Congresul PNL din 25 septembrie 2021: date generale

Congresul PNL, în cadrul căruia se alege noul preşedinte al partidului, are loc la 25 septembrie 2021, la Bucureşti, pe parcursul unei singure zile. La Congres sunt aşteptaţi 5.000 de delegaţi, dintre care 493 sunt delegaţi de drept, restul sunt delegaţi aleşi după norma de reprezentare, conform statutului. Congresul a fost convocat de către Consiliul Naţional al partidului, reunit la la 30 mai 2021. Candidaţii înscrişi în cursă sunt actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, şi premierul României, Florin Cîţu. La reuniune va participa şi preşedintele Klaus Iohannis, potrivit anunţului făcut de acesta la 22 septembrie 2021.
Conform calendarului stabilit de Consiliul Naţional din data de 30 mai 2021, în perioada 1 iunie-25 septembrie 2021, au avut loc alegeri interne, adunările generale ale organizaţiilor locale, conferinţele judeţene de alegeri şi prezentarea şi votul moţiunilor candidaţilor.
Ludovic Orban şi-a anunţat intenţia de a intra în cursa pentru un nou mandat încă de la Consiliul Naţional din 30 mai, precizând că şi Florin Cîţu şi-ar fi anunţat intenţia în acest sens. "Salut acest anunţ care dă drumul la o competiţie în PNL care sunt convins că va face bine PNL. (...) Salut, Florin, intrarea în cursă. (...) Am discutat cu domnul prim-ministru Florin Cîţu şi, în mod evident, va exista între noi un gentleman's agreement, care sper că va fi respectat de toţi membrii PNL, care să ducă la competiţie onestă, fair-play, pozitivă, în care să arătăm bogăţia de resurse a PNL", a adăugat Orban la 30 mai 2021, după Consiliul Naţional al partidului.
Oficial, Ludovic Orban şi-a depus oficial candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al PNL în data de 19 august 2021. Orban a venit la sediul central al PNL, pentru depunerea candidaturii, alături de susţinătorii săi, între care foştii miniştri Violeta Alexandru, Adrian Oros, Ion Ştefan. În moţiunea cu care candidează, intitulată "PNL - Forţa Dreptei", Ludovic Orban le promite alegătorilor din PNL că va orienta partidul spre o doctrină liberală conservatoare, considerând că acesta trebuie să reafirme şi să promoveze valorile fondatoare ale naţiunii române moderne - drepturile şi libertăţile individuale, familia, credinţa creştină. "PNL este un promotor al valorilor româneşti, care susţine constant modernizarea şi dezvoltarea, dar respinge toate curentele neo-marxist progresiste, care în ultima vreme îşi fac loc pe nevăzutelea în minţile unora dintre români", a mai adăugat Ludovic Orban.
La rândul său, Florin Cîţu şi-a depus candidatura în data de 20 august 2021, afirmând că a intrat în cursa internă pentru şefia partidului pentru a construi şi a uni PNL. Premierul s-a înscris în cursă cu moţiunea sa intitulată, "România Liberală", precizând că PNL va rămâne un partid de centru-dreapta, care are drept curente principale liberalismul, creştin-democraţia şi conservatorismul. Florin Cîţu a fost însoţit la depunerea candidaturii de zeci de susţinători, printre care s-au numărat Rareş Bogdan, Alina Gorghiu, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Alexandru Muraru.
Proiectele de moţiuni depuse de Ludovic Orban şi Florin Cîţu pentru candidatura la preşedinţia PNL au fost acceptate de Comisia de organizare a Congresului partidului, potrivit unui comunicat din 23 august 2021. "În conformitate cu prevederile art. 68 din Statutul PNL, Comisia de organizare a Congresului a acceptat proiectele de moţiuni depuse de către candidaţii la preşedinţia PNL, respectiv domnul Ludovic Orban, în data de 19 august 2021, şi domnul Florin Cîţu, în data de 20 august 2021", se arată în informarea semnată de către preşedintele comisiei, Theodor Stolojan.
La 18 septembrie 2021, au avut loc Biroul Permanent Naţional al PNL şi Consiliul Naţional al partidului.
