logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Palatul Buckingham din Londra

Image

Palatul Buckingham este reşedinţa şi centrul administrativ al Familiei Regale britanice. Monumentala construcţie, înconjurată de grădini întinse, este un important loc dedicat ceremoniilor de stat şi afacerilor politice ale Regatului Unit. Este, în acelaşi timp, o atracţie turistică majoră. Pentru o monarhie care se întinde de-a lungul a aproape 1.000 de ani, Palatul Buckingham este o reşedinţă relativ nouă, notează https://www.history.com.

 



Începând din 1952, timp de 70 de ani, Palatul Buckingham a fost reşedinţa celui mai longeviv monarh britanic - Elisabeta a II-a - care a încetat din viaţă la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Prinţesa moştenitoare Elisabeta a fost proclamată regină şi a acces la tron la 6 februarie 1952, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a s-a desfăşurat la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953, arată site-ul https://www.royal.uk/.

 



Timp de mai bine de 300 de ani, din 1531 până în 1837, reşedinţa oficială a regelui Angliei, la Londra, a fost Palatul St. James. Situat în apropierea Palatului Buckingham, St. James este, în continuare, reşedinţa mai multor membri ai familiei regale.

Terenul pe care se află Palatul Buckingham, în cartierul Londrei cunoscut sub numele de Westminster, aparţine coroanei britanice de mai bine de 400 de ani. Situat de-a lungul râului Tyburn, acesta a avut o serie de proprietari, inclusiv William Cuceritorul şi călugării de la Westminster Abbey.

 



Se spune că regelui James I (1603-1625) i-a plăcut terenul şi l-a achiziţionat pentru a fi folosit ca un fel de grădină pentru membrii regali. În acel moment, acolo se afla o casă, care a trecut printr-o succesiune de proprietari până în 1698, când a fost vândută unui bărbat pe nume John Sheffield care, mai târziu, a devenit duce de Buckingham, de unde şi numele proprietăţii. Sheffield a decis să construiască o nouă reşedinţă la începutul anilor 1700. Proiectată şi construită de William Winde şi John Fitch, clădirea care a devenit cunoscută sub numele de "Casa Buckingham" a fost finalizată în jurul anului 1705, potrivit https://www.history.com.

George al III-lea (1760-1820) a cumpărat Casa Buckingham în 1761, pentru soţia sa, regina Charlotte, şi a devenit cunoscută drept Casa Reginei. În 1820, i-a urmat la tron fiul său, George al IV-lea, care şi-a dorit să transforme această casă, în care a crescut şi copilărit, în reşedinţă regală oficială. L-a angajat pe arhitectul John Nash pentru extinderea şi renovarea structurii. A fost proiectată o nouă structură a Casei Buckingham, în care s-a păstrat clădirea principală, dar i s-a dublat dimensiunea, adăugându-i-se o nouă suită de camere în partea de grădină, orientată spre vest. S-a lucrat, la exterior, cu piatra moale provenită de la carierele de lângă Bath, stilul reflectând influenţa clasică franceză apreciată de rege. Aripile de nord şi de sud ale Casei Buckingham au fost demolate şi reconstruite la o scară mai mare. Un Arc de Triumf din marmură a fost realizat - piesa centrală a unei curţi extinse -, pentru a comemora victoriile britanice de la Trafalgar şi Waterloo.

 



Până în 1829, costurile crescuseră la aproape jumătate de milion de lire sterline. Extravaganţa lui Nash l-a costat slujba, iar la moartea lui George al IV-lea în 1830, fratele său mai mic, William al IV-lea (1830-1837), l-a angajat pe arhitectul Edward Blore pentru a termina lucrarea. Regele, însă, nu s-a mutat niciodată în Palat, preferând Clarence House.

Când clădirea Parlamentului a fost distrusă de un incendiu în anii 1830, William al IV-lea a oferit Palatul Buckingham drept noul sediu al legislativului. Oferta a fost respinsă. În 1833-1834, Parlamentul a votat pentru finalizarea mobilierului şi reamenajarea interioară a Palatului Buckingham, pentru a fi folosit ca reşedinţă regală oficială. După moartea lui William al IV-lea, în 1837, nepoata sa, Victoria, a preluat tronul şi a devenit primul rezident regal al Palatului Buckingham, după încoronarea care a avut loc la 28 iunie 1838, la Westminster Abbey.

