logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Evoluţia situaţiei din Ucraina în perioada 24 februarie - 4 martie 2022

Image

Războiul ruso-ucrainean, început la 24 februarie 2022, când Federaţia Rusă a lansat o invazie terestră, aeriană şi navală împotriva Ucrainei, este considerat cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Criza din Ucraina a debutat în martie 2021, când Rusia a concentrat trupe în apropierea graniţelor Ucrainei, şi a escaladat la sfârşitul anului 2021 şi începutul lui 2022, când NATO nu a fost de acord cu cererea Kremlinului de a da garanţii privind neaderarea viitoare a Ucrainei la alianţa nord-atlantică şi că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina. Criza s-a accentuat odată cu recunoaşterea de către Rusia, la 22 februarie 2022, a republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din Ucraina.

La 24 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în zorii zilei, o "operaţiune militară" în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. În perioada 24 februarie - 4 martie, armata rusă a invadat mai multe oraşe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, a cucerit oraşul Herson şi a preluat controlul asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, Centrala de la Zaporojie. Trupele ucrainene, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelensky, au opus rezistenţă în toată această perioadă.

Tot în intervalul 24 februarie- 4 martie 2022, organizaţiile internaţionale (UE, ONU, Consiliul Europei etc) au condamnat agresiunea Rusiei şi au impus sancţiuni la adresa acestui stat. La 25 februarie, NATO a decis desfăşurarea de elemente ale forţei sale de reacţie rapidă pentru prima dată în contextul apărării colective. În aceeaşi zi, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a anunţat suspendarea dreptului de reprezentare a Rusiei din Comitetul de Miniştri şi din Adunarea Parlamentară a Consiliului, Rusia rămânând totuşi ţară membră a organismului internaţional. La 28 februarie, Curtea Penală Internaţională a anunţat deschiderea unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii".

Prima zi de război, 24 februarie
* Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. "Am luat decizia pentru o operaţiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03.00 GMT. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina (AFP şi Reuters).
* Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, în timp ce mai multe ţări, inclusiv România, au invocat articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultări imediate între aliaţi şi care se aplică atunci când una dintre ţările alianţei se simte ameninţată.
* NATO, ONU, UE şi cei mai mulţi şefi de stat şi de guverne din Europa au condamnat agresiunea militară a Rusiei, făcând apel la încetarea războiului de către Vladimir Putin.
* Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea generală a trupelor ucrainene şi introducerea legii marţiale.
* În prima zi a agresiunii au fost vizate de ofensiva rusească oraşe precum Lvov, Mariupol, oraşul-port Odesa, Ghenicesk, Herson, Melitopol, Harkov, Kiev.
* Bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi ţara pe timpul stării de urgenţă (dpa).
* 13 grăniceri ucraineni au fost ucişi în urma bombardamentelor intense desfăşurate de nave ruseşti asupra Insulei Şerpilor, potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne, Anton Gheraşcenko (LB.ua şi Gordon.ua).
* Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei (Reuters).

A doua zi de război, 25 februarie
* A doua zi de război în Ucraina a continuat cu explozii puternice în Kiev şi concentrarea de forţe ruse la graniţa capitalei ucrainene.
* Departamentul de Stat al Statelor Unite a precizat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi "principala ţintă a agresiunii ruse" (dpa).
* Preşedintele chinez Xi Jinping a discutat prin telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu privire la războiul din Ucraina, declarându-se favorabil unei rezolvări a conflictului pe cale diplomatică (AFP şi Reuters). China a refuzat să numească acţiunea Rusiei în Ucraina o "invazie" sau să critice Moscova.
* Preşedintele ucrainean i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să se aşeze la masa negocierilor, pentru a opri operaţiunea militară a Rusiei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina (EFE şi AFP).
* Uniunea Europeană a decis blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov (Reuters).
* Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a anunţat suspendarea dreptului de reprezentare a Rusiei din Comitetul de Miniştri şi din Adunarea Parlamentară a Consiliului, Rusia rămânând ţară membră a organismului internaţional, conform site-ului https://www.coe.int/.
* În cadrul reuniunii extraordinare a şefilor de stat şi de guvern din statele NATO s-a decis ca Alianţa Nord-Atlantică să desfăşoare elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi continuarea trimiterii de arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană. ''Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective'', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
* Rusia a făcut uz de dreptul său de veto în cursul unui vot în Consiliul de Securitate al ONU la o rezoluţie redactată de Statele Unite şi Albania, deplângând în "cei mai puternici termeni" "agresiunea sa împotriva Ucrainei". Dintre cei 15 membri ai Consiliului, 11 ţări au votat în favoarea textului, iar trei s-au abţinut: China, India şi Emiratele Arabe Unite (AFP).

A treia zi de război: 26 februarie
* În cea de-a treia zi a războiului ruso-ucrainean, Ucraina a continuat să opună rezistenţă Rusiei, luptele desfăşurându-se în oraşele Mariupol, Herson, Mikolaiv şi Odesa. Forţele ruse au lansat atacuri coordonate cu rachete şi artilerie şi asupra capitalei Kiev.
* Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe ucraineni să nu depună armele şi să apere Kievul, capitala ţării, unde armata ucraineană înfruntă forţele armate ale Moscovei (AFP şi dpa).
* Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat pentru primirea ţării sale în Uniunea Europeană (UE), în contextul invaziei ruse.
* Primăria Kievului a anunţat o interdicţie de circulaţie până luni (n.r. 28 febr.) la ora 08.00 (06.00 GMT).

A patra zi de război, 27 februarie
* Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), instanţa supremă a ONU cu sediul la Haga, pentru intervenţia armată lansată la 24 februarie.
* Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat plasarea în stare de alertă a "forţei de decurajare" a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară (AFP).

