DOCUMENTAR: Actriţa Oana Pellea împlineşte 60 de ani (29 ianuarie)

Oana Pellea, una dintre cele mai talentate actriţe ale generaţiei sale, fiica Domnicăi şi a lui Amza Pellea, s-a născut la 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. A absolvit, în 1984, Academia de Teatru şi Film, la clasa profesoarei Sanda Manu. În intervalul 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, iar între 1987 şi 1999 a jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti. În perioada 1999-2019, a fost actriţă liber profesionistă.
Pe scena Teatrului Bulandra a jucat în spectacole ca: "Oscar şi Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmidt, regia Chris Simion Mercurian, 2010; "Scaunele" de Eugene Ionesco, regia Felix Alexa, 2004; "Îmblânzirea scorpiei" de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; "Richard II" de William Shakespeare, regie Mihai Măniuţiu; "Hamlet" de William Shakespeare, regia Tompa Gabor; "Caligula" de Albert Camus, regia Mihai Măniuţiu; "Iulius Cezar" de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; "Woyzeck" de Georg Buchner, regia Tompa Gabor; "Trei surori" de A.P. Cehov, regia Alexandru Darie; "Poveste de iarnă" de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei; "Merlin" de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu; "Mephisto" de K. Mann, regia Alexandru Darie; "R.U.R." de Karel Capek, regia Alexandru Darie; "Piaţeta" de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, menţionează site-ul tnb.ro.
Actrita Oana Pellea, 1994.
Foto: (c) SORIN LUPSA/ AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
La Teatrul Odeon a jucat în piesa "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuţiu, 1998, iar la Teatrul Metropolis a apărut în spectacole precum: "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Victor Ioan Frunză, 2017; "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" de Paul Zindel, regia Mariana Cămărăşan, 2015; "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec; "Mă tot duc", adaptare după William Shakespeare, Marc Dore, etc.
Alte roluri în teatru a avut la ARCUB - "Idolul şi Ion Anapoda" după G.M. Zamfirescu, regia Mariana Cămărăşan şi Toma Dănilă, 2016 - şi spectacolul independent "N(aum)" de Gellu Naum, regia Mariana Cămărăşan, 2014.
Actorii Dragoş Pâslaru (stg.) şi Oana Pellea (dr.) în piesa de teatru 'Poveste de iarnă'.
Foto: (c) SORIN LUPSA/ AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA
Este angajată a Teatrului Naţional Bucureşti din 2019. Dintre piesele în care a jucat sau joacă pe scena acestui teatru, amintim: "Ioana D'Arc. Pagini de dosar", regia Mihai Măniuţiu, 1999; "Frumos e în septembrie la Veneţia", după Teodor Mazilu, regia Mariana Cămărăşan, 2018; "Jurnal de România. 1989", un spectacol de Carmen Lidia Vidu, 2020; "Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice" de Paul Zindel, regia Mariana Cămărăşan, preluat în 2021.
Din filmografia actriţei amintim: "Moromeţii 2", regia Stere Gulea, 2018; "Triplu sec", serial TV, regia Letiţia Rosculeţ, 2018; "The Gambler", regia Szabolcs Hajdu, 2015; "Uniţi, salvăm", scurt metraj, regia Iben Ravn, 2015; "Biblioteque Pascal", în regia lui Szabolcs Hajdu, 2010; "Fire and Ice: cronica dragonilor", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof"), 2007; "Cu un pas înainte", serial TV, regia Bogdan Tiberiu Dumitrescu, 2007; "I really Hate My Job", regia Oliver Parker, 2007; "Tinereţe fără tinereţe", regia Francis Ford Coppola, 2007; "Children of Men", în regia lui Alfonso Cuaron, 2006 (nominalizat la Oscar în 2013 la trei categorii); "Păcatele Evei", serial TV, regia Adrian Batista, 2015; "Palme albe", regia Szabolcs Hajdu, 2006; "Camera ascunsă", regia Bogdan Dumitrescu, 2004; "High Tension", regia Alexandre Aja, 2003; "Stare de fapt", regia Stere Gulea, 1995; "Nostradamus", regia Roger Christian, 1994; "Vulpe - Vânător", regia Stere Gulea, 1993; "Visul - Portret Liviu Ciulei", Lucia Hossu Longin, 1992; "Unde la soare e frig", regia Bogdan Dumitrescu, 1991; "Cine are dreptate?", regia Alexandru Tatos, 1990; "François Villon - Poetul vagabond", regia Sergiu Nicolaescu, 1990; "Maria Mirabela în Tranzistoria", regia Ion Popescu Gopo, 1989; "Acasă", regia Constantin Vaeni, 1984; "Der Mann mit dem Ring im Ohr", regia Joachim Hasler, 1984; "Faleze de nisip", regia Dan Piţa, 1983; "Râdeţi ca-n viaţă", regia Andrei Blaier, 1983; "Concurs", regia Dan Piţa, 1982, precizează site-ul tnb.ro.
Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaţionale de teatru, inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internaţional Francofon din Franţa şi Festivalul Americilor din Canada. Face parte din Jurii internaţionale de film.
A primit de două ori titlul de cea mai bună actriţă de teatru din România, a câştigat de două ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună actriţă şi i-a fost acordat premiul Fundaţiei Culturale Române pentru Carieră Internaţională Remarcabilă.
Are în palmares numeroase premii internaţionale pentru rolul principal din "Stare de fapt", regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriţă la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Oraşului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino şi la Festivalul Internaţional de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.
Alte premii obţinute: Premiul Omul Anului la secţia Actor, 2015; Decoraţia Crucea Casei Regale a României acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I al României la 25 octombrie 2012; Premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală şi cinematografică acordat de Academia Română la 16 decembrie 2010; Marele Premiu al Festivalul Comediei Româneşti "FestCO", ediţia a VII-a pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Pâine" de Matei Vişniec, 2009; Premiul Criticii Internaţionale "Cea mai bună actriţă" pentru rolurile Maşa din "Trei surori" de A.P. Cehov şi Lucius din "Iulius Cezar" de William Shakespeare, menţionează site-ul Teatrului Naţional. La 25 aprilie 2013, Oana Pellea a primit Premiul pentru cultură din partea publicaţiei "Forbes", în cadrul Galei Forbes Woman - cele mai influente femei din România.
Publicaţia Forbes a premiat, in cadrul Galei Forbes Woman, cele mai influente femei din România. In imagine Oana Pellea - 'Premiul pentru cultură'.
Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO
În septembrie 2017, actriţa Oana Pellea a primit Premiul la categoria Teatru la a patra ediţie a Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu", iar în 2018, împreună cu Maia Morgenstern, a fost în centrul campaniei de imagine a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), prin reproducerea unor scene din capodopera lui Ingmar Bergman, "Persona".
Oana Pellea joacă în limbile română, franceză, engleză şi italiană, participând la numeroase producţii internaţionale.
Sesiune de autografe cu Oana Pellea, prilejuită de apariţia volumului său 'Jurnal 2003-2009'.
Foto: (c) RADU TUTA/AGERPRES FOTO
În iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, prima sa carte intitulată "Jurnal 2003-2009". AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)
* Explicaţie foto din deschidere: Actriţa Oana Pellea participa la deschiderea Festivalului European al Spectacolului Timişoara - Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), organizat de Teatrul Naţional din Timişoara si susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara.
Citeşte şi:
Ministerul Culturii: Oana Pellea este unul dintre artiştii de înaltă ţinută; este un artist complex
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene
3 mai - Ziua mondială a libertății presei (ONU)
''Relatarea într-o lume curajoasă: Impactul Inteligenței Artificiale asupra libertății presei și a mass-media'' ('Reporting in the Brave New World: The Impact of Artificial Intelligence on Press Freedom and the Media'') este tema enunțată de UNESCO cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei în 2025. Libertatea de expri
CITATUL ZILEI
''Nu trebuie să te aperi numai de actele dușmanului, ci și de intențiile sale'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 mai
Ortodoxe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici; Sf. Mc. Timotei și soția sa, Mavra Greco-catolice Sf. m. Timotei și Maura Romano-catolice SS. Filip și Iacob, ap. Sfântul Cuviosul Irodion s-a născut în București, în anul 1821. A intrat
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 mai
Este a 123-a zi a anului 2025. Au mai rămas 242 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 03 m și apune la 20 h 22 m. Luna răsare la 10 h 46 m și apune la 02 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,