Biroul Politic Naţional al PNL a decis, astfel, la 18 septembrie ca termenul de depunere a candidaturilor pentru funcţiile de conducere, în afară de cea de preşedinte, să fie până joi (n.r. 23 septembrie) la ora 24.00, conform preşedintelui partidului, Ludovic Orban. Acesta a adăugat că în această şedinţă au mai fost adoptate două rezoluţii. "A fost o rezoluţie propusă de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, de combatere a extremismului, de condamnare a oricărei forme de apologie a dictaturii, a legionarismului, a sistemelor totalitare. De asemenea - o solicitare către cei de la USR PLUS să nu mai colaboreze cu cei de la AUR. De asemenea, eu am propus o rezoluţie simplă prin care să respingem orice formă de colaborare cu PSD. Ambele rezoluţii au fost adoptate în unanimitate", a afirmat Ludovic Orban. Preşedintele PNL a menţionat că s-a decis ca toate persoanele care vin la Congres să fie vaccinate sau să aibă un test COVID valid.
În cadrul Consiliului Naţional al partidului, din aceeaşi zi, convocat în vederea unor modificări statutare, premierul Florin Cîţu a declarat că moţiunea "România liberală", cu care el candidează la preşedinţia PNL, a fost votată de 40 de filiale ale partidului din 41; "dintre cele 41 de filiale, 34 au votat doar moţiunea 'România liberală'", potrivit lui Florin Cîţu, restul de şase filiale optând şi pentru moţiunea lui Ludovic Orban.
La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut, la Consiliul Naţional al partidului din 18 septembrie 2021, ca membrii să poată vota liber şi secret în cadrul Congresului, "nu conform presiunilor puse de la nivelul unor conduceri care au călcat în picioare democraţia". "Ştiţi că eu am informaţii de la membrii partidului din fiecare filială judeţeană. Sunt foarte mulţi care mi-au comunicat că se discută de anumiţi preşedinţi de filială judeţene de sistemul de control al votului, vorbindu-se de două sisteme de control al votului: un sistem prin reprezentant şi un sistem prin fotografierea buletinului de vot. (...) Există astfel de discuţii în grupuri restrânse, în conducerile unor filiale care îl susţin pe Florin Cîţu, nu în filialele care mă sprijină pe mine. Votul trebuie exprimat liber, secret. Procedura de organizare a votului trebuie să fie de asemenea natură încât să nu permită controlul votului", a spus Orban, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.
La 22 septembrie 2021, Florin Cîţu preciza că "dacă vin 5.000 de persoane, vor fi 3 metri pătraţi pentru fiecare persoană, va fi cu certificat verde şi centre de testare acolo, deci va fi în condiţii regulamentare". La rândul său, fostul prefect al Capitalei Alin Stoica, a susţinut, pe 23 septembrie, că nu se poate organiza Congresul PNL cu 5.000 de participanţi în condiţiile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 3 la mia de locuitori în Bucureşti.
* * *
Ludovic Orban a devenit preşedinte al PNL în cadrul Congresului partidului din 17 iunie 2017. Anterior, preşedinţia PNL a fost asigurată de Alina Gorghiu (dec. 2014 - dec. 2016), care a demisionat invocând rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din decembrie 2016. La 14 decembrie 2016, Raluca Turcan a fost desemnată, în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL, preşedinte interimar, funcţie ocupată până la 17 iunie 2017.
* * *
Ludovic Orban este membru a PNL (PNL-AT) din 1992. Între 1993-1997, a fost membru în Comitetul Director al PL '93. În aprilie 1998, a devenit membru în Consiliul Naţional al PNL. Preşedintele PNL Bucureşti (din 15 noiembrie 2002 până în 2010) şi membru în Biroul Permanent Central al PNL între 2002 şi 2010, conform www.cdep.ro. Între 2009 şi 2010, a fost prim-vicepreşedinte al PNL. A fost ales preşedinte al Partidului Naţional Liberal, la 17 iunie 2017. A fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu (apr. 2007-dec. 2008) şi deputat din partea PNL în mai multe legislaturi. A fost premierul României (nov. 2019-dec. 2020). Din decembrie 2020, este preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Florin Cîţu a fost ales senator din partea PNL în 2016, şi reales în 2020. La 4 noiembrie 2019, a preluat portofoliul Finanţelor Publice în Cabinetul condus de Ludovic Orban. Din 23 decembrie 2020, Florin Cîţu este premierul guvernului de coaliţie PNL - USRPLUS - UDMR - la 7 septembrie 2021, miniştrii USR PLUS şi-au înaintat demisiile. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)
*** Sinteza este realizată în baza ştirilor AGERPRES
Citeşte şi:
* Congres PNL: Liberalii îşi aleg preşedintele - Ludovic Orban versus Florin Cîţu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)
Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.
