JO 2022: Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 - Soci (Rusia)

Ediţia cu numărul XXII a Jocurilor Olimpice de iarnă a fost găzduită de oraşul Soci, în intervalul 7-23 februarie 2014, potrivit olympics.com. A fost prima ediţie a unei Olimpiade Albe găzduită de Federaţia Rusă şi, totodată, cea mai mare competiţie internaţională din Rusia după destrămarea URSS în 1991.
Competiţia de la Soci a fost considerată cea mai costisitoare din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, după ce s-au cheltuit aproximativ 37 de miliarde de euro, notează cosr.ro.
Au participat 2.800 de sportivi din 80 de ţări. În premieră, la Soci au avut delegaţii olimpice Malta, Paraguay, Timorul de Est, Togo, Tonga şi Zimbabwe.
S-a concurat la 9 sporturi: biatlon, bob, curling, patinaj (artistic, viteză, short-track), hochei pe gheaţă, sanie, schi (alpin, fond, combinata nordică, sărituri, freestyle), skeleton, snowboard. Au fost acordate 98 de titluri olimpice. Au fost incluse în programul olimpic 12 probe noi: ştafetă mixt, patinaj artistic - echipe mixt, schi freestyle - halfpipe şi slopestyle, feminin şi masculin, sanie - ştafetă echipe mixt, sărituri cu schiurile - feminin, snowboard - slopestyle şi slalom paralel feminin şi masculin, notează cosr.ro.
Competiţia din Rusia a fost cea mai compactă olimpiadă din istorie, arenele sportive aflându-se la doar câteva zeci de minute distanţă. În funcţie de locaţie, bazele olimpice de la Soci au fost împărţite în două mari categorii: cele aflate în Parcul Olimpic Soci, numit şi Centrul de coastă, şi cele din Centrul montan.
La 7 februarie 2014, Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci au fost declarate deschise de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în cadrul ceremoniei de pe Stadionul Olimpic Fişt, în faţa a peste 40.000 de spectatori şi a zeci de şefi de state şi guvern.
Unul dintre eroii Olimpiadei de la Soci a fost biatlonistul norvegian Ole Einar Bjoerndalen, care, la vârsta de 40 de ani, a intrat în istorie graţie victoriei sale la sprint. După ce s-a impus la ştafeta mixtă, el a ajuns la 13 medalii olimpice, dintre care 8 de aur, depăşind recordul de 12 medalii deţinut de compatriotul său, fondistul Bjoern Daehlie.
Sportiva norvegiană Marit Bjoergen a cucerit de trei ori aurul olimpic: în proba de 30 km start în bloc, stil liber, din concursul de schi fond, la schiatlon şi sprint pe echipe.
Rusul Victor Ahn, sportiv născut în Coreea de Sud şi naturalizat, a fost cel mai medaliat sportiv de la Soci, cu trei medalii de aur şi una de bronz la patinaj viteză. Ţara gazdă a triumfat şi la patinaj artistic, cu cinci medalii, printre care 3 dintre cele 5 titluri atribuite. Legendarul patinator rus Evgheni Pluşenko a anunţat că şi-a încheiat cariera, la 31 de ani, după ce s-a retras din concursul individual de la Soci, din cauza durerilor pe care le-a simţit la încălzire. Totuşi, el a câştigat la Soci aurul în proba de echipe.
La rândul său, belarusa Daria Domraceva a dominat probele de biatlon, obţinând trei medalii de aur.
Rusia a ocupat primul loc în clasamentul final pe medalii, cu 13 medalii de aur, 11 de argint şi 9 de bronz, fiind urmată Norvegia (11-5-10), Canada (10-10-5) şi SUA (9-7-12). Rusiei i-au fost retrase mai multe medalii din cauza dopajului, dar în cele din urmă a rămas pe primul loc în clasament, cu 11 de aur, 9 de argint şi 9 de bronz.
România a deplasat o delegaţie de 24 de sportivi, care au concurat la 8 discipline. Locul 17, ocupat de echipajele feminin, respectiv masculin de bob-2, a fost cea mai bună clasare pentru sportivii români la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci.
Rezultatele românilor:
locul 17 - bob-2 feminin: Maria Adela Constantin, Andreea Grecu
locul 17 - bob-2 masculin: Florin Cezar Crăciun, Nicolae Istrate
locul 18 - schi fond, sprint clasic echipe: Paul Constantin Pepene, Florin Daniel Pripici
locul 20 - biatlon, 12,5 km start în bloc: Eva Tofalvi
locul 21 - biatlon, 15 km: Eva Tofalvi
locul 21 - schi alpin, slalom: Alexandru George Barbu
locul 22 - biatlon, 7,5 km sprint: Eva Tofalvi
locul 22 - schi alpin, super-combinata: Ania Monica Germaine Caill
locul 23 - patinaj artistic, individual: Zoltan Kelemen
locul 24 - bob-4: Dănuţ Ion Moldovan, Paul Septimiu Muntean, Andreas Paul Neagu, Bogdan Laurenţiu Otavă
locul 25 - skeleton, simplu: Dorin Dumitru Velicu
locul 26 - biatlon, 10 km urmărire: Eva Tofalvi
locul 29 - sanie, simplu: Valentin Creţu
locul 30 - biatlon, 10 km sprint: Cornel Dumitru Puchianu
locul 30 - sanie, simplu: Raluca Nicoleta Strămăturaru
locul 30 - schi alpin, slalom super-uriaş: Ania Monica Germaine Caill
locul 45 - sărituri cu schiurile, trambulina normală: Sorin Iulian Pîtea
locul 46 - schi alpin, coborâre: Ioan Valeriu Achiriloaie
locul 47 - biatlon, 12,5 km urmărire: Cornel Dumitru Puchianu
locul 48 - schi fond, schiatlon 15+15 km: Paul Constantin Pepene
locul 48 - schi alpin, slalom uriaş: Alexandru George Barbu
locul 49 - schi fond, sprint individual: Timea Sara
locul 51 - sărituri cu schiurile, trambulina mare: Sorin Iulian Pîtea
locul 51 - schi alpin, slalom uriaş: Ania Monica Germaine Caill
locul 60 - biatlon, 20 km individual: Cornel Dumitru Puchianu
locul 60 - schi fond, schiatlon 7,5+7,5 km: Timea Sara
locul 62 - schi fond, 10 km: Timea Sara
locul 65 - schi fond, sprint individual: Paul Constantin Pepene
locul 68 - schi fond, sprint individual: Florin Daniel Pripici
AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Sursa foto: olympics.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo
Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)
George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)
Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în