Florin-Claudiu Roman, propus ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării (fişă biografică)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL-PSD-UDMR şi programul de guvernare, pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Florin-Claudiu Roman a fost propus ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Florin-Claudiu Roman s-a născut la 22 aprilie 1974, potrivit CV-ului disponibil pe www.cdep.ro.
Este licenţiat în Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu specializarea ''Contabilitate şi Gestiune Financiară (1992-1996). De asemenea, este licenţiat în Ştiinţe Economice la Universitatea Athenaeum din Bucureşti, unde s-a specializat în ''Contabilitate şi Informatica de Gestiune'' (2008-2011). A urmat cursurile Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti şi are un master în ''Tehnici de Comunicare şi Influenţă Socială'' (2012).
A urmat cursuri de apărare şi securitate naţională la Colegiul Naţional de Apărare (2005). A studiat management la The Open University - CODECS Bucureşti (2006).
A ocupat funcţiile de: şef de secţie la Agenţia MEDIAFAX, Unirea Press SRL, Alba Iulia (1997-2005); consilier la Cabinetul Preşedintelui în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul gazelor naturale (2005-sept. 2006); membru în Consiliul de Administraţie al Eon Distribuţie (oct. 2006-aug. 2008); membru al Consiliului de Administraţie al CEC (febr.-iul. 2007); preşedinte al Consiliului de Administraţie al Electrica Serv (febr. 2008-febr. 2009); membru în Consiliul de Administraţie al SC Automobile România SA (mart. 2007-ian. 2009); preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Daewoo Automobile România SA (mart. 2007 - ian. 2009); membru al Consiliului de Administraţie al Eximbank (aug. 2007 - dec. 2008); secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (sept. 2006 - oct. 2011), conform cdep.ro.
A fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba (iul. 2012-dec. 2016).
A fost ales deputat PNL în legislatura 2016-2020. A fost vicelider (febr.-sept. 2017) şi lider al grupului parlamentar al PNL (nov. 2019 - dec. 2020). A fost membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială (mai-iun. 2017), membru, apoi preşedinte (oct. 2017 - dec. 2019) al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului. De asemenea, a fost membru în Comisia parlamentară a revoluţionarilor din Decembrie 1989. A ocupat funcţia de vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru Întregirea Neamului.
A fost reales deputat PNL în legislatura 2020-2024. Începând cu septembrie 2021, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar în perioada 18 octombrie - 2 noiembrie 2021, a fost preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor. Este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi al Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din Decembrie 1989. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Citeşte şi:
Parlament/ Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus lista Cabinetului şi programul de guvernare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai
Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.