5 mai - Ziua mondială a limbii portugheze (ONU)
Data de 5 mai a fost stabilită oficial în 2009 de către Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză (CPLP) - o organizație interguvernamentală aflată în parteneriat oficial cu UNESCO din anul 2000 și care reunește popoarele a căror limbă portugheză este unul dintre fundamentele identității lor specifice - pentru a celebra limba portugheză și culturile lusofone.
5 mai - Ziua internațională a moașelor
La 5 mai este marcată Ziua internațională a moașelor, cu scopul de a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților. Această zi a fost lansată de Confederația Internațională a Moașelor (CIM), la sfârșitul anilor 1980 și a fost marcată pentru prima dată în 1991. În fiecare an, Ziua
CITATUL ZILEI
'Drumul cel mai sigur și mai bun este acela de a te bizui numai pe propriile-ți forțe și să tinzi la propria-ți prefecțiune.' - Michelangelo Buonarroti (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 5 mai
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Irina; Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou Greco-catolice Sf. m. Irina Romano-catolice Ss. Angelo, călug. m.; Gottard, ep. Sfânta Mare Muceniță Irina este pomenită în calendarul creștin ortodox la 5 mai. Sfâ
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 5 mai
Este a 125-a zi a anului 2025. Au mai rămas 240 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 01 m și apune la 20 h 25 m. Luna răsare la 13 h 12 m și apune la 03 h 09 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul mare fotbalist și antrenor Anghel Iordănescu
La 4 mai 1950, s-a născut, la București, Anghel 'Puiu' Iordănescu, fost fotbalist de talie internațională și unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria României. A început să joace fotbal la vârsta de opt ani, la Steaua București, fiind un produs sută la sută al echipei 'militare'. A debutat pe prima scenă a fotbalul
DOCUMENTAR: 70 de ani de la moartea compozitorului George Enescu (4 mai)
Marele compozitor și dirijor român George Enescu s-a născut la 7/19 august 1881 în comuna Liveni din județul Botoșani, ce astăzi îi poartă numele. A fost al ''optulea copil și totuși unic'' al Mariei Cozmovici-Enescu și al lui Costache Enescu, ceilalți șapte frați ai săi stingându-se din viață la vârste fragede. Du
4 mai - Ziua internațională a pompierilor
Comunitatea internațională celebrează anual, la 4 mai, Ziua internațională a pompierilor, cu scopul de a recunoaște și aprecia curajul și sacrificiile pe care pompierii le fac zi de zi pentru comunitățile lor. În 2025, se marchează cea de-a 26-a aniversare a Zilei internaționale a pompierilor, conform paginii de Facebook, https://www.facebook.com/International.Fir
4 mai - Ziua mondială a râsului
Ziua mondială a râsului este celebrată, anual, în prima duminică a lunii mai. În 2025, această zi este marcată la 4 mai. Ziua mondială a râsului se desfășoară sub deviza 'Nu râdem pentru că suntem fericiți, ci suntem fericiți pentru că râdem' și este inițiativa medicului indian Madan Kataria, fondatorul mișcării '
CITATUL ZILEI
''Când un om înțelept își alege ca subiect pentru un discurs o cauză dreaptă, nu este greu să devină elocvent'' - Euripide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica Duminica a 3-a după Paști Greco-catolice Duminica a 3-a a Paștilor. Sf. m. Pelaghia Romano-catolice Duminica a 3-a a Paștelui Sf. Florian, m. Sfânta Muceniță Pelaghia a trăit în ti
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 mai
Este a 124-a zi a anului 2025. Au mai rămas 241 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 02 m și apune la 20 h 24 m. Luna răsare la 12 h 00 m și apune la 02 h 42 m. Luna la Primul Pătrar 16 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
FRAGMENT DE ISTORIE: S-a deschis Muzeul 'Casa Anne Frank' din Amsterdam (3 mai 1960)
Muzeul 'Casa Anne Frank' este situat în centrul orașului Amsterdam, pe Prinsengracht 263-267, la mică distanță de Dam Square. Casa Anne Frank este un muzeu cu o poveste, vizitatorii devenind parte a acesteia prin intermediul citatelor, fotografiilor, videoclipurilor și obiectelor originale. Atmosfera din muzeu este autentică și discretă, potrivit site-ului ofic
DOCUMENTAR: Actrița Andreea Bibiri împlinește 50 de ani (3 mai)
Actrița de teatru și film Andreea Bibiri s-a născut la 3 mai 1975. A absolvit Academia de Teatru și Film 'Ion Luca Caragiale' din București în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan. A mai participat la Școala de vară a Uniunii Teatrelor din Europa (1999, Bochum, Germania) sau la Întâlnirea Școlilor și Academiilor de Teatru (1993, Caracas, Vene