şi a acces la tron la 6 februarie 1952, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a s-a desfăşurat la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, arată site-ul https://www.royal.uk/.

 



Timp de mai bine de 300 de ani, din 1531 până în 1837, reşedinţa oficială a regelui Angliei, la Londra, a fost Palatul St. James. Situat în apropierea Palatului Buckingham, St. James este, în continuare, reşedinţa mai multor membri ai familiei regale.

Terenul pe care se află Palatul Buckingham, în cartierul Londrei cunoscut sub numele de Westminster, aparţine coroanei britanice de mai bine de 400 de ani. Situat de-a lungul râului Tyburn, acesta a avut o serie de proprietari, inclusiv William Cuceritorul şi călugării de la Westminster Abbey.

 



Se spune că regelui James I (1603-1625) i-a plăcut terenul şi l-a achiziţionat pentru a fi folosit ca un fel de grădină pentru membrii regali. În acel moment, acolo se afla o casă, care a trecut printr-o succesiune de proprietari până în 1698, când a fost vândută unui bărbat pe nume John Sheffield care, mai târziu, a devenit duce de Buckingham, de unde şi numele proprietăţii. Sheffield a decis să construiască o nouă reşedinţă la începutul anilor 1700. Proiectată şi construită de William Winde şi John Fitch, clădirea care a devenit cunoscută sub numele de "Casa Buckingham" a fost finalizată în jurul anului 1705, potrivit https://www.history.com.

George al III-lea (1760-1820) a cumpărat Casa Buckingham în 1761, pentru soţia sa, regina Charlotte, şi a devenit cunoscută drept Casa Reginei. În 1820, i-a urmat la tron fiul său, George al IV-lea, care şi-a dorit să transforme această casă, în care a crescut şi copilărit, în reşedinţă regală oficială. L-a angajat pe arhitectul John Nash pentru extinderea şi renovarea structurii. A fost proiectată o nouă structură a Casei Buckingham, în care s-a păstrat clădirea principală, dar i s-a dublat dimensiunea, adăugându-i-se o nouă suită de camere în partea de grădină, orientată spre vest. S-a lucrat, la exterior, cu piatra moale provenită de la carierele de lângă Bath, stilul reflectând influenţa clasică franceză apreciată de rege. Aripile de nord şi de sud ale Casei Buckingham au fost demolate şi reconstruite la o scară mai mare. Un Arc de Triumf din marmură a fost realizat - piesa centrală a unei curţi extinse -, pentru a comemora victoriile britanice de la Trafalgar şi Waterloo.

 



Până în 1829, costurile crescuseră la aproape jumătate de milion de lire sterline. Extravaganţa lui Nash l-a costat slujba, iar la moartea lui George al IV-lea în 1830, fratele său mai mic, William al IV-lea (1830-1837), l-a angajat pe arhitectul Edward Blore pentru a termina lucrarea. Regele, însă, nu s-a mutat niciodată în Palat, preferând Clarence House.

Când clădirea Parlamentului a fost distrusă de un incendiu în anii 1830, William al IV-lea a oferit Palatul Buckingham drept noul sediu al legislativului. Oferta a fost respinsă. În 1833-1834, Parlamentul a votat pentru finalizarea mobilierului şi reamenajarea interioară a Palatului Buckingham, pentru a fi folosit ca reşedinţă regală oficială. După moartea lui William al IV-lea, în 1837, nepoata sa, Victoria, a preluat tronul şi a devenit primul rezident regal al Palatului Buckingham, după încoronarea care a avut loc la 28 iunie 1838, la Westminster Abbey.

 



Căsătoria ei cu prinţul Albert, în 1840, a scos în evidenţă o serie de deficienţe ale Palatului. O problemă a constituit-o lipsa camerelor pentru copii şi prea puţine dormitoare pentru vizitatori. În consecinţă, Arcul de Triumf a fost mutat - astăzi se află în colţul de nord-est al Hyde Park - şi s-a început construcţia unei noi aripi, creându-se astfel un patrulater. Arhitectul Blore a adăugat o mansardă clădirii principale a Palatului şi l-a decorat, la exterior, cu frize de marmură. Lucrarea a fost finalizată în 1847. Regina Victoria a locuit la Palatul Buckingham până la moartea ei, în 1901. Fiului său, Eduard al VII-lea, care i-a urmat la tron (1901-1910), i se atribuie reproiectarea interioară a palatului, intervenţie ce poate fi observată şi astăzi.

În 1913, în timpul domniei lui George al V-lea (1910-1936), s-a luat decizia refacerii faţadei estice, în urma deteriorării accentuate. Sir Aston Webb, un arhitect cu o serie de clădiri publice impunătoare în portofoliul său, a fost însărcinat să creeze un nou design. Webb a ales piatra dură de Portland, iar procesul de pregătire a acesteia a durat 12 luni. Lucrările, care au durat 13 săptămâni, au inclus şi îndepărtarea pietrelor de pe faţadă. Terminată în 1914, faţada orientată spre marea arteră - The Mall, deţine unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Palatului: faimosul balcon, unde cu prilejul ocaziilor speciale, membrii Familiei Regale îşi fac apariţia salutând mulţimea, potrivit https://www.rct.uk/.

