logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

DOCUMENTAR: 35 de ani de la premiera filmului ''Liceenii'' (27 octombrie)

Image

Filmul "Liceenii", regizat de Nicolae Corjos, după un scenariu de George Şovu, a avut premiera în 27 octombrie 1986 şi face parte din seria de filme despre liceeni, fiind precedat de "Declaraţie de dragoste (1985) şi urmat de "Extemporal la dirigenţie" (1987) şi "Liceenii Rock'n'Roll (1991).

 


Punctele comune ale acestor filme sunt tandemul regizor - scenarist (Nicolae Corjos şi George Şovu) şi, în mare parte, coloana sonoră semnată de compozitorul Florin Bogardo şi interpretată de Stela Enache. Filmul "Liceenii Rock'n'Roll" a avut coloana sonoră semnată de compozitorul Cornel Fugaru.

Succesul filmului "Liceenii" s-a datorat, pe de o parte, distribuţiei care a inclus mari actori - Tamara Buciuceanu-Botez, Ion Caramitru, Cristina Deleanu, Dorina Lazăr, Sebastian Papaiani, Iarina Demian, Mihai Mereuţă -, dar şi tineri talentaţi (unii dintre ei fiind, la acea vreme, studenţi la IATC), iar pe de altă parte, celebrului cântec "Ani de liceu" din genericul peliculei.

 


"Element central, genericul 'Ani de liceu' a devenit un adevărat imn pentru generaţii de liceeni. Melodia a fost comandată de regizorul Nicolae Corjos lui Florin Bogardo pentru filmul 'Liceenii', iar cei doi colaboraseră anterior la pelicula 'Declaraţie de dragoste' (1985). 'Ani de liceu' urma să fie momentul central al coloanei sonore, interpretat de protagoniştii Ştefan Bănică jr şi Oana Sîrbu (care se lansase deja în muzica uşoară). Iniţial, regizorul Nicolae Corjos nu a apreciat cântecul, considerându-l monoton. Cei doi tineri actori nu au reuşit o interpretare convingătoare, astfel încât s-a apelat la duetul Florin Bogardo - Stela Enache", notează site-ul tvr.ro.

Stela Enache mărturisea într-un interviu: "Am sute de piese în repertoriu, dar dacă nu cânt asta tot degeaba. (...) Surprinzător e că tinerilor care nu mă ştiu, nici pe mine, nici pe Florin Bogardo, dacă le spun despre 'Ani de liceu' fac imediat legătura".

 


 

Filmul prezintă momente ale perioadei de liceu prin care trec personajele principale. Elevii Mihai Marinescu (interpretat de Ştefan Bănică jr) şi Ionică Popescu (interpretat de Mihai Constantin), colegi de cameră la căminul liceului, rămăseseră corigenţi la matematică în clasa a IX-a, dar au reuşit să promoveze la examinarea din toamnă. Dirigintele clasei este profesorul de filosofie Mihai Gavrilescu (interpretat de Ion Caramitru), căruia elevii îi spuneau "Socrate".

 



Mihai este îndrăgostit de colega sa Dana Vasilescu (interpretată de Oana Sîrbu), căreia îi pune periodic un trandafir în pupitrul băncii, însă Dana este îndrăgostită de colegul Şerban (interpretat de Tudor Petruţ) şi presupune că acesta îi lasă trandafirii în bancă. Când Dana şi Şerban se despart, Mihai începe să studieze şahul, pentru a se apropia de Dana, care era campioană la acest joc, ba chiar participă la un simultan de şah.

 



Mihai se oferă să lucreze la realizarea unui referat pentru cercul de literatură, în detrimentul participării la Olimpiada de matematică, fapt care o nemulţumeşte pe profesoara Baldovin (interpretată de Tamara Buciuceanu-Botez), căreia elevii îi spuneau "Isoscel".

 



Ionică ajunge din nou într-o situaţie dificilă, pentru că neglijează învăţatul, fiind îndrăgostit de Geta (interpretată de Cesonia Postelnicu). Mihai nu vrea să-l ajute în timpul tezei la matematică, deoarece încercase de mai multe ori să-l convingă să înveţe în loc să-şi piardă timpul. Totuşi, în ultima săptămână a anului şcolar, Ionică este meditat la matematică de Mihai şi obţine notă de trecere, evitând astfel corigenţa.

Mihai observă că Dana are nişte tulburări de vedere şi îi spune dirigintelui "Socrate" despre problemele medicale ale Danei. În dimineaţa în care Dana vine, pentru prima dată la şcoala purtând ochelari de vedere, îl surprinde pe Mihai lăsându-i un trandafir în bancă.

 



Toţi elevii din clasă reuşesc să treacă de examenul pentru treapta a II-a, iar Mihai şi Dana pleacă la plimbare în parc.

Criticul de film Magda Mihăilescu nota, în cotidianul "Informaţia" din 1 noiembrie 1986, că filmul "se instalează (...) pe o treaptă mai înaltă" comparativ cu "Declaraţie de dragoste".

"Tonul îl dă chiar melodia din generic, deloc sentimentală bine ritmată, cântecul nu al unor El şi Ea, ci al masei de tineri care acaparează ecranul, solicitând cu discreţie un început de identificare. Îi vom cunoaşte, pe parcurs, pe mai fiecare dintre ei, dramaturgia conflictului unic, distribuitor de implicaţii, din 'Declaraţie de dragoste' fiind înlocuită aici cu o diseminare a micilor focare. Privirea plimbată cu dezinvoltură peste o clasă de liceeni ne restituie un admirabil portret colectiv al unei umanităţi în formare, dar care, departe de a fi o apă şi un pământ, se recomandă prin precizie tipologică. Cred că farmecul peliculei de aici porneşte, din stăpânirea acelor mişcări interioare care îngăduie fiecărui erou 'să vină în faţă', fără ostentaţie. Există aşadar, în film, eleva model, dar evidenţa modelului nu supără, şi băiatul harnic aflat în cumpănă, şi băiatul bun, 'dar cu lipsuri', şi descurcăreţul simpatic şi fata despre care nu ştim prea multe, dar care are personalitate şi haz din belşug etc. Există, nici nu s-ar putea altfel, şi candide înfiripări de iubire, şi tensiunea marilor evenimente şcolăreşti, şi prezenţa părinţilor", notează Magda Mihăilescu în cotidianul "Informaţia", conform site-ului http://aarc.ro/.

Filmele seriei "Liceenii", în regia lui Nicolae Corjos, au marcat finalul anilor '80. Devenite adevărat fenomen cinematografic, producţiile s-au bucurat de o popularitate extraordinară şi în deceniile ce au urmat, iar protagoniştii - Oana Sîrbu, Ştefan Bănică jr, Mihai Constantin şi Cesonia Postelnicu - s-au transformat în idolii generaţiilor cu matricolă şi bentiţă.

"Film-icon, 'Liceenii' a fost o rampă de lansare pentru mulţi dintre actorii din distribuţie. Ştefan Bănică jr, Oana Sîrbu, Mihai Constantin şi Tudor Petruţ, care ne-au încântat în rolurile lui Mihai, al Danei, al lui Ionică şi al lui Şerban, au evoluat extraordinar după această producţie. (...) Cariera lui Ştefan Bănică jr s-a desfăşurat cu mare succes atât în televiziune sau film, cât şi pe scenele teatrelor sau cele muzicale, cu concertele rock'n'roll. Oana Sîrbu (...) şi-a găsit locul pe scena dedicată jazzului, într-un band acustic. Mihai Constantin (...) este unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului Naţional Bucureşti. (...) Cesonia Postelnicu este actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti (...). Tudor Petruţ (...) este profesor de matematică (...) în America, unde (...) şi-a împlinit visul de a deveni scenarist şi gazdă a unei emisiuni", menţionează site-ul www.tvr.ro.

Atât Ştefan Bănică jr, cât şi Oana Sîrbu continuă să includă melodia "Ani de liceu" în spectacolele şi concertele lor.

 


"Am avut un eveniment (...) la Sala Palatului, când s-au împlinit 30 de ani de la lansarea filmului 'Liceenii'. A fost un moment splendid, uluitor, când toţi cei din sală au rostit în acelaşi moment cuvântul 'Timp', cu care începe primul vers al cântecului. La primul spectacol am fost gâtuită de emoţie. Nu am mai putut continua. Mi-a plăcut foarte mult momentul. Am făcut câteva spectacole şi în alte oraşe, am avut cinci-şase zile minunate de aduceri aminte. Merg la toate premierele lui Ştefan (Bănică - n.r.), ne mai întâlnim din când în când şi la o cafea cu foştii colegi din film. De exemplu, când vine Tudor Petruţ în ţară. Recent a fost invitat la Cristi Brancu în emisiune şi m-a rugat Cristi să-i facem o surpriză. Am fost de acord şi am dansat împreună. Am cântat 'Te iubeam' şi am reluat câteva scenarii din film, dar pe altă melodie. Îmi place foarte mult să mă revăd cu foştii colegi de film, de spectacole, de şcoală. Pentru mine nu există timp, am o problemă în sensul ăsta, nu ştiu câţi ani au trecut de la diferite evenimente. Mi se pare că totul s-a întâmplat ieri.", declara Oana Sîrbu în 2018, într-un interviu acordat AGERPRES.

 

 

Interpreta Oana Sîrbu acordă un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES.

Foto: (c)  SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


Din distribuţia filmului "Liceenii" mai fac parte: Silviu Stănculescu, Dorina Lazăr, Sebastian Papaiani, Cristina Deleanu, Iarina Demian, Liviu Crăciun, Mihai Mereuţă, Cătălin Păduraru, Dan Cociş, Violeta Apetrei, Carmen Papa, Costin Mărculescu, Ştefan Velniciuc, Dorina Done, Rada Istrate, Carmen Ungureanu, Simion Negrilă, Ioan Albu, Dumitru Crăciun, Ilie Gîlea, Ion Neacşu, George Ivaşcu, Mihaela Gavril, Bogdan Vodă, Mihaela Teleoacă, Ioana Abur.

Pelicula se află pe locul 25 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, conform unui comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Doina Lecea, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c

Documentare 14-05-2025 09:00

Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)

Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.

Documentare 14-05-2025 08:30

14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci

Documentare 14-05-2025 08:00

14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste

La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec

Documentare 14-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 14-05-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost