logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "O lacrimă de fată" (1980)

Image

Filmul "O lacrimă de fată", regizat de Iosif Demian după un scenariu scris de Petre Sălcudeanu, a avut premiera în 1980.

"Într-o baltă de la marginea unui sat e găsită o fată înecată. Ancheta care are loc, audierile repetate ale martorilor, declaraţiile lor, adesea contradictorii, probele adunate cu dificultate duc la concluzia că moartea tinerei nu este un simplu accident, ci rezultatul unor conflicte mocnite dintre săteni", notează site-ul http://aarc.ro/, în prezentarea filmului.

Drama prezintă moartea unei tinere - Ana Draga -, care iniţial a fost considerată un accident. Ulterior, moartea ei a ridicat suspiciuni, iar autorităţile încep o anchetă în satul Sălcioara, de pe Valea Mureşului, pentru a investiga împrejurările în care a murit Ana. Ancheta scoate la iveală, pe parcurs, amănunte care conduc spre crimă. Prezenţa anchetatorilor, mai ales a maiorului (interpretat de actorul Dorel Vişan) pune pe jar autorităţile locale. Cel mai deranjat de anchetă este Urdărescu, fostul şef al Anei şi unul dintre cei mai înstăriţi oameni din acele locuri. Speriat că ar putea fi bănuit, întrucât Ana avea obiceiul să măsoare pământurile, el recunoaşte că existau şi suprafeţe de teren nedeclarate. Dar cercul persoanelor care ar fi putut fi bănuite de crimă se lărgeşte pe parcurs. Alt suspect ar fi putut fi Pricopie, un tânăr care efectua stagiul militar şi care o iubea pe Ana. El sosise în sat, într-o permisie, pentru a o cere în căsătorie pe fată, iar la scurt timp fata a murit.

 


Iustina, cea la care locuia "în gazdă" Ana, încearcă să alunge bănuiala ce plutea asupra tatălui său, Crăciun, altă persoană înstărită a satului, - care, la rându-i, caută să păcălească anchetatorii printr-un comportament de om nebun. La acţiunea de derutare a anchetatorilor se adaugă învăţătorul Apostol Moraru, dar şi Corbei, care o plăcea pe Ana. În acelaşi timp, Corbei avusese o dispută cu Crăciun, amândoi fiind admiratori ai Savetei, o femeie surdo-mută, care era mama lui Pricopie. "Hăţişurile" scenariului transformă, pe alocuri, această dramă într-un film poliţist.

Jurnalistul şi criticul de film D.I. Suchianu nota, într-o cronică publicată în revista "România literară" nr. 46 din 13 noiembrie 1980, că "la începutul filmului 'O lacrimă de fată' defilează (...) pe ecran vreo cincisprezece bărbaţi şi femei (...) care spun toţi acelaşi lucru, că nu ştiu nimic, că n-au văzut nimic" şi că "fiecare spune asta altfel", conform site-ului http://aarc.ro/.

"De-a lungul filmului toţi mint. Toţi ştiu că maiorul care îi interoghează vrea să-i 'prindă'; că el aşteaptă să le scape o vorbă care să-i facă să cadă în cursă. Ei nu joacă actoriceşte un rol învăţat, ci trebuie să răspundă direct la întrebare, cu riscul de a se contrazice şi deci de a dovedi că mint, că sunt realmente implicaţi în acea crimă (sau taină, sau complicitate în tăcere). Ce fac ei nu e teatru învăţat, ci spontaneitate în lupta de a se apăra. Ei mint, dar asta o fac cu senină convingere. Această naturaleţe în prefăcătorie le dictează vorbele pe care le spun, vorbe care se nasc acolo, pe loc, nu învăţate pe de rost, ci izvorâte din scenariul scriitorului Petre Sălcudeanu. Acele replici există şi sunt respectate, dar fără a încorseta filmarea propriu-zisă. (...) Majoritatea interpreţilor sunt ţărani, deci neprofesionişti. Cei câţiva actori profesionişti sunt necesari şi indispensabili (...). În această privinţă, creaţia lui Dorel Vişan este uimitoare. Mintea lui funcţionează ca o maşinărie perfectă.", scria D.I. Suchianu.

 


"Iosif Demian (...) împreună cu romancierul Petre Sălcudeanu au gândit 'O lacrimă de fată' ca 'un film în film'. Scurtmetrajul de 16 mm realizat de un cameraman poliţist investighează moartea misterioasă a unei tinere; filmul de 16 mm este încadrat într-unul de 35 mm. (...). Pelicula de 16 mm urmăreşte crima. Cea de 35 mm devine din ce în ce mai mult un portret al comunităţii în care s-a întâmplat crima şi al consecinţelor acesteia.", scrie site-ul https://www.icr.ro/ în prezentarea filmului.

Pentru a afla alte amănunte, neştiute, despre moartea Anei, maiorul anchetator cere deshumarea fetei şi solicită prezenţa unui procuror şi a unui medic legist. În urma examenului medico-legal se constată că fata a avut o lovitură subcraniană la ceafă (zona cervicală), după care a fost aruncată în apă. Medicul legist observă şi o pată mică, vineţie sub pleoapa inferioară, "ca o lacrimă". "Cred că fata a murit plângând", spune el.

Criticul de film Magda Mihăilescu scria, în 2015: "În 1980, 'O lacrimă de fată' s-a bucurat de adeziunea criticii, pentru cei mai mulţi dintre noi el nefiind doar un bun film poliţist, (...), ci o adevărată lovitură de maestru a unui cineast pentru care ficţiunea tânjeşte după forţa documentarului, iar acesta din urmă după misterul ficţiunii. Cel puţin mie aşa mi-a apărut, atunci. (...) Revăzându-l, astăzi, am dat de noi straturi ale seducţiei. (...) Urmărim o poveste tristă, dezlegarea misterului morţii unei tinere. Oamenii locului sunt luaţi la întrebări, gura unor păcătoşi apucă să grăiască şi adevăruri nedorite despre viaţa dintr-un sat ardelean. (...) Unii martori se mărginesc doar la câteva cuvinte, dispar repede din orizontul nostru (...) Iosif Demian îşi acordă chiar şi un bonus, o fulgerare de film mut, o scurtă secvenţă a unei reconstituiri pe coama colinei, presupus loc al crimei, totul văzut de departe: două siluete gesticulând, cu mâini care spintecă aerul: o femeie şi maiorul, acesta din urmă mai să cadă în râpă. Scena este fascinantă. Nu ştim ce-şi spun, dar nu contează.", scria Magda Mihăilescu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

În finalul filmului, în generic se precizează că pelicula este inspirată dintr-un fapt real petrecut în 1970 şi că filmările au fost realizate în două sate din judeţul Cluj.

Din distribuţia filmului fac parte: Dorel Vişan, Dragoş Pâslaru, George Negoescu, Horia Baciu, Mihai Oroveanu, Luiza Orosz, George Bosun, Costel Rădulescu, Anton Aftenie, Daniel Dumitrescu, conform site-ului https://www.imdb.com/.

Filmul "O lacrimă de fată" a primit, în 1980, Premiul pentru regie şi Diplomă de onoare (George Bosun) din partea ACIN, iar în 1981, la festivalul de film de la Costineşti - Marele Premiu şi Premiile pentru scenariu şi pentru interpretare masculină (Dorel Vişan), precizează site-ul https://www.istoriafilmuluiromanesc.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.imdb.com

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz

Documentare 01-05-2025 08:30

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d