logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Iarba verde de acasă'' (1977)

Image

Filmul "Iarba verde de acasă", regizat de Stere Gulea după un scenariu scris de Sorin Titel, a avut premiera în 1977.

 


"Un tânăr proaspăt absolvent al facultăţii de matematică este în situaţia de a alege să rămână pe lângă profesorul lui, ca asistent, acceptând anumite compromisuri - căsătoria cu fiica profesorului - sau să devină profesor de ţară. Alege a doua variantă, ajungând profesor în satul natal. Găseşte o gospodărie părăsită - mama a murit, tatăl lucrează pe şantier. După greutăţile începutului, responsabilitatea repunerii pe picioare a gospodăriei precum şi contactul cu inocenţa şi puritatea copiilor îi dau sentimentul că alegerea nu a fost chiar un lucru rău. Şi-a recâştigat identitatea", notează site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.

 



Acţiunea se petrece într-un sat din judeţul Argeş. Tânărul profesor de matematică Ştefan Corici (interpretat de actorul Florin Zamfirescu) ajunge cu trenul în halta Mioveni, unde este întâmpinat de un fost coleg de şcoală ce locuia în Micloşani. În satul natal găseşte casa părintească părăsită şi ruinată, deoarece după moartea mamei sale, tatăl a plecat să muncească pe şantier.

 



În sat mai este Dumitru, fratele lui, care este gestionar la magazinul din sat. Ştefan hotărăşte să repare casa părintească pentru a locui acolo, fiind hotărât să rămână în sat. El îşi caută tatăl - Serafim (interpretat de actorul Vasile Niţulescu) - pentru a-l convinge să revină acasă, dar fără succes.

Irina (interpretată de actriţa Diana Lupescu), fosta lui iubită şi fiica profesorului din facultate, vine la ţară să-l viziteze şi încearcă să-l convingă să se întoarcă în oraş, dar Ştefan refuză.

 



La şcoală, Ştefan îl revede pe fostul său profesor, Tudor Nedelcu, acum acesta fiind director. Profesorul Viorel Meteş (interpretat de actorul Ion Caramitru) vrea cu orice chip să fie schimbat directorul, pentru ca el să-i ia locul şi pune la cale acest lucru împreună cu inspectorul Ghimboaşă (interpretat de actorul Octavian Cotescu).

 



Ştefan se opune, afirmând că opiniile colegilor săi sunt interesate şi că, spre deosebire de mulţi profesori care au plecat la posturi mai bune, Nedelcu "a rămas în sat pentru a-i învăţa carte pe copii". În final, tatăl revine acasă, pentru a locui împreună cu Ştefan.

Într-o cronică de film publicată în revista "Cinema" nr. 12 din decembrie 1977, Alice Mănoiu scria că acest film este "prin excelenţă liric - nu e cel care descrie sentimente, ci cel care le creează şi, pe măsură ce apar, ne identifică în chip firesc cu ele".

 



"Scriitorul Sorin Titel şi regizorul Stere Gulea, la primul lor film, (...) şi interpretul principal Florin Zamfirescu, pentru prima dată într-un rol de mare întindere, reuşesc un lucru extrem de rar în cinematograful nostru - şi nu numai: fac sensibil, palpabil inefabilul, un simţământ ce n-are nevoie de justificări moralizatoare ca să trăiască prin el însuşi ca poezia ori muzica. (...) Ştefan al lui Serafim se întoarce în satul natal, nu atât din orgoliul de a nu se şti îndatorat viitorului socru pentru un post universitar (...), ci pentru că aşa simte el că e bine. (...) Eroul ierbii... e un original; în timp ce alţii fug la oraş, el se întoarce acasă. Chiar dacă acasă înseamnă doar o locuinţă părăginită, un tată pribegind pe şantiere; din vechea vatră n-a mai rămas decât nostalgia copilăriei şi mormântul mamei", nota Alice Mănoiu, potrivit site-ului http://aarc.ro/.

În opinia acesteia, regizorul Stere Gulea a dovedit "certă maturitate" când a ales distribuţia.

"Greu îţi închipui un alt Ştefan, mocnind liniştit chiar pasiunile, decât pe cel interpretat de Florin Zamfirescu. Tânărul actor îşi dezvăluie personajul cu prudenţă, într-o gradaţie simplă, uneori prea monotonă, pe coordonatele psihologiei tărăneşti pe care, se vede, o cunoaşte şi el ca şi scenaristul sau regizorul. Lipsa de zâmbet pe care i-o reproşa cineva, e doar exterioară. Înăuntru îl simţi că pregăteşte replici de duh, dar 'le tace' pentru că n-a sosit încă momentul. Când îi vine la socoteală, le azvârle, dar tot chibzuit, ca să le savureze efectul (...). Aparent, Florin Zamfirescu îşi construieşte din linii moi, defensive, personajul. Dar sub lentoarea gestului şi a replicii, simţi profilul ferm, îndărătul măştii placide se ascunde un ofensiv fără cruţare", menţionează criticul de film.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Mihai Pălădescu, Ernest Maftei, Paul Lavric, Mariana Cabanov, Rodica Mandache, Dana Dogaru, Melania Ursu, Costel Constantinescu, Val Săndulescu, Ion Cojar, Ovidiu Schumacher, Dorel Vişan, Adrian Georgescu, Rodica Popescu-Bitănescu, Silvia Năstase, Radu Gheorghe, Petre Gheorghiu-Goe, Alexandru Vasiliu, Constantin Florescu, Elena Sereda, Alexandru Manolescu. Coloana sonoră este semnată de compozitorul Radu Şerban.

Pelicula a primit, în 1977, Premiul "Opera Prima" din partea ACIN, iar în 1978, la festivalul de la Lublin, a primit premiul al II-lea, conform site-ului cinemaraton.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit