logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cutremur 1977: 45 de ani de la moartea actorului Toma Caragiu (4 martie)

Imagine din galeria Agerpres

Marele actor Toma Caragiu s-a născut la 21 august 1925, într-o familie de aromâni. A urmat ciclul gimnazial la Liceul "Sfinţii Petru şi Pavel" din Ploieşti, fiind ales pentru trupa de teatru a liceului. A absolvit cursurile liceale în 1945 şi s-a înscris la Facultatea de Drept, dar a abandonat cursurile şi s-a înscris la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, clasa Victor Ion Popa, potrivit site-ului CineMagia - www.cinemagia.ro.

Debutul său actoricesc a avut loc în 1948, pe scena Studioului Teatrului Naţional din Piaţa Amzei, când era student în anul III, cu rolul unui scutier din ''Toreadorul din Olmado'', în regia maestrului Ion Şahighian, precizează site-ul amintit. La 1 mai 1948, a fost angajat ca membru al Teatrului Naţional, iar în 1949 a absolvit Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică.

În perioada 1951-1953 a jucat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, iar în 1953, la vârsta de 28 de ani, a fost numit director al Teatrului de Stat din Ploieşti, funcţie pe care a deţinut-o timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploieşteană 34 de roluri. Perioada 1953-1965 a fost apreciată drept ''Epoca Caragiu'', notează site-ul www.teatruploiesti.ro.

La începutul anilor '60, a fost invitat de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra din Bucureşti. Dintre numeroasele roluri în teatru, amintim: Rică Venturiano - ''O noapte furtunoasă'' de I.L. Caragiale; Truffaldino - ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni; Figaro - ''Nunta lui Figaro'' de Beaumarchais; Ianke - ''Take, Ianke şi Cadâr'' de Victor Ion Popa; Pampon - ''D'ale carnavalului'' de I.L. Caragiale; Bertoldo - ''Bertoldo la curte'' de Leunid Rahmaninov; Macheath (zis Mackie-sis) - ''Opera de trei parale'' de Bertolt Brecht; Tipătescu - ''O scrisoare pierdută'' de I.L. Caragiale; Primarul - ''Revizorul'' de Gogol, Ion - ''Puterea şi adevărul'' de Titus Popovici; James Tyrone - ''Lungul drum al zilei către noapte'' de Eugene O'Neill, precizează sursa menţionată.

 

Piesa de teatru "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale, 1966. În imagine (de la stg. la dr.) actorii: Toma Caragiu, Marin Moraru şi Octavian Cotescu

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO



Artista Margareta Pâslaru, care i-a fost parteneră de scenă lui Toma Caragiu în ''Opera de trei parale'' la Teatrul Bulandra, şi-l aminteşte pe actor ca fiind un om "disciplinat, punctual", tratând cu seriozitate pregătirea unui rol.

''În 1962, Liviu Ciulei m-a ales pentru rolul Polly Peachum (...) în piesa 'Opera de trei parale' de Bertold Brecht. (...) Disciplinat, punctual, Tomiţă trata cu seriozitate pregătirea rolului, atât partea de proză, cât şi cea muzicală. Astfel, perfecţionismul meu găsea ecou şi susţinere atât din partea regizorului, cât şi a marelui actor. Independent de cele descrise mai sus, noi doi aveam ritualul nostru seară de seară. Înainte de a coborî scările de metal în scenă, îndeplineam anumite gesturi 'purtătoare de noroc'. De pildă, Tomiţă îmi aranja voalul de mireasă, amintindu-mi să-i dau 'intrarea muzicală' - adică să-i strâng mâna - la începutul duetului nostru, acompaniat de orchestra ce îşi făcea intrarea pe scenă, într-o camionetă. La rândul meu, trebuia să-i verific floarea de la butonieră, pălăria şi cravata, în timp ce ne şopteam unul altuia într-un ritm mecanic, alert: '- Eu nu sunt cântăreţ'. '- Zău că eşti bariton veritabil'. '- Zici?' mormăia Tomiţă rotindu-şi ochii mulţumit. '- Zic!', şopteam ridicând trena rochiei de mireasă (...). Duetul nostru avea succes seară de seară, cu aplauze la scenă deschisă. (...) Din câte mi s-a spus, spectacolul de la teatrul 'L.S. Bulandra' a însumat aproape 400 de reprezentaţii, dacă nu mai mult, revoluţionând peisajul teatral românesc în 1964'', declara pentru AGERPRES Margareta Pâslaru, în 2017.

 

Sursa foto: Margareta Paslaru/Facebook.com

 


Toma Caragiu a jucat roluri de comedie, dar şi drame. Unul dintre filmele foarte cunoscute este "Actorul şi sălbaticii" (1975), în care Toma Caragiu interpretează rolul unui alt mare actor - Constantin Tănase.

"Eu, care sunt un inhibat, un timid şi în general un om singuratic, retras, deseori sfios, alteori brutal, aveam nevoie să joc mult. (... ) Sunt fericit că am ales teatrul, altminteri nu m-aş fi putut exprima şi nu-mi pot imagina cum m-aş fi făcut util într-o altă profesiune", spunea Toma Caragiu, conform site-ului tvri.tvr.ro.