A cincea zi de război, 28 februarie:
* În cea de-a cincea zi a războiului, ofensiva rusă împotriva capitalei ucrainene a continuat, în timp ce negocierile dintre Rusia şi Ucraina au început la graniţa dintre cele două ţări.
* Explozii au fost auzite în cursul dimineţii în capitala ucraineană Kiev şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.
* Negocierile între Ucraina şi Rusia au început la frontiera belarusă, a anunţat consilierul preşedintelui ucrainean Mihailo Podoliak. Înainte de negocieri, biroul de presă al preşedintelui ucrainean a declarat că cererea Ucrainei la negocieri va fi instituirea imediată a unui armistiţiu şi retragerea forţelor militare ruse din Ucraina, conform Reuters. Delegaţia rusă a fost condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, iar cea ucraineană - de ministrul apărării, Oleksi Reznikov. Nu s-a ajuns la nicio concluzie, o a doua rundă de negocieri urmând să aibă loc.
* Preşedintele ucrainean a afirmat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.
* Consiliul UE a aprobat un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro pentru finanţarea echipamentelor şi a materialelor destinate forţelor armate ucrainene.
* Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat deschiderea "cât mai rapid" a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând "crime de război" şi "crime împotriva umanităţii". Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul internaţional care a instituit CPI, dar a recunoscut oficial jurisdicţia Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său (AFP).

A şasea zi de război, 1 martie
* Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a continuat în cea de-a şasea zi a agresiunii, prin atacurile asupra capitalei Kiev şi a oraşelor Harkov şi Mariupol. Imaginile prin satelit, înregistrate la 28 februarie, indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev, care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri.
* Şeful administraţiei regiunii Harkov din Ucraina, Oleg Sinegubov, a declarat că atacurile ruseşti cu rachete au lovit centrul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din ţară. Rachetele au lovit sediul administraţiei regionale şi mai multe zone rezidenţiale (Reuters, dpa şi site-ul agenţiei de presă Ukrinform).
* Washingtonul a respins apelul preşedintelui Zelenski referitor la instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, explicând că acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia. "Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki (dpa şi Reuters).
* Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind Ucraina prin care ''invită instituţiile Uniunii Europene să acţioneze pentru a acorda Ucrainei statutul de ţară candidată la UE".
* Armata rusă a ajuns la porţile oraşului ucrainean Herson, în sudul ţării şi la nord de Crimeea, a declarat primarul acestui oraş.
* Republica Belarus nu intenţionează să se alăture "operaţiunii militare" a Rusiei în Ucraina, a reiterat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (Reuters).
* Preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat că guvernul de la Kiev trebuie să recunoască "republicile populare" Doneţk şi Lugansk drept condiţie prealabilă pentru încheierea "operaţiunii speciale" în Ucraina. Kievul trebuie de asemenea să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea din Marea Neagră şi să se angajeze să renunţe şi în continuare la armele nucleare, a anunţat Kremlinul.
* Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale.

A şaptea zi de război, 2 martie
* Lupte grele au fost raportate în cursul nopţii de 1 spre 2 martie în estul şi sudul Ucrainei. Rusia a lansat paraşutişti la Harkov, al doilea oraş ca importanţă din Ucraina. La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului.
* Oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei a fost bombardat continuu, evacuarea fiind imposibilă, iar la Herson, pe ţărmul Mării Negre, forţele ruse au încheiat încercuirea, au anunţat autorităţi ucrainene şi ruse (de Reuters şi AFP).
* Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că, dacă ar fi să aibă loc un al treilea război mondial, acesta ar implica arme nucleare şi ar fi distructiv. Lavrov a mai spus că Rusia, care a lansat săptămâna trecută un atac în Ucraina pe care îl numeşte "operaţiune militară specială", s-ar confrunta cu un "pericol real", dacă Kievul ar obţine arme nucleare.

A opta zi de război, 3 martie
* Responsabili ucraineni au confirmat, în cursul nopţii dinspre 2 spre 3 martie, prezenţa armatei ruse la Herson, pe care Moscova a anunţat că l-a cucerit dimineaţă după lupte aprige (AFP).
* Un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi (AFP).
* Ministerul german al economiei a aprobat livrarea a 2.700 de rachete sol-aer pentru Ucraina (dpa).
* Consiliul Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organ executiv al agenţiei nucleare a ONU, a aprobat o rezoluţie critică la adresa Rusiei, după invadarea de către această ţară a Ucrainei şi pentru potenţialele pericole pe care o reprezintă acest atac asupra instalaţiilor nucleare ucrainene (EFE).
* Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care ''cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei''. Documentul a fost votat de o majoritate covârşitoare de 141 de ţări. Dintre cele 193 de ţări membre ale organizaţiei, cinci au votat împotrivă şi 35 s-au abţinut, printre care China.
* Miniştrii de interne ai statelor Uniunii Europene (Consiliul JAI) s-au pus de acord pentru acordarea unei "protecţii temporare" în UE refugiaţilor care "fug de războiul" din Ucraina (AFP).
* A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene, desfăşurată în regiunea belarusă Brest, în Belovejskaia Puşcia, o localitate în apropierea graniţei cu Polonia, s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a declarat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak. Totuşi, a adăugat el, ''părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării în comun de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului'', dar ''nu peste tot, ci numai în acele locuri unde coridoarele umanitare pot fi stabilite va fi posibilă o încetare a focului pe perioada evacuării''.

A noua zi de război, 4 martie
* Forţele militare ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Ruşii au bombardat în timpul nopţii o clădire a centralei nucleare din Zaporojie - cea mai mare din Europa -, provocând un incendiu. Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl (Reuters). AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Marina Bădulescu)

*** Cronologia este realizată în baza ştirilor AGERPRES

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două