UN SECOL DE ALPINISM: Cucerirea versantului Eiger (3.967 metri) dinspre Mittlellegi Ridge (10 septembrie)

Masivul Eiger este cel mai nordic vârf al Alpilor (3.967 metri). Faimos pentru complexitatea faţadei sale nordice, Eiger este unul dintre cele mai cunoscute masive muntoase de pe mapamond, stârnind curiozitatea pentru căţărători cât şi pentru cei care i-au relatat trăsăturile maiestuoase în cuprinsul a numeroase pagini. Interesul pentru cucerirea acestei impresionante faţade muntoase a captivat abilităţile împătimiţilor profesionişti ai drumeţiilor montane şi nu numai.
Sursa foto: marcobomio.ch
La 11 august 1858, irlandezul Charles Barrington, care nu era un căţărător profesionist, alături de ghizii Christian Almer şi Peter Bohren, a reuşit prima ascensiune pe Eiger dinspre faţada vestică şi creasta vestică a masivului, potrivit https://www.summitpost.org/.
Sursa foto: marcobomio.ch
În schimb, cucerirea masivului Eiger dinspre Mittlellegi Ridge a cunoscut numeroase încercări până în secolul al XX-lea, multe dintre acestea au fost împiedicate de roca foarte dificilă a versantului şi de condiţiile meteo aspre. Un prim astfel de demers a avut loc la 6 iulie 1874. În 1885, chiar înainte de construirea liniei de cale ferată Jungfrau, creasta a fost străbătută pentru prima dată de Alexander Burgener care însă nu a reuşit să ajungă pe vârf, potrivit https://www.mittellegi.ch/. Cu prilejul unei drumeţii desfăşurate la 8 august 1894, un grup restrâns a renunţat în cele din urmă la tentativa de parcurgere a crestei şi a coborât pe partea inferioară a rutei Lauper (peretele nordic) de la o altitudine de circa 3.500 de metri, conform https://www.summitpost.org/.
Sursa foto: angeloelli.it
Alpinistul nipon Yuko Maki a reuşit, la 10 septembrie 1921, prima escaladare a Mittellegi Ridge, având alături ghizii elveţieni Fritz Amatter, Samuel Brawand şi Fritz Steuri. Fritz Amatter străbătuse creasta în 1904.
Sursa foto: onehundredmountains.blogspot.com
Yuko Maki avea să descrie reuşita într-un articol de 23 de pagini în cartea sa - ''Sanko'', publicată în 1923. A folosit echipament potrivit acelei perioade: patru tipuri de piroane (30 în total), pene de lemn, ciocan, două frânghii de circa 30 de metri, o frânghie de 60 de metri, şi o prăjină de lemn de 6 metri lungime. Proviziile au constat în două duzine de ouă crude, un pui fript, cârnaţi, biscuiţi, lămâi, pâine, unt, dulceaţă, zahăr şi coniac.
Grupul a abordat creasta de la staţia Eismeer a căii ferate Jungfrau şi a aşezat tabăra în noaptea de 9 septembrie. Au început să urce ziua următoare la ora locală 6.00 a.m. Grupul a ajuns pe vârful Eiger la ora locală 7.15 p.m.. Au zăbovit pe vârf timp de cinci minute, noaptea se aşternea cu repeziciune, drept urmare au început coborârea pe versantul vestic. Au ajuns la staţia Eigergletscher la 3.00 a.m. pe data de 11 septembrie 1921.
Maki avea să contribuie cu 10.000 de franci către Grindelwald Guides pentru construirea unui adăpost la Mittellegi Ridge. Adăpostul a fost realizat în 1924. Ulterior, a fost amenajat un adăpost modern, iar cel iniţial a fost mutat în apropiere de staţia Eigergletscher, astăzi funcţionează drept muzeu.
Sursa foto: onehundredmountains.blogspot.com
În 1926, Yuko Maki şi Fritz Amatter au urcat din nou pe Eiger, potrivit https://www.ourspace.si/.
Sursa foto: onehundredmountains.blogspot.com
Yuko Maki s-a născut la 5 februarie 1894 la Sendai, prefectura Miyagi, Japonia. În 1917 a absolvit Keio University din Tokyo, specializarea ştiinţe juridice. A studiat în 1918 la Columbia University şi în 1919 şi-a continuat studiile în Anglia, la British Museum. A descoperit în 1914 pasiunea pentru alpinism şi s-a alăturat Clubului alpin nipon în acelaşi an. Din 1919 până în 1921 a reuşit anumite ascensiuni notabile în masive muntoase din Elveţia. Cea mai cunoscută dintre acestea rămâne escaladarea crestei Mittellegi Ridge pe Eiger. În 1922 a reuşit prima ascensiune pe timp de iarnă a Yarigatake. În 1923 şi 1924 a reuşit numeroase ascensiuni în masivele muntoase ale Japoniei. A fost liderul, în 1925, al Clubului Alpin Nipon. În anul 1956, la vârsta de 62 de ani, Yuko Maki a condus cea de-a patra expediţie niponă la Manaslu. După cele trei expediţii nereuşite, această a patra expediţie a reuşit să cucerească vârful, două echipe ajungând pe cel mai înalt punct al masivului, potrivit http://publications.americanalpineclub.org. A fost unul dintre cei mai fervenţi promotori ai alpinismului în Japonia, încurajând dezvoltarea acestui sport. A fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. A fost preşedinte al Clubului Alpin Nipon (1944-1946, 1951-1955) şi al Asociaţiei Nipone de Drumeţii (1967-1969). A primit distincţia ''Person of Cultural Merits'' (1956). S-a stins din viaţă la 2 mai 1989 la Tokyo. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: summitpost.org
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit