logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONSTRUCŢII CELEBRE: Palatul Versailles

Image

Palatul Versailles din Franţa este una dintre cele mai mari realizări ale artei franceze din secolul al XVII-lea şi, împreună cu grădinile sale, este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale patrimoniului mondial. Ansamblul Palatului şi Parcului Versailles constituie o realizare artistică unică, în virtutea nu doar a dimensiunii sale ci şi a calităţii şi originalităţii sale, se arată pe site-ul UNESCO, https://whc.unesco.org/.

 


Situat în regiunea Île-de-France, la sud-vest de Paris, extravagantul Palat Versailles, în stil baroc, a fost construit în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, supranumit "Regele Soare" (n.1638 - m.1715, rege al Franţei între 1643-1715), şi a implicat costuri enorme. A fost principala reşedinţă a regilor francezi şi reşedinţă a guvernului între 1682-1789 şi a reprezentat un simbol al regimului monarhic absolutist.

 



Construcţia Palatului Versailles a început, iniţial, atunci când vechiul pavilion de vânătoare al regelui Ludovic al XIII-lea (construit în 1624) a fost transformat şi extins de fiul său, Ludovic al XIV-lea. Versailles era la acea vreme doar un sat, care a fost distrus în 1673 pentru a face loc noului oraş pe care Ludovic al XIV-lea dorea să-l construiască, se menţionează pe https://en.chateauversailles.fr/.

 



O primă extindere a avut loc după 1661 sub conducerea arhitectului Louis Le Vau. După 1678, Palatul Versailles a fost din nou considerabil lărgit şi modificat radical de arhitectul Jules Hardouin-Mansart, care a introdus cu succes o arhitectură sobră, omogenă şi maiestuoasă, care a rămas legată pentru totdeauna de amintirea "Regelui Soare" (https://whc.unesco.org/). Fiecare proiect a fost revizuit de însuşi regele Ludovic al XIV-lea, care era dornic să vadă fiecare detaliu. O succesiune de regi a continuat să înfrumuseţeze Palatul Versailles până la Revoluţia Franceză din 1789.

 



În 1661, Ludovic al XIV-lea i-a încredinţat lui André Le Nôtre, arhitect peisagist şi grădinar, crearea şi renovarea grădinilor din Versailles, pe care le considera la fel de importante ca şi palatul. Lucrările la grădini au început în acelaşi timp cu lucrările la palat şi au durat aproximativ 40 de ani. Grădinile care completează palatul, realizate pe parcursul procesului de construcţie a ansamblului, au fost proiectate de Le Nôtre, creatorul tipologiei grădinii în stil francez, un sistem deschis de căi axiale care se întind cât vezi cu ochii, şi care include garduri vii joase, straturi de flori, pâraie mici, lacuri mari şi fântâni, se menţionează pe site-ul https://whc.unesco.org/.

 



Ansamblul în stilul arhitectural al secolelor al XVII-lea şi al XVIII-lea cuprinde: Apartamentele Regale, Sala Oglinzilor, decorată cu statuete aurite, Capela Regală, Opera Regală şi Muzeul de Istorie a Franţei. Parcul este decorat cu statui, fântâni, bazine de apă şi clădiri remarcabile precum Marele Trianon şi Micul Trianon, Templul Dragostei ş.a. Celebra Sală a Oglinzilor, situată între Salonul Războiului şi Salonul Păcii, reprezintă capodopera stilului denumit "Ludovic al XIV-lea". Oranjeria şi Marele Trianon sunt opera lui Jules Hardouin-Mansart. Acesta a fost asistat de Robert de Cotte la construirea Capelei Regale.

 



Creaţiile de la Versailles din secolul al XVIII-lea sunt printre cele mai bine realizate şi mai celebre lucrări ale stilurilor Ludovic al XV-lea şi Ludovic al XVI-lea: Micul Trianon, realizat de Jacques-Ange Gabriel, decorarea apartamentelor lui Ludovic al XV-lea, de către Jacques Verbeckt şi Jules Antoine Rousseau, precum şi a apartamentelor Mariei Antoaneta - de către Richard Mique.(https://whc.unesco.org/)

 



În 1789, Revoluţia Franceză l-a forţat pe Ludovic al XVI-lea să părăsească Versailles şi să plece la Paris. Palatul nu avea să mai fie niciodată o reşedinţă regală, iar în secolul al XIX-lea i-a fost atribuit un nou rol, devenind, în 1837, Muzeul de Istorie a Franţei, din ordinul regelui Ludovic-Filip, ajuns pe tron în 1830. Camerele Palatului au fost apoi dedicate găzduirii de noi colecţii de picturi şi sculpturi reprezentând mari figuri şi evenimente importante care marcaseră istoria Franţei. Aceste colecţii au continuat să fie extinse până la începutul secolului al XX-lea, când, sub influenţa celui mai eminent curator al său, Pierre de Nolhac, Palatul Versailles şi-a redescoperit rolul istoric. Astfel, a fost restaurată toată partea centrală, ajungând la aspectul pe care îl avusese ca reşedinţă regală în timpul Vechiului Regim. (https://en.chateauversailles.fr/)

 



Loc privilegiat atât pentru reşedinţă, cât şi pentru exercitarea puterii monarhiei franceze de la Ludovic al XIV-lea până la Ludovic al XVI-lea, Palatul şi Parcul Versailles, construite şi împodobite de mai multe generaţii de arhitecţi, sculptori, pictori şi artişti peisagişti, au reprezentat pentru Europa vreme de mai bine de un secol modelul perfect de reşedinţă regală. Planificarea arhitecturală şi compoziţia maiestuoasă a peisajului alcătuiesc o simbioză strânsă, servind ca decor pentru măreţia decoraţiunilor interioare ale apartamentelor, se arată pe site-ul https://whc.unesco.org/.

 



Revoluţia Franceză şi consecinţele ei au provocat distrugere şi dispersare la Versailles, în timp ce transformarea palatului în muzeu, în secolul al XIX-lea, a adus noi decoraţiuni şi noi spaţii. Autenticitatea Versailles-ului este menţinută prin acţiunea întreprinsă, de-a lungul multor decenii, de reconstituire a spaţiilor interioare şi a mobilierului, indică, de asemenea, https://whc.unesco.org/.

 



În celebra Sală a Oglinzilor din Palatul de la Versailles a fost semnat, la 28 iunie 1919, Tratatul de pace dintre Puterile Aliate şi Germania, principalul document al Conferinţei de pace de la Paris, după Primul Război Mondial.

 


Palatul Versailles a fost inclus pe lista UNESCO în anul 1979. În prezent, Palatul Versailles are 2.300 de camere repartizate pe 63.154 metri pătraţi, potrivit https://en.chateauversailles.fr/, şi este unul dintre cele mai vizitate locuri din Franţa. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreeea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org

Afisari: 39

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost

Documentare 14-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în

Documentare 14-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai

Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B