TIMP LIBER: Staţiunea Vatra Dornei

Vatra Dornei, municipiu şi renumită staţiune balneo-climaterică şi pentru practicarea sporturilor de iarnă, se află în judeţul Suceava, în regiunea istorică Bucovina. Este situată în Depresiunea Dornelor, la 808 metri altitudine, la confluenţa râurilor Bistriţa Aurie şi Dorna.
Vatra Dornei, 1951.
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Documentele atestă că localitatea a luat fiinţă la finele secolului al XVI-lea, fiind consemnată în 1592 ca popas şi punct de vamă. În 1857 localitatea apare menţionată documentar ca târg, în 1908 este declarată oraş, iar la 7 iulie 2000 - municipiu, după cum indică lucrarea ''Enciclopedia geografică a României'', autor Dan Ghinea (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002).
Vatra Dornei, 1965
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
"Municipiul Vatra Dornei se află într-o depresiune intramontană de origine tectonico-vulcanică, una dintre cele mai interesante şi mai pitoreşti depresiuni din ţara noastră. Mai exact, se află la confluenţa Bistriţei Aurii cu Dorna, către care converg culmile montane din ce în ce mai coborâte ale Suhardului , Mestecănişului, Giumalăului şi Călimanilor. Natura împrejurimilor cât şi cea a locurilor este, prin peisajele unice, de o frumuseţe rară. Există două parcuri: parcul stabilimentului balnear cu suprafaţa de 50,3 ha amenajat cu alei şi îngrijit după canoanele arhitecturii peisagistice, iar altul pe Runc", se arată pe site-ul https://primariavatradornei.ro/.
Vatra Dornei, 1965
Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES
Vatra Dornei este o staţiune balneo-climaterică de interes general, cu funcţionare permanentă, aflată în ambianţa bogatelor păduri de conifere şi de foioase care acoperă dealurile şi masivele muntoase ce o înconjoară, conferindu-i un climat plăcut, cu aer curat, lipsit de praf şi alergeni, cu veri răcoroase şi precipitaţii moderate, mai abundente în perioada mai-august.
Factorii naturali de cură sunt climatul de depresiune intramontană, tonic, cu aer bogat în aerosoli răşinoşi, izvoare cu ape minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, hipotone şi nămolul de turbă (transportat de la Poiana Stampei) bogat în substanţe minerale şi organice, potrivit lucrării ''Enciclopedia geografică a României'', autor Dan Ghinea (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002).
Staţiunea Vatra Dornei, 2003.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/AGERPRES FOTO
Apele minerale de aici sunt cunoscute din 1806, când medicul Ignatz Pluschit a făcut primele analize, dovedind calităţile curative ale acestora. În 1808 au fost înfiinţate instalaţii balneare, Vatra Dornei devenind o staţiune balneoclimaterică de renume. În 1812 au fost îmbuteliate aici 50.000 de sticle cu apă minerală pentru expedierea lor în diverse oraşe ale Europei. În 1845 au fost construite mai multe instalaţii şi stabilimente balneare, în 1862 au fost efectuate alte analize chimice ale apelor minerale, iar în 1895 a fost construit, în stil baroc, un modern sanatoriu balnear. După 1918 faima staţiunii a sporit mult, fapt ce a determinat construirea unor noi spaţii de tratament şi de cazare.
Staţiunea Vatra Dornei, 2003.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/AGERPRES FOTO
Profilul principal al staţiunii îl constituie tratarea afecţiunilor cardiovasculare, dar tot aici se pot efectua şi tratamente ale afecţiunilor reumatismale, ale celor posttraumatice, neurologice periferice şi centrale, endocrine, ginecologice, respiratorii, metabolice şi de nutriţie, digestive etc. În bazele de tratament ale staţiunii se pot efectua băi calde cu ape minerale în vane, împachetări calde cu nămol şi parafină, electroterapie, hidroterapie, masaje, gimnastică medicală, saună etc. (''Enciclopedia geografică a României'', Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002).
Staţiunea Vatra Dornei, 2003.
Foto: (c) VIOREL LAZARESCU/AGERPRES FOTO
În centrul oraşului se află un parc natural, amenajat în 1862, azi declarat rezervaţie dendrologică, renumit pentru prezenţa numeroaselor veveriţe şi pentru concertele de fanfară care sunt susţinute vara în aer liber, într-un chioşc special amenajat.
Oraşul-staţiune este înconjurat de munţi împăduriţi (Giumalău, Munţii Bistriţa, Călimani, Rodnei, Obcina Mestecăniş), unde se practică alpinismul şi sporturile de iarnă. Staţiunea Vatra Dornei pune la dispoziţia turiştilor iubitori ai schiului trei pârtii de schi omologate: Pârtia Veveriţa (800 m lungime), Pârtia Telescaun sau "Dealu Negru" (3200 m lungime) şi Pârtia Parc (900 m lungime), potrivit https://primariavatradornei.ro/.