 



Căsătoria ei cu prinţul Albert, în 1840, a scos în evidenţă o serie de deficienţe ale Palatului. O problemă a constituit-o lipsa camerelor pentru copii şi prea puţine dormitoare pentru vizitatori. În consecinţă, Arcul de Triumf a fost mutat - astăzi se află în colţul de nord-est al Hyde Park - şi s-a început construcţia unei noi aripi, creându-se astfel un patrulater. Arhitectul Blore a adăugat o mansardă clădirii principale a Palatului şi l-a decorat, la exterior, cu frize de marmură. Lucrarea a fost finalizată în 1847. Regina Victoria a locuit la Palatul Buckingham până la moartea ei, în 1901. Fiului său, Eduard al VII-lea, care i-a urmat la tron (1901-1910), i se atribuie reproiectarea interioară a palatului, intervenţie ce poate fi observată şi astăzi.

În 1913, în timpul domniei lui George al V-lea (1910-1936), s-a luat decizia refacerii faţadei estice, în urma deteriorării accentuate. Sir Aston Webb, un arhitect cu o serie de clădiri publice impunătoare în portofoliul său, a fost însărcinat să creeze un nou design. Webb a ales piatra dură de Portland, iar procesul de pregătire a acesteia a durat 12 luni. Lucrările, care au durat 13 săptămâni, au inclus şi îndepărtarea pietrelor de pe faţadă. Terminată în 1914, faţada orientată spre marea arteră - The Mall, deţine unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Palatului: faimosul balcon, unde cu prilejul ocaziilor speciale, membrii Familiei Regale îşi fac apariţia salutând mulţimea, potrivit https://www.rct.uk/.

 


Curtea actuală a Palatului, unde are loc Schimbarea Gărzii, a fost realizată în 1911, ca parte a proiectului Memorialul Victoria. Pe Poarta de Nord se face intrarea zilnică în Palat, în timp ce Poarta Centrală este folosită pentru ocazii de stat şi pentru plecarea gărzii după efectuarea schimbului. Lucrarea a fost finalizată chiar înainte de izbucnirea Primului Război Mondial, în 1914.

Astăzi, clădirea de 830.000 de metri pătraţi are 775 de camere, inclusiv 19 camere de stat, între care White Drawing Room, The Throne Room, The Ballroom, Music Room, 52 de dormitoare regale şi de oaspeţi, 188 de dormitoare pentru personal, 92 de birouri şi 78 de băi. De asemenea, există o galerie cu tablouri semnate de cei mai faimoşi pictori ai lumii, precum Rembrandt, Rubens, Van Dyck şi Claude, ce aparţin Colecţiei Regale. Tablourile sunt schimbate periodic. Monumentala scară a Palatului a fost realizată de John Nash, care s-a inspirat din designul teatrelor londoneze. Clădirea are o lungime de 108 de metri, 120 de metri adâncime (inclusiv patrulaterul central) şi 24 de metri înălţime. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.rct.uk

Afisari: 124

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform

Documentare 16-05-2025 08:30

16 mai - Ziua internațională a luminii (UNESCO)

Ziua internațională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operațiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul și inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire științifică poate aduce beneficii revoluționare în domenii diverse precum comunicații, medicină și altele, potr

Documentare 16-05-2025 08:00

Romanian Design Week, festival dedicat industriilor creativ-culturale (16-25 mai)

Festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative Romanian Design Week are loc în București, în perioada 16-25 mai, în trei spații din centrul orașului: clădirea monument istoric din Piața George Enescu, care a găzduit în trecut celebrul restaurant CINA, Casa Fratelli și Muzeul Național de Artă al României, potrivit

Documentare 16-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Se atrage ura făcând bine ca și făcând rău.' - N. Machiavelli, 'Principele', XIX ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența pe ore la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025

Primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2025 a avut loc în ziua de 4 mai. Votul în diaspora s-a desfășurat începând de vineri, 2 mai (ora locală 7.00), până duminică, 4 mai, la ora 21.00 (ora României). Din cei 17.988.031 de alegători înscriși în listele electorale permanente, s-au prezen

Documentare 16-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

La primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai erau înscriși în listele electorale 17.988.031 de persoane. Prezența la urne în țară a fost de 53,21% (9.571.740 persoane), dintre care: 5.767.376 în mediul urban și 3.804.364 în mediul rural. În străinătate au votat, la cele 966 de secții de votare, 973.170 de persoane, conform s

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)