logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Palatul şi Grădinile Schönbrunn din Viena

Image

Palatul şi Grădinile Schönbrunn din Viena (Republica Austria) au fost înscrise în anul 1996 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.

Din secolul al XVIII-lea până în anul 1918, Schönbrunn a fost reşedinţa împăraţilor habsburgici. A fost proiectat de arhitecţii Johann Bernhard Fischer von Erlach şi Nicolaus Pacassi şi este încărcat de exemple deosebite de artă decorativă. Împreună cu grădinile sale, care includ prima grădină zoologică din lume (1752), Schönbrunn este un ansamblu baroc remarcabil şi un perfect exemplu de Gesamtkunstwerk, o fuziune magistrală a mai multor forme de artă.

 


Palatul şi Grădinile Schönbrunn reprezintă un simbol material puternic al puterii şi influenţei Casei de Habsburg pentru o perioadă îndelungată de istorie europeană, de la sfârşitul secolului al XVII-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Grădinile ample în stil baroc cu clădirile lor (Gloriette, ruinele romane etc.) arată dimensiunile şi funcţiile imperiale ale palatului. Orangeria din partea de est a clădirii palatului principal este, la 186 metri, cea mai lungă din lume.

Clădirea originală a fost extinsă şi modificată considerabil de când a fost construită, pentru a se potrivi gusturilor şi cerinţelor conducătorilor imperiali succesivi. Nu au fost aduse modificări semnificative structurilor în sine de la lucrările la faţade comandate de Franz I la începutul secolului al XIX-lea. Mobilierul şi decorarea apartamentelor imperiale, teatrul, capela şi alte componente importante sunt pe deplin autentice. Structura parcului în stil baroc este, de asemenea, practic neatinsă, iar tehnicile tradiţionale din secolul al XVIII-lea sunt încă folosite pentru tăierea copacilor şi a tufişurilor. Schönbrunn a devenit, parcă, îngheţat în timp în 1918, când a devenit proprietatea Republicii Austria, notează http://whc.unesco.org.. De atunci, din 1918, structura şi formele au fost păstrate cu fidelitate, atât în privinţa decorului original, cât şi în restaurarea în urma avariilor de război.

 


Palatul Schönbrunn ("Schloss Schönbrunn") se află la vest de centrul oraşului Viena, în cartierul Hietzing.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, împăratul Leopold I l-a însărcinat pe arhitectul baroc Johann Bernhard Fischer von Erlach să proiecteze o cabană imperială de vânătoare pentru fiul său, prinţul moştenitor Iosif, care va deveni ulterior împăratul Iosif I, menţionează www.schoenbrunn.at. Castelul de Plaisance construit pe acest loc pentru împărăteasa văduvă Eleonora de Gonzaga în 1642 urma să devină o reşedinţă imperială pe parcursul secolului al XVIII-lea.

Istoria aşezării Schönbrunn şi a clădirilor care se aflau anterior pe acest loc datează din secolul al XIV-lea. În 1569, moşia Katterburg, care aparţinea conacului mănăstirii de la Klosterneuburg, a intrat în posesia habsburgilor prin Maximilian al II-lea. Conform titlurilor de proprietate, moşia cuprindea o casă, o moară de apă şi un grajd, precum şi o grădină de odihnă şi o livadă. Maximilian a fost interesat în primul rând de extinderea parcului de vânătoare, care era destinat în principal creşterii vânatului şi păsărilor.

 


După moartea subită a lui Maximilian al II-lea în 1576, Katterburg a trecut în posesia lui Rudolph al II-lea, care a tăiat fondurile necesare pentru întreţinerea domeniului. Împăratul Matthias a folosit moşia pentru vânătoare şi, potrivit unei legende, a dat peste Schöner Brunnen ("izvorul frumos"), care în cele din urmă a dat numele zonei, în timp ce vâna în 1612. Succesor său, împăratul Ferdinand al II-lea, şi soţia sa, Eleonora von Gonzaga, au ales Schönbrunn ca loc pentru petrecerile lor de vânătoare. După moartea lui Ferdinand al II-lea, în 1637, moşia a devenit reşedinţa de zestre a văduvei Eleonora von Gonzaga, o mare iubitoare de artă. În perioada 1638-1643, văduva a construit un palat alături de conacul Katterburg, prima menţionare a numelui "Schönbrunn" apărând în 1642 pe o factură. Originile orangeriei Schönbrunn ar proveni tot din timpul Eleonorei von Gonzaga.

În 1683, palatul şi grădinile au fost distruse de turcii otomani în timpul asediului Vienei. Din 1686, moşia a intrat în posesia împăratului Leopold I, care l-a oferit moştenitorului său, Iosif, pentru a-şi construi o nouă reşedinţă, care să rivalizeze cu Palatul Versailles de lângă Paris. În 1752, împăratul Francisc I Ştefan, soţul Mariei Tereza, a dat ordin ca lângă palat să fie construită Grădina Zoologică Schönbrunn.

După căderea monarhiei austriece în 1918, nou-înfiinţata Republică Austria a devenit proprietarul Schönbrunn, palatul devenind muzeu. Schönbrunn a fost folosit şi pentru evenimente importante, cum ar fi întâlnirea dintre John F. Kennedy şi Nikita Hruşciov din 1961.

Palatul Schönbrunn este cea mai populară destinaţie turistică din Viena, cu 2,6 milioane de vizitatori (2010). La palat şi grădini s-au turnat cadre din mai multe filme, precum trilogia Sissi din anii '50, "A Breath of Scandal" cu Sophia Loren (1960), "The Great Race" (1965) şi "The Living Daylights" (1987) cu James Bond (Timothy Dalton). AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.schoenbrunn.at

Afisari: 81

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1