Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița
'Marți 13' - Ziua informării preventive
Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Bistrița' al județului Bistrița-Năsăud continuă acțiunile de conștientizare a populației privind riscurile de incendiu
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu E.ON România, derulează începând cu anul 2011 campania națională 'Ziua informării preventive - Marți 13'. Aceasta are ca obiectiv principal conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor generate de nerespectarea regulilor și măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență, fiind desfășurată sub sloganul 'Preveniți ghinionul' și având ca simbol o pisică neagră.
În acest context, marți, 13 mai 2025, specialiștii Inspecției de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Bistrița' al județului Bistrița-Năsăud au desfășurat activități informativ-educative în spații publice, instituții și la operatori economici de pe raza județului, cu precădere în municipiul Bistrița, Pietonalul 'Liviu Rebreanu', împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița. Acțiunile vor consta în oferirea de materiale informative - pliante și stickere - ce conțin recomandări utile privind comportamentul în diferite situații de urgență.
De asemenea, multe grupe de copii au ales să treacă pragurile subunităților noastre, iar cei mici au putut interacționa cu salvatorii bistrițeni și le-au fost pregătite jocuri specifice domeniului nostru de activitate, toate astea pentru aprofundarea cunoștințelor preventive prin joc. Tot în același context, subunitățile de intervenție au desfășurat exerciții în teren, la unități de învățământ din zona noastră de competență, pentru exersarea evacuării elevilor și modului de comportare a acestora pentru timpul situațiilor de urgență.
Pentru reducerea riscului de producere a unor evenimente cu consecințe grave asupra vieții și bunurilor, reamintim cetățenilor principalele măsuri de prevenire a incendiilor provocate de exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice:
* Nu utilizați instalații electrice cu improvizații sau defecțiuni;
* Nu suprasolicitați rețeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate de mare putere;
* Nu înlocuiți siguranțele fuzibile cu alte materiale (de exemplu, sârmă);
* Nu introduceți obiecte metalice în prize;
* Nu atingeți prizele sau firele electrice cu mâinile ude;
* Verificați periodic starea cablurilor electrice și a prelungitoarelor;
* Nu permiteți copiilor să se joace în apropierea instalațiilor electrice sau a stâlpilor de electricitate;
* Evitați utilizarea aparatelor electrice în medii umede sau în apropierea surselor de apă.
Menționăm că, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, în cursul anului 2024, peste 40% dintre incendiile la care au intervenit echipajele de pompieri au fost cauzate de utilizarea incorectă a instalațiilor și aparatelor electrice.
Respectarea acestor măsuri simple, dar esențiale, poate contribui semnificativ la reducerea riscului de incendiu și la protejarea vieții și bunurilor personale.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență www.fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE ISU 'BISTRIȚA'
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].