De asemenea, Vatra Dornei oferă posibilitatea practicării turismului ecvestru, iar iarna - plimbări cu sania trasă de cai. Drumeţia este un alt mijloc de relaxare activă, de cunoaştere a zonei şi de observare a naturii, prin explorarea zonei montane. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Muzicianul Eric Clapton
Muzicianul și chitaristul Eric Clapton s-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie. A început studiile la 'Kingston College of Art', dar nu le-a finalizat. Pasionat de muzică și de chitară, a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters și Yardbirds, la cea de-a doua cântând cu Jimmy P
30 martie - Ziua internațională zero deșeuri (ONU)
La 30 martie 2025 este marcată Ziua internațională zero deșeuri, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, pentru reducerea practicilor de consum și de producție nesustenabile la nivel mondial, potrivit https://www.un.org. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, la 14 decembrie 2022, cu prilejul lucr
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 30 martie
Ortodoxe Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon Duminica a 4-a din Post Greco-catolice Duminica 4 din Post. Sf. cuv. Ioan Scărarul Romano-catolice Duminica a 4-a din Postul Mare Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 martie
Este a 89-a zi a anului 2025. Au mai rămas 276 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 19 h 41 m. Luna răsare la 07 h 18 m și apune la 21 h 20 m. Trecerea la ora de vară - ora 03 devine ora 04. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
CITATUL ZILEI
'Singurul mod de a-ți păstra sănătatea este să mănânci ceea ce nu vrei, să bei ceea ce nu-ți place și să faci ceea ce n-ai face.' - Mark Twain (sursa: https://www.viatasiopera.ro/)
FENOMENE ASTRONOMICE: Eclipsă parțială de Soare vizibilă de pe teritoriul României (29 martie)
La 29 martie 2025, Luna va acoperi o parte din discul solar în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va încheia în jurul orei 12:43 GMT. 'Primii continentali care vor vedea eclipsa parțială vor fi locuitorii din Mau
DOCUMENTAR: Trecerea la ora oficială de vară
În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 martie, ultima duminică a acestei luni calendaristice, ora 03.00 devine ora 04.00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (27), potrivit www.timeanddate.com.
CITATUL ZILEI
'Sfiiciunea a murit când s-au născut hainele.' - Mark Twain, 'Urmând ecuatorul' (MAXIME ȘI CUGETÃRI din folclorul și literatura AMERICANÃ, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1974).
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 29 martie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Marcu, episcopul Aretuselor, și Chiril diaconul; Sf. Mc. Iona și Varahisie; Sf. Ier. Diadoh, episcopul Foticeei Greco-catolice Sf. m. Marcu al Aretusei; diac. Ciril și cei împreună cu el Romano-catolice Sf. Eustasie, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 martie
Este a 88-a zi a anului 2025. Au mai rămas 277 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 18 h 39 m. Luna răsare la 05 h 56 m și apune la 18 h 56 m. Eclipsă de Parțială de Soare - vizibilă în România 10 h 50 m - 14 h 43 m. Vizibilă în nord-vestul Africii, Europa și
Săptămâna europeană 24-28 martie 2025
Comisia Europeană a anunțat în noua sa strategie de pregătire pentru crize și amenințări că Uniunea Europeană se pregătește pentru riscuri, precum dezastre naturale, atacuri cibernetice și crize geopolitice, inclusiv posibilitatea unei agresiuni armate împotriva țărilor membre. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la un summit la Paris,
Retrospectiva evenimentelor interne 24-28 martie 2025
Evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei Europene cu privire la jalonul-cheie din cea de-a treia cerere de plată a României din Mecanismul de redresare și reziliență, amânarea programului american Visa Waiver pentru România, summitul liderilor ECR - Partidul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de la Cluj-Napoca, depunerea moțiunilor simple împo
PERSONALITATEA ZILEI: Scrimera Laura Badea Cârlescu, campioană olimpică, mondială și europeană la proba de floretă
Laura Badea Cârlescu este prima campioană olimpică din istoria sportului romanesc la floretă feminin individual, performanță reușită la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. A participat la patru ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice și a urcat de trei ori pe podiumul olimpic - de două ori la Atlanta (a cucerit medalia de aur la floretă individual și medalia de
DOCUMENTAR: Tenismenul elvețian Stanislas Wawrinka împlinește 40 de ani (28 martie)
Jucătorul profesionist de tenis Stanislas (Stan) Wawrinka s-a născut la 28 martie 1985, la Lausanne, Elveția, potrivit atptour.com. Cea mai mare performanță a sa este câștigarea medaliei de aur în proba de dublu la Jocurile Olimpice de vară din 2008 - Beijing (China) împreună cu compatr
FRAGMENT DE ISTORIE: 95 de ani de la redenumirea Constantinopol și Angora în Istanbul, respectiv Ankara (28 martie 1930)
În urma înfrângerii Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul) și o mare parte din Anatolia au fost ocupate de Aliați. Ca răspuns, liderul mișcării naționaliste turce, Mustafa Kemal Atatürk, a stabilit sediul mișcării sale de rezistență în Angora (astăzi Ankara) în 1920. După câ