 

Toma Caragiu în piesa de teatru "D'ale carnavalului" de Ion Luca Caragiale, 1966

Foto: (c) ARMAND ROSENTHAL/AGERPRES FOTO



Toma Caragiu a interpretat numeroase roluri şi în film. Din bogata filmografie a actorului amintim: ''Vremea zăpezilor'', ''Subteranul'', ''Răpirea fecioarelor'', ''Răzbunarea haiducilor'', ''Haiducii lui Şaptecai'', ''Zestrea Domniţei Ralu'', ''Săptămâna nebunilor'', ''Facerea lumii'', ''Bariera'', ''Ciprian Porumbescu'', ''Operaţiunea Monstrul", ''Serenada pentru etajul XII'', ''Buzduganul cu trei peceţi'', ''Nufărul roşu'', ''Vara romantică'', ''Poveste sentimentală'', ''Străzile au amintiri'', ''Procesul alb'', seria B.D. - ''Brigada Diverse intră în acţiune'', ''Brigada Diverse în alertă!'', ''B.D. la munte şi la mare'' -, ''Trei scrisori secrete'', ''Mastodontul'', ''Premiera'', ''Tufă de Veneţia'', ''Gloria nu cântă'', ''Marele singuratic''.

 

 


A avut zeci de înregistrări în emisiuni radio sau la televiziune. Din emisiunile de divertisment TV rămân celebre monologurile sale, dar şi scenetele în care avea parteneri alţi mari actori.

 

 


Toma Caragiu a murit în urma tragicului cutremur din 4 martie 1977, împreună cu prietenul său, regizorul Alexandru Bocăneţ. Cei doi se aflau în locuinţa actorului din blocul Continental, situat în strada Colonadelor, în spatele Muzeului Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu), şi sărbătoreau finalizarea filmului ''Gloria nu cântă'', regizat de Bocăneţ, în care maestrul Toma Caragiu juca rolul principal. Din nefericire, cei doi n-au mai putut fi prezenţi la premiera peliculei.

 


Pentru filmul muzical "Gloria nu cântă", actorul Toma Caragiu a primit post mortem premiul ACIN 1977.

Actorul Ion Besoiu, prezent zilnic la operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor din blocul prăbuşit în care locuise Toma Caragiu, scria în paginile sale de jurnal, în ziua de 10 martie 1977, că trupurile celor doi, ale lui Toma Caragiu şi Alexandru Bocăneţ, au fost găsite de cascadori la ora 13.10.

''Cascadorii Aurel Popescu şi Mircea Pascu strigă ceva de sus, de pe dărâmături. Buldozerele se opresc. Băieţii fac semne. (...) Un ostaş coboară şi aduce o ramă de ochelari turtită. Caramitru bâguie: 'Ochelarii lui!'. Începe să hohotească. Strig la el şi pornesc în sus. Sunt doi. Doi oameni îmbrăţişaţi, două vieţi, două destine: Bocăneţ şi Toma Caragiu. Au murit din prima clipă. Casa scărilor s-a prăbuşit peste ei, undeva, la parter. Sunt încremenit. (...) Un actor uriaş, un om uriaş, un suflet uriaş a fost strivit într-o seară nebună de un bloc oarecare. Absurd, incredibil'', se arată în cartea ''4 martie 1977. Secunde tragice, zile eroice. Din cronica unui cutremur'', coordonată de Aristide Buhoiu, apărută în seria ''Reporter XX'', în 1977, la Editura Junimea, Iaşi.

Actorul Toma Caragiu a fost înmormântat la 11 martie 1977 la cimitirul Bellu din Capitală.

 


Monumentul actorului Toma Caragiu din Cimitirul Bellu

Foto: (c) MIHAI ALEXE/AGERPRES FOTO


 

În memoria marelui actor, teatrul din Ploieşti a fost numit Teatrul ''Toma Caragiu'', strada pe care se află clădirea teatrului poartă acelaşi nume, iar în centrul oraşului se află un bust al actorului. În Bucureşti, strada pe care se afla blocul în care a locuit actorul se numeşte Toma Caragiu, iar o sală a Teatrului Bulandra poartă numele actorului.

Actorul Toma Caragiu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) ''pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice''. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactor Arhiva foto: Mihaela Tufega, editor: Cristian Anghelache)

Afisari: 93

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 09-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 75 de ani de la prezentarea Declarației Schuman de către ministrul francez Robert Schuman (9 mai 1950)

La 9 mai 1950, ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman a susținut declarația prin care a propus crearea la nivel european a unei instituții pentru gestionarea în comun a producției de cărbune și oțel, considerată principalul furnizor pentru industria producătoare de război și, deci, pentru alimentarea războiului. Declarația a fost un pas f

Documentare 09-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Baletul 'Mama păcălită', o adaptare după 'La fille mal gardee', în regia și coregrafia lui Cătălin Caracaș, va fi prezentat în premieră pe 9 mai, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii. 'Mama păcălită' este o comedie în trei tablouri, plină de energie, culoare și umor, care transmite povestea unei tinere îndră

Documentare 09-05-2025 08:30

9 mai - Ziua Națională a Oinei

La 9 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a oinei, potrivit Legii nr. 87 din 11 aprilie 2023 pentru modificarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000, conform https://legislatie.just.ro și www.cdep.ro. 'Oina este sportul național al Rom&a

Documentare 09-05-2025 08:00

9 Mai - Ziua Europei

Ziua Europei este sărbătorită, în fiecare an, la 9 mai, fiind marcat momentul istoric al 'Declarației Schuman', un moment de răscruce care a constituit începutul integrării și cooperării europene pentru pace și unitate, se arată pe https://europeday.europa.eu/. În urmă cu 75 d

Documentare 09-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.' - R. Rolland (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 09-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae Greco-catolice Sf. pf. Isaia; Sf. m. Hristofor Romano-catolice Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic Sfântul Proroc Isaia este pomenit în calendarul c

Documentare 09-05-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 mai

Este a 129-a zi a anului 2025. Au mai rămas 236 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 55 m și apune la 20 h 29 m. Luna răsare la 17 h 30 m și apune la 04 h 20 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/