O PERSONALITATE PE ZI: Matematicianul şi filosoful britanic Bertrand Russell

Filosoful şi matematicianul Bertrand A.W. Russell, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a născut la Trellech, Monmouthshire, Ţara Galilor, la 18 mai 1872, într-o familie aristocratică engleză. În 1890, a plecat să studieze la Colegiul Trinity, de la Universitatea Cambridge. A absolvit cu distincţie în filosofie, drept pentru care, în 1895, a fost ales membru în Consiliul Colegiului. Plecase însă din Cambridge, din vara anului 1894 şi, timp de câteva luni, a fost ataşat la ambasada britanică din Paris.
A debutat publicistic în 1896, cu ''Social Democraţia Germană'', conform http://bertrandrussell.org/. În acelaşi an, a început să ţină un curs pe aceeaşi temă la London School of Economics.
În 1903, a scris prima carte importantă, ''Principiile matematicii'' (The Principles of Mathematics) şi, împreună cu prietenul său, dr. Alfred Whitehead, a dezvoltat logica matematică a lui Peano şi a lui Frege. În 1910, publică primele trei volume din ''Principia Mathematica'', scrise în colaborare cu Whitehead, şi care îl vor transforma pe tânărul filosof într-o celebritate a lumii matematicii.
Bertrand Russell a fost numit, în 1910, lector la Colegiul Trinity. După izbucnirea Primului Război Mondial, a militat împotriva ordinului de mobilizare, fiind dat afară de la Colegiu în 1916. I s-a oferit un post la Universitatea Harvard, dar i s-a refuzat paşaportul. A intenţionat să ţină nişte cursuri, dar autorităţile militare i-au interzis acest lucru. Le-a publicat însă, în 1918, în America, sub titlul ''Idealuri politice'' (Political Ideals). În acelaşi an, a fost condamnat la şase luni de închisoare, din cauza unor articole pacifiste pe care le publicase. În închisoare a scris ''Introducere în Filosofia Matematicii'' (Introduction to Mathematical Philosophy, 1919).
În 1938, a plecat în Statele Unite, unde a predat la cele mai cunoscute universităţi. Este numit profesor la New York. În 1940, a fost discutat dreptul său de a ţine cursuri de filosofie şi s-a ridicat problema moralităţii sale, având în vedere că promova libertinajul specific perioadei post-victoriene. Nu i s-a mai permis să predea, fiind considerat nepotrivit din punct de vedere moral. Decizia s-a bazat, în parte, şi pe ateismul lui Russell, autor al eseului "De ce nu sunt creştin" (Why I am not a Christian, 1927).
Se întoarce în Marea Britanie, în 1944, pentru a preda la Trinity College. Până în anii '50, Russell ţine mai multe conferinţe şi discursuri la BBC, pe cele mai variate teme. Era deja o celebritate mondială chiar şi în afara cercurilor academice.
În 1958, a devenit preşedintele fondator al Campaniei pentru Dezarmare Nucleară. În 1961, a fost din nou închis, de data aceasta timp de o săptămână, fiind acuzat că a participat la proteste anti-nucleare. Acest lucru nu a făcut decât să-i crească reputaţia în faţa tinerilor care-i împărtăşeau părerile. Începând cu anul 1963, s-a dedicat şi altor probleme, implicându-se în apărarea deţinuţilor politici, sub auspiciile Fundaţiei pentru Pace Bertrand Russell.
A fost ales membru al Societăţii Regale în 1908. A fost distins cu Medalia Sylvester a Societăţii Regale, în 1934, cu Medalia Morgan a Societăţii Londoneze de Matematică, în acelaşi an şi cu decoraţia Ordinul de Merit, în 1949.
La 10 decembrie 1950, Bertrand Russell a primit Premiul Nobel pentru Literatură, ''în semn de recunoaştere a diverselor şi importantelor sale scrieri, în care a pledat pentru idealurile umanismului şi libertatea de gândire'', conform http://www.nobelprize.org/.
Printre lucrările lui Bertrand Russell menţionate în discursul de înmânare a Premiului Nobel pentru Literatură, se numără: ''Istoria filosofiei occidentale'' (1946), ''Cunoaşterea lumii exterioare ca tărâm de aplicare a metodei ştiinţifice în filosofie'' (1948) şi ''Eseuri sceptice'' (1948).
Discursul lui Bertrand Russell de acceptare a premiului s-a numit ''What Desires are Politically Important?'' (''Care din dorinţele umane au o importanţă politică?''). Dovedind o excepţională cunoaştere nu doar a mecanismelor politice, ci şi a celor psihologice, savantul britanic ajunge la concluzia că o bună parte a istoriei umanităţii poate fi descrisă ca fiind o limitată cooperare în cadrul propriei colectivităţi şi ostilitate faţă de alte colectivităţi. Promovând o filosofie a interesului propriu luminat, raţional şi etic, gânditorul susţine că dacă ar reflecta suficient asupra propriilor nevoi şi dorinţe, oamenii ar realiza că mai degrabă ar fi fericiţi dacă ar coopera deplin nu doar în cadrul comunităţilor din care fac parte, dar şi cu toate celelalte. De abia atunci ''nu ar mai exista războaie, armate, bombe atomice. Nu ar mai exista armate de propagandişti care întărâtă Naţiunea A împotriva Naţiunii B şi invers. Am scăpa cu uşurinţă de toate acestea dacă oamenii şi-ar dori propria fericire la fel de intens pe cât obişnuiesc să-şi dorească nefericirea vecinilor lor''.
Bertrand A.W. Russell a murit la 2 februarie 1970. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)