logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER: Seară de folk în Grădina de lavandă

Image

În acest weekend, artiştii Maria Gheorghiu şi Radu Graţianu oferă iubitorilor de muzică folk un concert cu parfum de lavandă, chiar în Grădina de Lavandă.

"Magia revine printre parfumul florilor de lavandă. (...) Maria o să ne încânte cu ritmuri superbe, care mângâie inima, în timp ce parfumul lavandei se strecoară printre noi!", scrie pagina de Facebook a evenimentului organizat de site-ul gradinadelavanda.ro. şi de Maria Gheorghiu.

Astfel, sâmbătă, 25 iunie 2022, începând cu ora 19.30, iubitorii de muzică folk pot lua parte la un concert în aer liber, în Grădina de lavandă, situată în apropiere de municipiul Ploieşti, la intrarea în satul Ţipăreşti din judeţul Prahova. Organizatorii precizează că nu este nevoie de rezervare în prealabil, iar atmosfera va fi foarte relaxată, în mijlocul câmpului de lavandă din acest loc.

"Haideţi să ne bucurăm împreună de ritmuri care ne încălzesc sufletul, la lumina apusului, printre florile de lavandă!", mai notează pagina de Facebook a evenimentului - https://www.facebook.com/events/1048392356057929.

Vocea Mariei Gheorghiu va fi acompaniată de acordurile orgii electronice "mânuite" de un artist al claviaturii - Radu Graţianu, vechi colaborator al Mariei şi un artist/instrumentist desăvârşit.

***

Acest concert al Mariei Gheorghiu şi al lui Radu Graţianu în câmpul de lavandă de la Ţipăreşti este al doilea, primul având loc în iunie 2020. Deşi s-a desfăşurat în contextul pandemiei de coronavirus, a fost permisă susţinerea concertului întrucât a avut loc în aer liber.

În octombrie 2017, Maria Gheorghiu a lansat albumul "Câmp de lavandă" - al zecelea din cariera artistei -, care include două cântece în care se regăseşte dragostea ei pentru aceste flori delicate, cu parfum îmbătător: cel care dă titlul albumului - "Câmp de lavandă" (unde artista semnează atât versurile, cât şi muzica), dar şi "Femeia lavandă", compus de Maria pe versurile regretatei poete şi jurnaliste Clara Mărgineanu.

 

 

Foto: (c)  MARINA BADULESCU / AGERPRES FOTO 


***

Maria Gheorghiu s-a născut la 28 august 1963, la Reşiţa. A absolvit Şcoala de Muzică din oraşul natal, în 1977, aici studiind oboiul, pianul şi vioara. A intrat apoi în corul de cameră "Mioriţa", unde a cântat zece ani, sub conducerea dirijorului Doru Morariu. Ulterior, a făcut parte din Cenaclul Atheneum din Reşiţa, unde recita poezii proprii.

Influenţată de muzica Marcelei Saftiuc şi a lui Joan Baez, a început să studieze chitara, lansându-se în muzica folk. În 1984, cânta în Cenaclul Flacăra, piesa ei ''Dans ritual'' fiind prezentă în topurile de la acea vreme, potrivit site-ului www.foreverfolk.com.

În 1993 a fost câştigătoarea festivalului "Om bun". Primul material discografic a apărut în 1995 - "Lacrimi în flăcări". Au urmat alte albume - "CANON şi Maria Gheorghiu", "Pe la case luminate", "Floare de vârtej", "Timp netrăit", "Curcubeu", "De 20 de ani OM BUN", conform biografiei de pe pagina de Facebook a artistei - https://www.facebook.com/maria.gheorghiu.142/.

 

 

 Gala Folk 'Om Bun' 2008. In imagine: Maria Gheorghiu.

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO 


"Am învăţat, în decursul anilor petrecuţi pe scenă, că definitorie pentru un artist este comunicarea cu publicul, faptul că trebuie să îi convingi de sinceritatea gestului tău artistic, să le dai ocazia să se regăsească în cântecele tale şi, cel mai important, să ştie că tu eşti acolo, pe scenă, pentru ei, nu pentru tine", spune Maria Gheorghiu.

De peste zece ani, în majoritatea apariţiilor sale pe scenă este acompaniată de Radu Graţianu. Spectacolul ei "Sub zodia Mariei" a fost jucat pe numeroase scene din ţară şi din lume. Au fost alături de ea actori precum Eusebiu Ştefănescu, Adriana Trandafir, Adrian Păduraru, Tomi Cristin, precizează pagina de Facebook a Mariei Gheorghiu.

Pe lângă activitatea muzicală, Maria Gheorghiu este prezentă şi în lumea mass-media, ea realizând şi moderând emisiuni la Radio Bucureşti FM, în cadrul cărora promovează muzica românească.

***

Radu Graţianu s-a născut la 15 iulie 1969, la Bucureşti. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală (promoţia 2003), conform paginii sale de Facebook - https://www.facebook.com/raducatalin.gratianu/. În 1994 a cântat împreună cu trupa Banana Taste, fiind membru fondator, ocupându-se de compoziţie, orchestraţie, interpretare synthesizer. În 1977 a început să colaboreze cu trupa Quartz, ca instrumentist synthesizer.

 

 

Sursa foto: Radu Catalin Gratianu/Facebook 


În perioada 1999-2003 a fost profesor de educaţie muzicală la Liceul Teoretic Decebal din Bucureşti. Din 2003 până în 2004 a colaborat cu Teatrul de Comedie Bucureşti, ca artist instrumentist, ocupându-se de acompaniamentul muzical şi de sunet. În 2010 a cântat împreună cu trupa Cazino, în calitate de orchestrator şi instrumentist clape, fiind unul dintre membrii fondatori. În 2013 a participat împreună cu artista Maria Gheorghiu la un spectacol de colinde susţinut la Filarmonica din Chişinău, fiind acompaniator şi aranjor orchestral la synthesizer.

A participat, în 2014, la spectacolele din seria "Sub zodia Mariei", împreună cu artiştii Maria Gheorghiu, Adriana Trandafir şi Eusebiu Ştefănescu, spectacol promovat în România, Serbia şi Ungaria de Institutul Cultural Român. Tot în 2014, a colaborat cu postul TVH la creaţia şi aranjamentul orchestral, dar şi interpretare de muzică ambientală live. În 2015 a participat, alături la trupa Bedda Band, în calitate de membru fondator, orchestrator şi instrumentist clape, la Gala premiilor Radar de Media, unde Trupa Bedda Band a obţinut premiul special pentru cea mai buna trupă live.

 

 

Maria Gheorghiu şi Radu Gratianu, în timpul spectacolului 'Sub zodia Mariei', susţinut pe scena Teatrului de pe Lipscani din Capitală.

Foto: (c)  MARINA BADULESCU / AGERPRES FOTO 


În 2018 a asigurat acompaniamentul live şi aranjamentul orchestral propriu, la spectacolul organizat de Bucureşti FM, cu ocazia centenarului Marii Unirii, iar în 2019, la Gala Folk "Om Bun" de la sala Palatului, alături de Maria Gheorghiu. În 2020, a luat parte la primul concert din Grădina cu lavandă, împreună cu Maria Gheorghiu.

De asemenea, a colaborat cu mai multe televiziuni în calitate de operator de sunet - TVH, Favorit TV, Naţional 24. AGERPRES/ (Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Gradina de Lavanda/Facebook

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în