DOCUMENTAR: Isabel Allende, scriitoare de origine chiliană, împlineşte 80 de ani (2 august)

Isabel Allende, scriitoare de origine chiliană, este considerată unul dintre marii scriitori ai lumii latino-americane, cu adaptări ale operelor sale pentru cinema, teatru, operă, balet, radio şi musicaluri.
S-a născut pe 2 august 1942, la Lima, în Peru, unde lucra pe atunci tatăl său, Tomas Allende, diplomat chilian. A crescut alături de fraţii săi, la Santiago, împreună cu mama şi cu bunicul. A urmat o şcoală privată nord-americană în Bolivia şi una engleză în Liban, potrivit site-ului www.isabelallende.org. Allende îşi continuă studiile în Chile, avându-l mereu alături pe bunicul său, împreună cu care a făcut şi câteva călătorii, experienţa şi peisajele fiind o inspiraţie pentru al doilea roman al ei, "Despre dragoste şi umbră".
Începând cu 1959 şi până în 1965, Isabel Allende lucrează pentru Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite din Santiago. În 1962, se căsătoreşte cu Miguel Frías, iar în 1963, vine pe lume primul copil al cuplului, fetiţa Paula, dar la scurt timp după aceea, familia pleacă în Europa, locuind în Belgia şi în Elveţia. Revine în Chile trei ani mai târziu, când se naşte şi fiul Nicolas.
Preocupată de ideologia feministă, Isabel Allende a fost cofondator al revistei Paula, prima revistă feministă din Chile, în care a publicat din 1967 până în 1974. În 1970, Salvador Allende, văr cu tatăl său, Tomas Allende, devine primul preşedinte socialist în Chile. Din 1970, Isabel Allende îşi începe cariera în televiziune, găzduind, până în 1975, emisiuni de divertisment, dar realizând şi interviuri. În perioada 1973-1974, publică în revista pentru copii Mampato, devenind redactor-şef al acesteia.
În 1973, Salvador Allende este înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat militară, în Chile instaurându-se dictatura militară a generalului Augusto Pinochet. Doi ani mai târziu, Isabel Allende, trecută pe o "listă neagră" a noului guvern, este nevoită să părăsească ţara, împreună cu soţul şi cu copiii săi, refugiindu-se în Venezuela, unde rămâne 13 ani şi unde continuă să lucreze ca ziaristă, de data aceasta pentru publicaţia "El Nacional" din Caracas.
În 1981, la aflarea veştii că bunicul său, care avea aproape 100 de ani, era pe moarte, începe să redacteze o scrisoare, ce avea să devină manuscrisul primului său roman, "Casa spiritelor" (1982), care se bucură de un succes fulminant, devenind bestseller internaţional.
În 1984, publică "Despre dragoste şi umbră", apoi "Eva Luna" (1987), "Povestirile Evei Luna" (1989) şi "Planul infinit" (1991), notează site-ul www.humaniatas.ro. Între timp, în 1987, scriitoarea divorţează şi se recăsătoreşte, un an mai târziu, cu Willie Gordon, alături de care locuieşte în apropiere de San Rafael, în California. În 1990, după reinstalarea democraţiei, revine în Chile, unde este distinsă cu premiul interamerican pentru cultură Gabriela Mistral.
Fiica sa, Paula, bolnavă de porfirie, moare, la 6 decembrie 1992. În amintirea ei, Isabel Allende pune bazele Fundaţiei Isabel Allende, în 1995, a cărei misiune este aceea de a promova drepturile femeilor şi pe cele ale tinerelor fete în ceea ce priveşte aspecte precum reproducerea, independenţa economică şi combaterea violenţei, se arată pe site-ul www.isabelallende.org.
Următoarea sa carte apare în 1994, purtând numele fiicei pierdute, "Paula". Îşi alege apoi "o temă cât mai depărtată de moarte" şi scrie, în 1997, "Afrodita", "o carte de divagaţii despre mâncare şi amor", apoi "Fiica norocului" (1999) şi "Portret în sepia" (2000).
Urmează volumul de memorii "Ţara mea inventată" (2003), iar în 2006 îi apare romanul "Inés a sufletului meu", în 2007 - volumul autobiografic "Suma zilelor", în 2009 - romanul "Insula de sub mare", în 2011 - "Caietul Mayei", iar în 2012 - volumul "Dragoste". În 2014, vede lumina tiparului thrillerul "Jocul Ripper" şi în 2015 - romanul "Amantul japonez". Scrie şi romane pentru adolescenţi, grupate într-o trilogie: "La ciudad de las bestias" (Oraşul bestiilor, 2002), "El reino del Dragon de oro" (Regatul Dragonului de Aur, 2003) şi "Zorro" (2005). Cele mai recente romane editate sunt: "Más allá del invierno" (2017), "Largo pétalo de mar" (2019), "Mujeres del alma mía" (2020), "Violeta" (2022).
Potrivit site-ului www.isabelallende.org, de-a lungul carierei sale, Isabel Allende a scris 25 de cărţi, care au fost traduse în 42 de limbi, cu aproape 70 de milioane de exemplare vândute. A fost distinsă cu 15 doctorate onorifice internaţionale şi cu peste 60 de premii în peste 15 ţări. În 2010, a primit Premiul Naţional pentru Literatură, cea mai prestigioasă distincţie pentru literatură din Chile, în 2014 a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii, aceasta din urmă fiindu-i decernată de către preşedintele american Barack Obama, iar în 2018 a primit Medalia de Onoare pentru "Distinguished Contribution to American Letters", din partea National Book Foundation (SUA).
Din 2003, Isabel Allende este cetăţean american. În anul 2004, a fost inclusă în American Academy of Arts and Letters (Academia Americană de Arte şi Litere), iar din decembrie 2016, face parte din galeria celebrităţilor California Hall of Fame. În anul 1994, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, notează site-ul www.humaniatas.ro.
Cu toate acestea, Isabel Allende declară, pe site-ul său, www.isabelallende.org, că lucrurile cele mai importante din viaţa sa s-au petrecut în cămările secrete ale inimii şi nu îşi găsesc locul într-o biografie. Isabel Allende locuieşte în California, potrivit site-ul ei www.isabelallende.org. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B