 


Curtea actuală a Palatului, unde are loc Schimbarea Gărzii, a fost realizată în 1911, ca parte a proiectului Memorialul Victoria. Pe Poarta de Nord se face intrarea zilnică în Palat, în timp ce Poarta Centrală este folosită pentru ocazii de stat şi pentru plecarea gărzii după efectuarea schimbului. Lucrarea a fost finalizată chiar înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în 1914.

Astăzi, clădirea de 830.000 de metri pătraţi are 775 de camere, inclusiv 19 camere de stat, între care White Drawing Room, The Throne Room, The Ballroom, Music Room, 52 de dormitoare regale şi de oaspeţi, 188 de dormitoare pentru personal, 92 de birouri şi 78 de băi. De asemenea, există o galerie cu tablouri semnate de cei mai faimoşi pictori ai lumii, precum Rembrandt, Rubens, Van Dyck şi Claude, ce aparţin Colecţiei Regale. Tablourile sunt schimbate periodic. Monumentala scară a Palatului a fost realizată de John Nash, care s-a inspirat din designul teatrelor londoneze. Clădirea are o lungime de 108 de metri, 120 de metri adâncime (inclusiv patrulaterul central) şi 24 de metri înălţime. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.rct.uk

Afisari: 95

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-04-2025 14:05

Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025

Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile

Documentare 25-04-2025 10:45

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit

Documentare 25-04-2025 10:15

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)

Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi

Documentare 25-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)

Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen

Documentare 25-04-2025 09:45

25 aprilie - Ziua internațională a delegaților (ONU)

Ziua internațională a delegaților marchează aniversarea primei zile a Conferinței de la San Francisco, cunoscută drept Conferința Națiunilor Unite. La 25 aprilie 1945, delegații din cincizeci de țări s-au reunit pentru prima dată la San Francisco. Polonia nu a trimis un reprezentant deoarece componența noului său guvern nu a fost anunțată decât prea târziu pentru

Documentare 25-04-2025 09:30

Evenimentul East European Comic Con (25-27 aprilie)

În intervalul 25-27 aprilie 2025, are loc, la complexul Romexpo din București, evenimentul East European Comic Con (EECC), dedicat iubitorilor de filme, seriale, jocuri video, cosplay, benzi desenate și nu numai, potrivit comic-con.ro. Lista actorilor care sunt invitați speciali la această ediție cuprinde

Documentare 25-04-2025 09:15

25 aprilie - Ziua mondială de combatere a malariei (OMS)

Ziua mondială de combatere a malariei este marcată, anual, la 25 aprilie, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenția progresele care au fost realizate în prevenirea și controlul malariei, dar și pentru a accelera lupta împotriva acestei boli. T

Documentare 25-04-2025 09:10

25 aprilie - Ziua Justiției Militare

Ziua Justiției Militare este marcată în fiecare an la 25 aprilie. La această dat, în 1919 a luat ființă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înființarea unei structuri specializate în asigurarea asistenței juridice pentru armată, potrivit

Documentare 25-04-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Mitropolitul primat Calinic Miclescu (1875-1886)

Calinic Miclescu a fost Mitropolit al Moldovei între anii 1865-1875 și apoi Mitropolit primat între 1875-1886. S-a născut la data de 16 aprilie 1822, în Suceava, în familia marelui logofăt Scarlat Miclescu și a soției acestuia Maria (născută Beldiman), primind la botez numele Constantin. A intrat în monahism la Huși, la 18 iunie 1

Documentare 25-04-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (25 aprilie 1885)

Încercări pentru ca autocefalia Bisericii Ortodoxe Române să devină un fapt împlinit au fost inițiate și susținute încă din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Unirea Principatelor Române, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (5/17 ianuarie 1959), apoi în Țara Românească (24 ianuar

Documentare 25-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ca să fii orbit cu privire la alții, demult trebuie să nu te fi văzut nici pe tine.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)

Documentare 25-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 aprilie

Ortodoxe Izvorul Tămăduirii; Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu; Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului Greco-catolice Sf. ap. și ev. Marcu Romano-catolice Sf. Marcu, ev. În vin

Documentare 25-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 aprilie

Este a 115-a zi a anului 2025. Au mai rămas 250 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 13 m. Luna răsare la 04 h 55 m și apune la 17 h 24 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 24-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Elisabeta Polihroniade, mare maestră internațională a șahului

Elisabeta Polihroniade, legendă a șahului românesc, s-a născut la București, în ziua de 24 aprilie 1935. Licențiată a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, Elisabeta Polihroniade este singura româncă ce deține zece medalii olimpice cucerite la Olimpiadele de Șah, individual sau cu echipa, potrivit 'Enciclopediei

Documentare 24-04-2025 09:30

24 aprilie - Ziua mondială a protecției animalelor de laborator

La 24 aprilie este marcată anual Ziua mondială a protecției animalelor de laborator, o zi ce comemorează și evidențiază suferința animalelor din laboratoarele din întreaga lume. Pe lângă expunerea tratamentului la care sunt supuse aceste animale, această zi reprezintă o oportunitate de a arăta că există o cale mai bună, de a evidenția metodele științifice avansat